Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte kimi araçlarla kimi ise saatlerce yürüyerek yüksek dağlara çıkarak, bulabildikleri tüm pancar çeşitlerini topluyor. İlkbaharın gelmesi ile dağlara hücum eden kadın ve erkek yüzlerce kişi, pancar toplamak için adeta birbirleriyle yarışıyor. Bazı vatandaşlar pancarları çevre il ve ilçelerde satmak için topladıklarını belirterek, elde ettikleri gelirle geçimlerini sağlamaya çalışıyor. Dağlarda topladıkları pancar dolu çuvalları sırtlayıp geri dönen vatandaşlar, “Bu mevsimde hemen hemen herkes dağlara akın ediyor. Burada topladığımız çeşitli pancarları günlük yemeklerimizde kullanıyoruz. Bazılarını da salamura veya kurutarak kışlık yiyecek olarak kaldırıyoruz” dediler.


Dağlarda toplanılan ve halk arasında mende, uşkun, guhbızın, kengır ve sirmo diye bilinen pancarların her birinin ayrı güzellikte tadı olduğunu ifade eden vatandaşlar, bunların yanında mantar da topladıklarını söylediler. Maddi durumu iyi olmayan vatandaşlar da, topladıklarını pancarı çevre il ve ilçelerde sattıklarını belirterek, “Bahar ayı bizim için yeni bir ekmek kapısı. Çünkü karların erimesiyle birlikte dağlara akın ediyoruz. Yüksek tepelerde gün boyu topladığımız çeşitli pancarı çarşı pazarda satıyoruz. Burada elde ettiğimiz gelirle geçimimizi sağlıyoruz. Bizim dağlarımız çok bereketlidir” şeklinde konuştular.


Pancar toplamanın yanı sıra Artos Dağı’nın eteklerinde Van Gölü manzarası karşısında piknik yapmanın tadını da çıkaran vatandaşlar, bir yandan mangal keyfi yaparken bir yandan da semaver çayı ile birlikte gün boyu yaşadıkları yorgunluğu üzerinden atmaya çalışıyorlar.

Editör: Wan Haber