Van'da PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın sağlığı için kitlesel yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşte konuşan BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, "Kürdistan ve dışında Sayın Öcalan'ın sağlığına, siyasi tutsakların özgürlüğüne ve demokratik çözüme dönük bir adım atılmadığı sürece biz AKP'lilerin Kürdistan'da gezmesine izin vermeyeceğiz" dedi. 

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan ile yapmış olduğu görüşmenin ardından bağımsız bir doktor heyeti istemesi üzerine İmralı Adası'na bağımsız bir doktor heyeti gönderilmesi talebiyle Van'da yüzlerce yurttaşın katılımı ile yürüyüş düzenlendi. Van Büyükşehir Belediyesi'nin iftar çadırının önünde alkış ve zılgıtlar eşliğinde toplanan kitle "Bijî serok Apo", "Bê serok jiyan nabe", "Apo'ya dokunan eller kırılsın", "Gençlik Apo'nun fedaisidir" sloganları, ıslık, zılgıt ve alkışlar eşliğinde Sanat Sokağı'na kadar yürüdü. Yürüyüşe yurttaşların yanı sıra, BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, BDP Van İl Örgütü yöneticileri, Bostaniçi Belde Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş, TUYAD-DER, HDP, HDK, DÖKH aktivistleri, Barış Anneleri İnisiyatifi, MEYA-DER, İHD, Belediye Meclis üyeleri, KURDİ-DER, MKM çalışanları katıldı. PKK ve KCK bayrakları ile PKK Lideri Abdullah Öcalan posterlerinin taşındığı yürüyüşte, kadınlar önde yürüyerek "Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın sağlık durumu sürecin sağlıklı yürütülmesinde ön koşuldur" pankartını taşıdı. 

Yürüyüşten önce toplanma yerine çok sayıda sivil polisin gelmesi dikkat çekerken, BDP Van Milletvekili Özdal Üçer'in de toplanma yerine gelmesi ile polisler arasında "Eylemin başı da geldi" şeklinde konuşmalar yapılması dikkat çekti. Yürüyüş esnasında gençlerin PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterlerini taşımalarına polislerin izin vermemesi üzerine gerginlik yaşandı. BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, polisin posterleri almasına izin vermedi. Yürüyüşün ardından Sanat Sokağı'na gelen kitle adına açıklama yapan, BDP Van İl Eş Başkanı Figen Yaşar yaptı.


""

'Sayın Öcalan'ın sağlık sorunlarının tek nedeni İmralı Adası'dır'

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın sağlık sorunları için bağımsız bir doktor heyeti talep etmesine dikkat çeken Yaşar, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın sağlığının bozulmasının tek nedeninin İmralı Cezaevi olduğunu kaydetti. 14 yılı aşkın bir süredir Öcalan'ın tek kişilik bir hücrede insan onuruna aykırı koşullarda yaşamaya mahkum edildiğini dile getiren Yaşar, bu koşullar karşısında Öcalan'ın sağlık sorunlarına sebebiyet verdiğine işaret etti. İmralı Cezaevi'nin insan haklarına yoğun tecrit koşulları ve adanın çürütücü iklim koşullarına sahip olduğunu belirten Yaşar, "Sayın Öcalan'ın sağlığı ile Kürt sorunu iç içedir. Bu doğrultuda Sayın Öcalan'ın sağlık, güvenlik ve özgürlük koşulları mevcut süreç ile ele alınmak zorundadır. Sayın Öcalan'ın sağlık koşullarının sağlanması bağımsız bir doktor heyeti tarafından muayene ve tedavisinin yapılması gerekir. Siyaseten de Sayın Öcalan'ın rolü ve çözüm sürecindeki misyonu bunu gerekli kılan bir diğer nedendir. Hem hukuken hem de mevcut süreçten Sayın Öcalan'ın sağlığına ilişkin problem derhal giderilmeli" diye belirtti.

Açıklama esnasında Sanat Sokağı'nı dolduran kitle sık sık "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Apo'ya dokunan eller kırılsın", "Bijî Serok Apo" ve "Bê Serok jiyan nabe" sloganını attı. 

""

'AKP süreci sabote eden yaklaşımlardan vazgeçmeli'

Öcalan'ın mevcut sağlık durumunun toplumda kaygı yarattığı ve halkın sürece ilişkin inancını zayıflattığına vurgu yapan Yaşar, "Bu durum Kürt halkında ciddi bir kaygı, endişe ve rahatsızlık yaratmıştır. Sayın Öcalan'ın sağlığı, özgürlüğü ve güvenliği konusunda halkımız oldukça hassastır. Bu nedenle İmralı'ya biran önce bağımsız bir doktor heyeti gitmeli ve Sayın Öcalan önce muayene edilmeli ardından tedavisi biran önce vakit kaybedilmeden yapılmalı. Bu yüzden AKP'yi ve Adalet Bakanlığı'nı acilen hareket etmeye çağırıyoruz" dedi. 

Üçer: Öcalan'ın posterine uzanan el Kürt halkının onuruna uzanan eldir

Yapılan açıklamanın ardından sivil polislerin kitlenin arasına karışarak görüntü almalarına tepki gösteren BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, sivil polislerin kitlenin içerisinden çıkmasını istedi. Van'da AKP'li milletvekillerinin ve temsilcilerinin devletin valisine ve emniyet müdürüne talimat verdiğini söyleyen Üçer, "Diyorlar ki 'her gün BDP'lileri gözaltına alın her gün baskılayın' Biz bu günlere disiplin ile geldik. Özgürlük mücadelemizi biz belli bir disiplin ile yürüttük. Bu disiplini biz Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan, gerillamız ve zindan direnişçilerimiz ile öğrendik. Her basın açıklamamızda polisler bilerek bizim kitlenin içerisine karışıyor. Ben buradan AKP'nin yetkililerine sesleniyorum; Bir daha bu planı uygulamayın. Biz açık ve net söylüyoruz; bizim açıklamamalarımıza müsaade etmiyorlarsa bizde tek bir AKP'linin bile sokakta gezmesine izin vermeyeceğiz. Polisin bize müdahale etme gerekçesine bakın. Biz Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın sağlığı için basın açıklaması yapıyoruz. Sayın Öcalan'ın posteri var diye yürümemize izin vermiyorlar. Peki, bu devlet yetkilileri çözüm için kiminle görüşüyor. Sayın Öcalan ile görüşülüyor. Onun posterine uzanan el Kürt halkının onuruna uzanan eldir. Kürdistan ve dışında Sayın Öcalan'ın sağlığına, siyasi tutsakların özgürlüğüne ve demokratik çözüme dönük bir adım atılmadığı sürece biz AKP'lilerin Kürdistan'da gezmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

""

Üçer ile polis arasında gerginlik!

Yapılan açıklamaların ardından "Bijî Serok Apo" ve "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganlarını atan kitle BDP il binasına geçmek için ayrıldı. Cumhuriyet Caddesi'nde Üçer ve BDP'li seçilmişler ile beraber yürüyen gençler sloganlar atarak askeri nizamda yürüdü. Belediye Garajı'nda dağılan kitleyi çok sayıda sivil polisin ellerinde kameralar ile takip etmesi yurttaşların tepkisine yol açtı. Dağılma esnasında da sivil polislerin görüntü almaya çalışmasına tepki gösteren Üçer ile görüntü çeken sivil bir polis arasında gerginlik yaşanınca sivil polis Üçer'e küfür ederek, "Ben sana gösteririm" diye tehdit etti. Daha sonra Üçer ve BDP yöneticileri il binasına geçtiği halde çok sayıda sivil polis ve akrep tipi zırhlı aracın il binasının çevresinde beklediği görüldü. 

Yapılan yürüyüşün ardından dağılan kitleden 4 kişinin polisler tarafından gözaltına alındığı bildirildi. DİHA

Editör: Wan Haber