Van'da, son bir yıl içerisinde defalarca gençler ve yurttaşlar tarafından tahrip edilerek yerinden sökülen MOBESE kameraları, kentin her noktasına polisler tarafından yeniden dikilmeye başlandı. Her an gözetim altında tutulan kentin sakinleri, yerel yöneticileri ve sivil toplum kuruluşlarını uygulamaya karşı tepki göstermeye çağırdı. 

Van'da kent merkezi başta olmak üzere birçok mahalleye dikilen ve çıkan her toplumsal olaylarda yurttaşlar tarafından tahrip edilen MOBESE kameraları, Emniyet Müdürlüğü tarafından yeniden dikiliyor. Gün içinde yurttaşların tepki göstermesi üzerine, daha çok gece geç saatlerde dikilen beton MOBESE direkleri, insanların yoğun olarak yaşadığı her alana yerleştirilerek, cadde ve sokaklar adeta gözetim altına alınıyor. 6-7 Ekim olaylarının ardından kentin en işlek noktalarına dikilen MOBESE kameralarının direkleri üzerlerindeki "Dikkat ölüm tehlikesi" levhaları ile etrafa tedirginlik saçmaya devam ederken, Cumhuriyet, Beşyol, Milli Egemenlik caddeleri ile kentin kalbi niteliğinde olan Sanat Sokağı'nın ortasına dikilen dev MOBESE direkleri, yurttaşların tepkisine neden oluyor. Yaşam alanlarının her an gözetim altında tutulduğu kentte, uygulamadan rahatsız olan; fakat polisten gelebilecek tehditlere karşı tepkilerini dile getirmekten çekinen esnaf ise, söz konusu MOBESE'lerin işlerini bitireceği endişesini taşıyor. MOBOSE'lerin "güvenlikten" çok güvensizlik ortamı yarattığından şikayet eden yurttaşlar, duruma bir an önce çözüm bulunmasını istiyor. 

Yaşam alanları gözetim altında

Sanat Sokağı'nın ortasına dikilen MOBESE direğinin yarattığı tedirginliğe işaret eden yurttaşlardan Uğur Özlü, Kobanê direnişine sahip çıkan Kürt halkına yönelik "Kamu güvenliği" adı altında sindirme politikalarının sistemli bir şekilde devreye konulduğunu belirterek, kentte tüm yaşam alanlarının gözetim altında tutulduğuna vurgu yaptı. Özlü, "Sanat Sokağı'nın ortasına MOBESE kurarak halkı baskı altına almaya çalışıyorlar. MOBESE'ler yetmezmiş gibi her sokak başına ve caddelerin işlek noktalarına zırhlı araçlar eşliğinde polisler yerleştirilmiş. Olağanüstü hal yıllarını aratmayan bu uygulamaları kabul etmiyoruz" diye konuştu. 

'Uygulamaya tepki gösterilsin'

Hacı Koçer isimli yurttaş ise, insanların her hareketinin takip edilerek, kayıt altına alındığına dikkat çekti. Kentte, son bir ay içerisinde yüzden fazla kişinin gözaltına alındığını hatırlatan Koçer, MOBESE'lerden dolayı tedirgin olduklarını dile getirdi. Yaşanabilinir bir kent için polisin bu baskı politikalarından vazgeçmesi gerektiğini ifade eden Koçer, yerel yöneticilere ve kentte bulanan sivil toplum kuruluşlara "Uygulamaya karşı tepki gösterin" çağrısında bulundu.

mobese.jpg

Korsan dikilen MOBESE'ler

Her noktaya dikilen MOBESE direklerinin, Büyükşehir Belediyesi yetkililerine danışılmadan dikildiğini belirten Büyükşehir ve İpekyolu belediyelerinin yetkilileri ise, söz konusu direklerin mevzuata göre protokol dahilinde emniyetin başvuru yapması sonrası belirlenecek yerlere dikilmesi gerektiğine işaret etti. Büyükşehir Yasası'na göre imara uygun olmayan kaçak yapıların ilçe belediyeleri tarafından denetlendiğini dile getiren Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sedat Töre, dikilen MOBESE'lerin korsan ve kaçak olduğunu belirterek, söz konusu direklerin imara uygun olup olmadığının tespiti yapılarak, müdahale edilebilineceğini ifade etti. 

mobese-001.jpg

Editör: Wan Haber