Van, turizm konusunda tarihi bir gün daha yaşadı. Bu günlerde otellerin yüzde 100 doluluk oranına ulaştığı Van'da, İranlı turistler konaklayacak yer bulamadı. Kimisi aracında, kimisi tanıdığı eş – dostun evinde geceyi geçiren İranlılar için önceki gün de hareketli bir gece oldu.

İranlı sanatçı Ebi'nin konseri ve tatil için Van'a gelen İranlı turistlerden konaklama problemi yaşayanlar oldu. Oteller ihtiyaca cevap olamayınca, Van Ticaret ve Sanayi Odası ile Van Valiliği harekete geçti.

Konaklama sorunu yaşayan İranlı turistler, misafirhanelere yerleştirilince kriz aşılmış oldu. Gece geç saatlere kadar Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, VANTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ömer İnanç, VANTSO Genel Sekreteri Ramazan Temizer, VANTSO çalışanları, Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin ve Vali Murat Zorluoğlu, İranlı turistlerin kalacak yer problemlerinin çözümü için çabaladı. Vali Zorluoğlu, İranlı turistleri evinde de misafir edebileceğini söyledi.

Van, yılın en yoğun İranlı turist sayısını ağırladığı günlerini yaşıyor. Konser, tatil derken binlerce İranlı Van'a geldi. Kente talep yoğun olunca oteller yüzde 100'lük kapasiteyi aştı. Konaklama sorunu yaşayan yüzlerce İranlı turist biranda dışarıda kaldı. Kimisi aracında geceyi geçirirken, kimisi de Vanlılara misafir oldu. Ancak bu da sorunu çözmeye yetmedi. Durum böyle olunca Van Ticaret ve Sanayi Odası çalışanları adeta seferber oldu. VANTSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ve Vali Murat Zorluoğlu, gece saatlerine kadar İranlı turistlerin konaklama durumu ile ilgilendi.

İranlı turistleri evinde de misafir edebileceğini belirten Vali Murat Zorluoğlu'nun talimatı ile kamu misafirhaneleri açıldı. Milli Eğitim Müdürlüğüne ait iki adet misafirhaneye nakledilen İranlı turistler geceyi buralarda geçirince, sorun da çözülmüş oldu.

“KONSER, EKSTREM BİR DURUM YARATTI”

Van'da yaşanan İranlı yoğunluğu ve beraberinde getirdiği konaklama sorununa ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, sorunun çözümünde Vali Murat Zorluoğlu'nun ve oda çalışanlarının büyük emeği olduğunu söyledi. Ekstrem durumun İran'da sevilen bir sanatçının konserinden kaynaklandığını aktaran Takva, yaşananları şu şekilde açıkladı; “Önceki akşam bir radyo programının konuğuydum, saat 17.00 – 18.00 arası. Ben programdayken sürekli mesaj geliyordu otel sahiplerinden. 'Başkanım sadece bizim otelde 50 – 60 İranlı var, yer temin edemiyoruz, çok mağduruz, ilgilenin lütfen' diye. Radyo programından çıktıktan sonra konuyla hemen ilgilenmeye başladım. Van'da, İranlıların çok sevdiği bir sanatçının konserinden kaynaklı bir yoğunluk söz konusu oldu. Bu konserin yarattığı ekstrem durumdan dolayı oteller dolmuş. Konseri de kurumsal bir firma organize ediyor. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın yönlendirmesi sonucu bize geldi bu firma ve biz de bu firmaya lojistik sağladık. Ünlü bir sanatçı getirdiler. Bu konseri izlemek için çok sayıda İranlı geldi kentimize. Biletler de 150 dolara kadar satılmış. 'En azından 1 gece konaklarız' diyerek rezervasyonsuz gelenler olmuş. Hal böyle olunca da konaklamada sıkıntılar yaşandı.”

ARAYIŞLAR BAŞLADI

Konaklamada yaşanan sıkıntıların çözümü için arayışlara başladıklarını ve çeşitli görüşmeler gerçekleştirdiklerini anlatan Takva, şunları söyledi; “Saat 20.00 gibi sosyal medyada da paylaşım yaptım. Ardından Rektör beyi aradım, 'İranlılar dışarıda kaldı, sosyal tesislerinizle ilgili bir destek sunabilir misiniz?' dedim. Sağolsun bir kişiyi görevlendirdi o da. Görüştük ve onlar da, 'sosyal tesislerimiz dolu, ama konuk evinde 5 – 6 aile ağırlayabiliriz' dediler. Ben de otelcilerimizi aradım, 5 – 6 aileyi oraya yönlendirdik. Arayışlarımız devam etti tabi diğer dışarıda kalanlar için. Müftülüğü de aradım, Çitören'deki tesislerden faydalanabilir miyiz diye sordum. Bize dediler ki, 'orası Diyanet'e bağlıdır, merkezi bir idaresi var, bizim burada yetkimiz yok, eğitim tesisi olduğu için konaklamaya sıcak bakılmayabilir.' “

VALİ ARADI, SORUN ÇÖZÜLDÜ

Arayışların devam ettiği bir esnada Vali Murat Zorluoğlu'nun kendisini aradığını söyleyen VANTSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Vali Zorluoğlu ile aralarında geçen konuşmayı da şu şekilde anlattı; “Tabi arayışlarımız sürerken ilerleyen saatlerde Sayın Valimiz Murat Zorluoğlu beni bizzat kendisi aradı, konuyu sahiplendi. 'Başkan bir mağduriyet var ortada, konaklama sorunu var, bunu çözmek gerekiyor. Ben Milli Eğitim Müdürüne talimat verdim, eğer pansiyonlar bu işe çözüm olacaksa, müsait olan pansiyonlar kullanılabilir' dedi. Ve benim de Milli Eğitim Müdürü ile görüşmemi, beraber sorunu çözmemizi istedi. Bu sahiplenmeden inanılmaz etkilendim açıkçası. Teşekkür ettim kendilerine, sonra Milli Eğitim Müdürümüzü aradım, görüştüm. 'Vali bey talimat vermiş, Eski Anadolu Öğretmen Lisesi, şimdinin Fen Lisesi'nin 200 kişilik pansiyonu var, bir de 150 kişilik de Kazım Karabekir'in pansiyonu var. Ama yetiyorsa 100'er kişilik olarak bu iki pansiyonda ağırlayalım İranlılar'ı' dedi Milli Eğitim Müdürümüz. Ben de hemen Genel Sekreterimiz ve Genel Sekreter Yardımcımızla görüştüm, derhal 10 tane araç kiraladık. Odada görevli arkadaşlarımız ve tabi turizm komitesinde görevli üyelerimiz, gece saat 00.00'a kadar sokakta dolaşan İranlılar dahil, parklarda kalma ihtimallerini de göz önünde bulundurarak, parkları da dolaşarak, yoğun bir çabanın sonucunda onlarla iletişime geçerek misafirlerimizi bu pansiyonlara yerleştirdiler. Ve sorun da bu şekilde çözüldü.”

VALİ ZORLUOĞLU, EVİNİ İRANLILARA AÇMAYI TEKLİF ETTİ

Vali Zorluoğlu'nun meseleyi sahiplenmesinden oldukça etkilendiğini de belirten Takva, Vali Zorluoğlu ile konuşmasının devamını da şu şekilde dile getirdi; “Ayrıca Vali Bey şunu da söyledi, bunu demeden geçemeyeceğim. Dedi ki; 'Benim evimin altında 4 tane boş oda var, hazır durumdalar. Muhtemelen 6 – 7 aile konaklayabilir, ihtiyaç duyulursa konutumu vereyim, yeter ki beni bilgilendirin' dedi. Bu inanılmaz güzel bir sahiplenme. Kendisine sizin aracılığınızla teşekkür ediyorum.”

EVİNİ, YAZLIĞINI AÇANLAR OLDU

İranlı misafirlerin konaklaması için evini, yazlığını açanların da olduğunu dile getiren Takva; “Mesela bir arkadaşımız da yine yazlığını açtı, ismini de vereyim; Kutbettin Aykaz. Bu arkadaşımıza 3 – 4 aileyi yönlendirdik. Şuana kadar gösterilen bu yoğun çabalar sonucunda sorun çözüldü. Bu ekstrem bir durumdu. Konserlerin yaratmış olduğu bir durumdu. Ama Vali Beyin konuya müdahalesi ile Van kendi misafirlerine sahip çıkmıştır. Sorunun çözümünde ilin mülki idare amirinden en alt tabakaya kadar emek veren ve meseleyi sahiplenen herkese çok teşekkür ederim.” diye konuştu.

Kaynak: Prestijgazetesi - Umut TARHAN

Editör: Wan Haber