Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya çağrıda bulunan Prof. Dr. Yakup Akgül, dünyada ve ülkemizde yaşanan pandemi süreci nedeniyle çok sayıda insan kaybı yaşanmaya devam ettiğini belirterek, “Bu salgınların ortaya çıkışında; toplumları besleyen sosyal koşullar ve evrensel problemlerle çevre sağlığı konusunda yaşanan olumsuzluklardır. Mevcut salgının ortaya çıkışında beşeri bir ihmalin söz konusu olduğu tartışma götürmeyecek şekilde netleşmiş durumdadır. Bu salgınlarla mücadele sırasında başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere sahip oldukları dönem ve imkânlar ne olursa olsun birçok yetersizliğin içinde oldukları ortaya çıkmıştır. Bu topluluklarda salgını önleme noktasında tedbirlere uyma, sorumluluk üstlenme ve diğerini düşünme algısı ne yazık ki yaşatılan bireysellik nedeniyle etkinliğini yitirdiği gerçeğini ortaya koymuştur. Bu salgının dünyada baş göstermesinde özellikle Ortadoğu ülkelerinde hayvanlara karşı uygulanan acımasız şiddetin ve develerin ise Avustralya’da ‘suyumuzu çok içiyorlar’ diyerekten kitlesel katliama tabi tutulmuş olması, salgının ortaya çıkışında bir tesadüf olmasa gerektir. Nitekim Cenab-ı Hakk Ayet-i Kerimede; ‘Ey kavmim, işte size bir ayet (mucize) olarak Allah’ın (kayadan çıkarıverdiği) devesidir; onu serbest bırakın, (ki) Allah’ın arzında yesin (içsin, dolaşsın). Ona kötülükle (vermek niyetiyle) sakın dokunmayın. Yoksa sizi yakın bir azap sarıp kuşatacaktır (Hud suresi 64. ayet)’ şeklinde buyurmuştur. Böylece bizleri deve katliamının, devenin korunması ve herhangi bir şiddetin uygulanmaması konusunda önceden uyarmıştır” dedi.

Bakan Koca’nın kararları veteriner hekimleri mutlu etti
Pandemi süresince Bakan Koca’nın veteriner hekimlerle ilgili aldığı kararlardan mutluluk duyduklarını dile getiren Prof. Dr. Yakup Akgül,
“Özellikle pandemi sürecinde ülke insanımızda korku kültürünün oluşumuna engel olma, kontrol altında tutma ve giderme konusunda göstermiş olduğunuz gayret Türk toplumunun dikkatinden kaçmamıştır. Bu bilgi ve tecrübeye sahip olan bir Bakanımız olarak pandeminin başlangıcında kurmuş bulunduğunuz ortak bilim kurullarıyla bu durumu yakından gördüğünüzü anlamış bulunmaktayız. Bilim kurullarının kuruluş aşamasında almış olduğunuz doğru kararlarla gerek bilim kurullarına aldığınız veteriner hekim bilim insanları ve gerekse aşı üretimi aşamasında görevlendirme yaptırdığınız veteriner hekim virolog bilim insanları, yaşanan pandemi sürecinin kolaylıkla atlatılmasını sağlayan en önemli etkendir. Bu kararınız başta Türk toplumu olmak üzere sahada çok özel şartlarda hizmet sunan Türk Veteriner Hekimlerini sonsuz derecede mutlu etmiştir. Bildiğiniz üzere Türk Veteriner Hekimleri pandemiyle yaşanan savaş sırasında içinden çıkmış bulundukları Türk toplumunu risklerden korumak ve onlara hak ettiği hizmeti sunmak adına her zaman göreve hazır olduklarını göstermiş bulunmaktadırlar” ifadelerini kullandı.

Veteriner hekimlere aşı önceliği talebi
Veteriner hekimlerin de risk grubu içinde değerlendirilerek aşılama programına alınması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Yakup Akgül, “Hastalığın ülkemizde tamamen çıkarılmasını ön gören Sağlık Bakanlığımızın yapmış olduğu çalışmalarda öncelikle doktor hekimlerimiz gibi insanlarla birebir temas halinde olan veteriner hekimlerin de olduğu şekliyle risk grubu içinde değerlendirilerek öncelikli aşılanma programına alınmaları gerekmektedir. Bu yapılamadığı takdirde yüksek gayretlerle sahada yapılan mücadelenin bir ayağının eksik kalabileceği endişesini taşımaktayız. Her ne kadar toplum sağlığı bilim kurullarının vermiş olduğu bir karar ile veteriner hekimlerin bugüne kadar hastalığa yakalanma ve yaşanan ölüm parametreleri doğrultusunda az riskli grup olarak değerlendirilmiş olduğu bilgisine ulaşmış isek de, bu değerlendirmenin son derece hatalı olduğunu düşünmekteyiz. Zira ülke çapında binlerce muayenehanede her gün binlerce insanla temas halinde olan bir meslek gerçeğinin ortada olduğu herkesin malumudur. Bakanım, bu konuda çok geçmeden konuyu yeniden değerlendirmeye alıp sahada çalışan hekimlerimizi sevindirecek bir karar almanızı bekliyoruz. Sizlerden beklentimiz, pandeminin başından beri tıp hekimleriyle birlikte omuz omuza hastalık sürecinde gerekli tedbirlerin alınması konusunda birer sağlık sınıfı mensubu olarak hizmet sunmuş olan veteriner hekimlerin yeni bir değerlendirme kapsamında hak ettikleri yere taşınmalarının sağlanmasıdır” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber