Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Aralık Ayı Kurul Toplantısı, Van Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Dairesi’nin toplantı salonunda gerçekleştirdi. Toplantının başkanlığını UKOME Başkanı ve Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sedat Töre yaparken, toplantıya Van Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Dairesi Başkanı Öner Yiğit, Van Şoförler ve Otomobilciler Odası üyeleri, emniyet, jandarma, karayolları ve devlet demir yolları ilgilileri ile kurul üyeleri katıldı. UKOME kurul gündem toplantısının açılış konuşmasını yapan Töre, kentte ulaşımın istenilen düzeye çıkması için UKOME olarak kendilerine büyük görevlerin düştüğünü ve bu sorumluluk bilinci ile kentte trafiğin ve ulaşımın çözümü için başlattıkları çalışmalara devam edeceklerini söyledi. Yine kentte yaşanan korsan taşımacılığın oluşturduğu sıkıntılara değinen Töre, korsan taşımacılığa müsaade etmeyeceklerini belirtti.
 

Gündem maddelerinin görüşüldüğü toplantıda ilk olarak Kapıköy Sınır Kapısı, Saray, Özalp ve Van güzergahları arasında korsan bir şekilde yolcu taşımacılığı yapan minibüsler gündeme alındı. Daha önce yaşanan olaylarda 1 kişinin ölmesine neden olan ve uzun bir süre vatandaşların mağduriyetine yol açan sorunun çözülmesi için kurul üyelerine bilgilendirmeler yapıldı. Yapılan bilgilendirmede, Kapıköy Sınır Kapısı, Saray, Özalp ve Van güzergahı arasında korsan taşımacılık yapan minibüslerin hem halkı hem de resmi bir şekilde taşımacılık yapan kooperatifi mağdur ettikleri belirtilerek, korsan taşımacılık yapan bu minibüslerin gerekli yaptırım ve cezalara tabi tutulması istendi. Görüşmelerin ardından Kapıköy Sınır Kapısı, Saray, Özalp ve Van güzergahı arasında korsan taşımacılık yapan minibüslerin korsan taşımacılık yapmamaları için ortak karar alındı. Kararda korsan taşımacılık yapan minibüslerin trafikten men edilmeleri ve haklarında yasal işlem başlatılması kararı alındı.
 

Kurul, bir diğer gündem maddesi olan ve kentteki otopark sorununa geçici de olsa bir çözüm oluşturacak olan yıkılan kamu binalarının geçici olarak otopark yapılması talebini görüştü. Ulaştırma Dairesi Başkanlığı’nın talebi olan ve UKOME yönetmeliğinin 18. maddesinde yer alan kamu kurumlarına ait olan yerlerin geçici olarak otopark yapılmasına ilişkin görüşler tartışıldı. Van Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan sunum da, kentte 100’ün üzerinde otoparka uygun olmadığı halde otopark olarak kullanılan yerin olduğu, yine bu yerlerin yüzde 75’inin ruhsatsız olduğu belirtildi. Kent merkezinde yaşanan ulaşım sorununun çözülmesi için acilen otoparkların yapılması gerektiği belirtilen bilgilendirmede, yaşanan otopark sorunun geçici de olsa çözülmesi için depremde yıkılan ve boşaltılan eski devlet hastanesi, eski defterdarlık binası ve eski merkez komutanlığı yerlerinin geçici otopark haline getirilmesi talep edildi. Yapılan görüşmelerin ardından ilgili yerlerden görüş alındıktan sonra bu yerlerin sahiplerine veya üçüncü şahıslara işletilmesi için izin verilmesi talebi görüşüldü. Yapılan görüşmelerin ardından talep oy birliği ile kabul edildi. Karar gereği geçici otoparka dönüştürülen yerlerde kentteki trafik yoğunluğunda büyük bir oranda azalma olacağı ve bu yerler sayesinde 4 bin araca otopark alanı sağlanılacağı kaydedildi. Yine tatil zamanlarında kentte bulunan okul bahçelerinin de otoparka dönüştürülme talebi oy birliği ile kabul edildi.
 

MİNİBÜSLERE ENGELLİ RAMPASI BULUNDURMA ZORUNLULUĞU GETİRİLİYOR
Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından kurula talep edilen ve kentteki engelli vatandaşların seyahatine yönelik önemli kararlar alındı. Talebe göre kentte “M” plakalı minibüslerin 15+1 kişilik tek tip, tek renk ve yüksek model olarak değiştirilmesi ve engellilerin minibüslere rahat bir şekilde binmeleri için engelli rampalarının bulundurma zorunluluğu getirilmesi kararlaştırıldı. Kurul üyeleri de konu hakkında görüşlerini belirterek, kararın oldukça önemli olduğunu ve bu karar ile birlikte engellilerin rahat bir şekilde yolculuk yapacağını ifade ettiler. Yapılan görüşmelerin ardından karar oy birliği ile kabul edildi.


Kentteki korsan taşımacılığın önüne geçilmesi ve resmi olarak taşımacılık yapan yolcu minibüslerinin tek renk haline getirilmesi önerildi. Van Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Hizmetleri Daire Başkanı Öner Yiğit, önerge hakkında kurul üyelerine bilgi verdi. Önerge ile birlikte korsan taşımacılık yapanların önüne geçileceğini ifade eden Yiğit, "Örneğin Van-Edremit güzergahında yolcu taşımacılığı yapan minibüslerin renkleri beyaz kuşak üzerine sarı olacak. Edremit’e gitmek isteyen yurttaşlar sadece bu araçları kullanacak ve bu araçların Edremit’e gideceğini bilecek. Bu hem farkındalık oluşturacak hem de korsan taşımacılık yapanların önüne geçmiş olacak. Van Şoförler ve Otomobilciler Odası ile görüşerek bu kararın alınması için çalışma yapacağız” dedi.


Yapılan bilgilendirmeden sonra kurul üyeleri de talebi olumlu bularak oy birliği ile kabul etti.
Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından kurula talep edilen Van Emniyet Müdürlüğü ve Van Jandarma Komutanlığı’na ait araçların bekleme yerlerinin belirlenmesi talebi görüşüldü. Bekleme yerlerinin yeniden düzenlenmesi için emniyet ve jandarmaya Ulaşım Dairesi Başkanlığı nezdinde yazı yazılarak, gerekli cevabın ardından karar verileceği belirtildi.


Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından bir diğer gündem maddesi olan ve UKOME kurul kararı ile tespit edilen ilçelere ait mesafe ücretlerine ilişkin yeniden karar alınması talebi görüşüldü. Yapılan görüşmeler ardından Van-Hizan ve Van-Bahçesaray ulaşım ücreti 20, Van-Çatak ulaşım ücretinin ise 15 TL olarak belirlenmesi kararlaştırıldı.

Editör: Wan Haber