Özellikle zamanında tamamlanan projeler beraberinde mutlu hayatları getirebiliyor. Ancak uzayan projeler kentsel değil çilesel dönüşüme evriliyor. Van’da yüzde 80’i bulan ruhsatsız yapı var. Bunlardan ağır hasarlı veya ömrünü tamamlamış yapılara yeniden kentsel dönüşüm hakkı tanınmalı… Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile gecekondulara kentsel dönüşümden yararlanma hakkı getirildi. Gecekondu sahiplerine hem enkaz bedeli, konut veya işyeri alabilme hem de kira yardımı alma imkanı tanındı. Ülkemizin deprem fay hattı üzerinde olması, konutlarda yaşanabilirlik noktasında sıkıntılar olması ve imar uygulamalarındaki çarpıklıklara karşı kentsel dönüşüm uygulanıyor. Arsasının tapusu olan ancak üzerindeki yapının ruhsatı olmayan kişiler, eğer yapı ekonomik ömrünü tamamladıysa veya ağır hasarlıysa kentsel dönüşümden faydalanabiliyor. Projelerde eğitimden, sağlığa, resmi kurumlardan ticarete, tüm yaşamsal ihtiyaçlar planlanıyor. Van’da 2014’de kentsel dönüşüm hakkı tanındı ve bir yıllık sürede önemli sayıda başvuru yapıldı. Van’da hazine arazilerine, sit alanlarına ve meralara kurulu çok az sayıda gecekondu olduğunu söyleyen Eskidji Gayrımenkul Van Bölge Ortaklığı Temsilcisi Kerem Baynal, asıl sorunun yüzde 80’i bulan ruhsatsız yapılar olduğunu vurguladı. İşte Baynal’ın, kentsel dönüşüme dair söyledikleri.

“Ömrünü tamamlaşmış binalar yenilenmeli” 
“Van’da kentsel dönüşüm başvuruları yapıldı ve şimdi bereketini görebiliyoruz. Kentsel dönüşüm nedeniyle her tarafta inşaatların yükseldiğini görüyoruz. Van’da yüzde 80’e varan ruhsatsız yapılaşma var. Yollara ve yeşil alana baktığımızda imarın getirdiği güzelliklerin çoğundan yoksunlar. Okula uzaktırlar, trafoları ikide bir patlıyor, altyapı yetersiz, yeşil alanları yok denecek kadar az, ulaşım sıkıntısı var. Bu bölgelerdeki okullarda 35-40’ı bulan sınıf mevcudiyeti var. Tüm bunlar insan onuruna yakışan standartları düşürüyor. Ağır hasar almış veya ekonomik ömrünü tamamlamış binalar için kentsel dönüşüm hakkı yeninden tanınmalıdır. Verilen başvuru süresinde de insanlarımız bu haktan faydalanmalıdır.”
 

“İmar yaşam standardını arttırır” 
“Gecekondudaki veya ruhsatsız yapılardaki hayattan ziyade, mutlaka alt ve üst yapısı tamamlanmış modern kentsel dönüşümü hepimizin önemsemesi gerekiyor. Müstakil hayatın avantajlarını bir tarafa bırakıp gerçek manada kentsel dönüşümün olduğu yerlerde çok daha avantajların olduğunu da görmemiz lazım.”

“En güzeli yerinde kentsel dönüşüm” 
“Yerinde kentsel dönüşüm en güzeli. Toplu sitelerde, acaba kiminle komşu olacağım, kim gelecek yanıma, kiminle yaşayacağım? gibi konularda büyük endişeler var. Yerinde kentsel dönüşümle aynı komşularla aynı insanlarla devam eden kültürlerini paylaşacaklar. Yıllarca komşuluk yapanlar için hem gelecek adına hem de değişimin hızlılığı adına yerinde kentsel dönüşüm en uygun olanıdır. Sosyolojik toplum hayatı da devam etmiş olur. Kentsel dönüşüm çok değerlidir. İnsanlar müstakil bir hayatta istediğim gibi yaşıyorum, kimse bana karışmıyor diyor ancak kentsel dönüşümde yaşayanların da mutlu olduğunu biliyoruz.” (Van Ekonomist)

Editör: Wan Haber