TEVAR tedavisinin dünyada ender yapılan bir tedavi türü olduğunu belirten Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden görevli Operatör Dr. Mustafa Etli, bunun Türkiye’de de merkezi bazı hastanelerde yapıldığını söyledi. Bölgede ilk defa gerçekleştirilen bu ameliyatın daha önce sadece Çin’de gerçekleştiğini vurgulayan Etli, “Hastamız 10 yıldır diyaliz hastası. Hastamızın özelliği, Toresik Aort’unda yaklaşık 7- 8 santimetre büyüklüğünde sakküler bir anevrizması vardı. Dünyada bu tarz bir hasta, sadece bir defa Çin’de görülmüş. İkincisi de bize başvurdu. Hastamıza riski çok yüksek olduğu için açık ameliyat yapmayı düşünmedik. Kasıktan bayıltmadan o sakküler anevrizmayı yaklaşık bir saatlik bir operasyonla lokal anestezi altında kapattık” dedi.


Hastanın ameliyat sonrası normal yaşamına devam ettiğini ifade eden Etli, “Hastamız, ameliyattan sonra diyalize girmeye devam etti. Yaklaşık 4 gün sonra da taburcu etmeyi düşünüyoruz. Hastamız gayet rahat. Hiçbir sıkıntısı yok. Ameliyat olduğunun bile farkında değil. Çok rahat bir şekilde normal işlevlerine devam ediyor. Bu da, bu tarz ameliyatların ne kadar gerekli ve başarılı olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.


Operatör Dr. Şahin İşcan ise, hastanın rahatsızlığının kalpten çıkan ana damardan, halk arasında balonlaşma denilen bir sakküler anevrizmanın olduğunu belirterek, bunun göğüs kafesi içerisinde seyreden ara damarda olmasının ölüm riskini arttırdığını söyledi. İşcan, “Bizim burada yaptığımız tedavi, kasıktan girilerek aorta bir stant yerleştirilmesiyle yapılan tamir işlemidir. Hastayı uyutmadan, sadece kasık bölgesini uyuşturularak yaklaşık bir saat süren bir işlemle kolayca tedavi edilmesini sağlıyor. Bu tür tedavilerin ölüm oranı da çok düşük oluyor. Van’da ilk defa yapılan bu tedavinin tüm masrafları da devlet tarafından karşılanıyor” şeklinde konuştu.


10 yıldır diyaliz hastası olan Muslime Çelik (58) de, ameliyata girdiğinde hiç korkmadığını belirterek, “Namazımı kılıp ameliyata girdim. Şu anda hiçbir sıkıntım yok. Kendimi çok iyi hissediyorum” dedi.

Editör: Wan Haber