Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2021 Nisan ayına ait Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) rakamlarını açıkladı.

TÜİK Van Bölge Müdürü Tolga DEMİREL tarafından yapılan açıklamaya göre; TÜFE bir önceki aya göre yüzde 1,68 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 17,14 oranında artış gösterdi. TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkâri) Bölgesine ait TÜFE’de ise bir önceki aya göre yüzde 1.50’lik bir artış olurken, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 15,66 oranında artış meydana geldi.

Ana harcama grupları itibariyle aylık olarak en yüksek artış ülke genelinde yüzde 7,57’lik oran ile giyim ve ayakkabı grubunda olurken, , düşüş gösteren grup  ise 0,28‘lik oran ile haberleşme grubu oldu. TRB2 Bölgesinde ise ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 3,05’lik oranla çeşitli mal ve hizmetler grubunda olurken, düşüş gösteren grup 1.40’lık oran ile mobilya ev aletleri ve bakım hizmetleri grubu oldu.

VAN’DA NİSAN AYININ ZAM ŞAMPİYONU DOMATES OLDU

Demirel’in verdiği bilgilere göre, madde bazlı değerlendirme yapılırsa yurt genelinde domates yüzde 24,91 ve çocuk gömlek 15,76’lik oranlarla fiyatı en çok artan maddeler olurken, Van ilinin de dâhil olduğu TRB2 Bölgesinde ise domates yüzde 23 ile en çok zamlanan ürün iken, onu yüzde 13,43 oranındaki artışla elma takip etti. Patlıcan ise yüzde 22,91’lük bir oranda değer kaybederek Nisan ayında TRB2 Bölgesinin fiyatı en çok düşen ürünü oldu. Türkiye genelinde de yüzde 24,71 oranında değer kaybeden patlıcan en fazla ucuzlayan ürün oldu.

Öte yandan Yİ-ÜFE’de bir önceki aya göre yüzde 4,34’lük bir artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 35,17 oranında artış oldu. Sektörel bazda aylık olarak elektrik ve gaz sektöründe yüzde 2.22 artış, imalat sektöründe yüzde 4,55 artış, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 5,02 artış ve su sektöründe ise yüzde 0,27 oranında artış meydana geldi. Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış yüzde 6,63’lük oranla ara malı grubunda olurken, en yüksek yıllık artış yüzde 42,59’luk oranla yine ara malı grubunda gerçekleşti. Van Basın

Editör: Wan Haber