Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'da kaçırılan konsolosluk görevlileri Türkiye'nin gündemine oturdu. İddiaya göre istihbarat birimlerinin hazırladığı raporlarda olaya karışan IŞİD militanlarından bazılarının Van'daki El Kaide/IŞİD operasyonunda yakalandığı belirtildi. Ancak soruşturma sürecinde serbest bırakılan zanlılar önce Suriye'ye kaçtı sonrada Musul'daki konsolosluk baskınına katıldılar.

Örgüt üyelerinin olayda kulandıkları silahların bir bölümünün Türkiye'den gittiği de belirtildi.

BAYRAĞI DA İNDİRDİLER

Türkiye günlerdir IŞİD’le yatıp kalkıyor. Örgüt militanları Türkiye'nin Musul Konsolosluğu görevlilerini rehin aldı, Aralarında 3 de çocuk var. Baskın sırasında IŞİD militanlarının konsolosluktaki Türk bayrağını da indirdikleri görüntülenmişti.

BOMBA ETKİSİ YAPAN RAPOR

Olayla ilgili istihbarat birimleri birkaç rapor hazırladı, hepsi Başbakan'a sunuldu. Raporlara göre konsolosluğa eylemi gerçekleşitiren militanların arasında, Türkiye'nin yakından tanıdığı isimler de var.

VAN'DA BIRAKILDILAR

İddiaya göre o isimler 14 Şubat 2014’de, Van merkezli yapılan El Kaide /IŞİD operasyonunda yakalanıp bırakılmışlar. Serbest kalan IŞİD militanları hemen yurt dışına kaçmış. Bir süre gizlendikten sonra Musul'daki baskına katılmışlar.

Örgütün dünyaca aranan liderleri Halis Bayuncuk da Van'daki o opersyonda yakalanmıştı.

EFKAN ALA MI MÜDAHALE ETTİ?

Yakalananların serbest bırakılmasında iddiaya göre;
İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Van Valisi Nezih Doğan'ın talimatları etkili oldu.
İkilinin önce operasyonu durdurdukları, sonra da operasyonu yapan polis müdürü ve ekibini başka yerlere tayin ettikleri öne sürülüyor. CHP, bu durumu Meclis'e taşımıştı.

IŞİD SORUŞTURMASINA MÜDAHALE

Asıl ekip gönderildikten sonra, soruşturma dosyasının operasyondan bilgisi olmayan polislere verildiği de iddialar arasında. İddiaya göre böylece tutuklanması beklenen EL KAİDE / IŞİD terör örgütü üyeleri yeterli suçlamalarla karşılaşmayınca adliyeden kolayca serbest kaldı. Onlar da Suriye’ye kaçıp Musul'daki konsoloslukta ortaya çıktılar

IŞİD'İN SİLAHLARI TÜRKİYE'DEN Mİ ?

Hassas kaynaklardan gelen bilgiler ışığında derlenen raporlarda, IŞİDmilitanlarının konsolosluk baskınında kullandığı silahların önemli bir kısmınınTürkiye'den TIR'larla gönderildiğinin belirtildiği de iddia ediliyor. Bu yüzden örgüt üyelerinin ellerinde bol miktarda hafif silah ve mühimmat var.

Kaynak: Yüksekovahaber

Editör: Wan Haber