Türkiye’de olduğu gibi Van’da da YKS, öğrenci ve velilerin büyük heyecanı ile tamamlandı. Çevre il ve ilçelerden de gelen öğrenciler ile Van’da 40 bini aşkın öğrenci sınavda ter döktü. YKS’nin ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT), saat 10.15’te başlayıp 165 dakika sürdü. İkinci oturum olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) 28 Haziran Pazar günü saat 10.15’te başladı ve 180 dakika sürdü. Üçüncü ve son oturum olan Yabancı Dil Testi (YDT) ise 28 Haziran’da 15.45’te başlamıştı.

2 BUÇUK LİRADAN YOLCU TAŞIDILAR

Korona virüs nedeniyle sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı kentte, sabahın erken saatlerinde velileriyle sınava girecekleri okullara giden öğrenciler ulaşımda da toplu taşıma araçlarını kullandı. Ancak mahalle minibüsleri ile sınava giden öğrenciler burada minibüs şoförlerinin bir bahanesi ile karşı karşıya kaldı. Mahalle arası 2,25 kuruş olan ulaşım ücreti 2,50 kuruştan alındı. Ayrıca öğrenci indiriminin de hiçe sayıldığı 2 günde öğrencilere büyük zorluklar yaşatıldı. Konuyla ilgili yaşadıkları sorunları anlatan öğrenciler, bilet ücretleri öğrenci olarak verdiklerini ancak karşılığında öğrenci geçersizdir cevabı aldıklarını aktardı. Adeta minibüsçülerin para hırsının gazabına uğrayan çok sayıda öğrenci de tam ücret vermedikleri için minibüslere alınmadı.

"ÖĞRENCİ GEÇERSİZ CEVABI ALDIK"

Yaşadıkları sorunla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan öğrencilerden Sevgi Onat, “Yüksekova’da YKS sınavı yapılmıyor. Ya Hakkari merkezde gireceğiz ya da Van’da. Hakkari de iki gün boyunca kalacak yerimiz yoktu. Bizde 4 arkadaş Van’ı tercih ettik. 2 gün boyunca akrabalarımızın yanında kaldık. Van-Yüksekova yolu ücreti pandemi nedeniyle artırıldı. Dolayısıyla ekonomik olarak oldukça zor bir süreç geçirdik. Ailelerimiz zar zor bizi sınava gönderebildi. Bütün bunlar yetmezmiş gibi üstüne minibüsçüler bizden 2 buçuk lira ücret aldılar. 2 sınava girmek için 2 gün boyunca okullara minibüs ile gittik. Bir de akrabalarımıza gitmek için minibüs kullandık. Bu süreçte minibüs şoförlerine öğrenciyiz dediğimizde de öğrenci geçersiz cevabı aldık. Böyle bir günde öğrenci geçersizse ne zaman geçerli olacak acaba? Saçma saban bir bahane ile karşı karşıya kaldık. Minibüsçülerin gözlerini bürüyen bu para hırsından dolayı hakkımı helal etmiyorum. Ayrıca bunu denetleyen ve 2 gün boyunca sesini çıkarmayan kent yetkilileri de bu durumu bilmeli ve yapılması gerekeni yapmalıdır.” dedi.

Öğrenciler ayrıca minibüs şoförlerinin araçları dikkatsizce kullandığını, trafik ışıklarına uymadığını da söyleyerek yetkililere bir kez daha denetim çağrısı yaptı. Yeni Doğu Gazetesi

Editör: Wan Haber