Van’da tarım çiftçisi, özellikle bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle ciddi sorunlar yaşadı. Mayıs ayından itibaren yeterli yağışın düşmediği Van’da sonbahar ayları da kurak geçti. Mevsimsel değişimlerden dolayı yağış zamanı ve miktarlarının da değiştiğini belirten Ziraat Odası Başkanı Özgökçe, oluşabilecek kuraklıkların önüne geçmek için kanal yapılması gerektiği fikrini gündeme getirdi.

 

 YÜZDE 50 VERİM DÜŞÜKLÜĞÜ

 

Tuşba Ziraat Odası’nın talebi üzerine Tarım Orman İl Müdürlüğü’nün hazırladığı rapora göre, bu yıl kuraklık nedeniyle ürün veriminde yüzde 40-50 arası düşüş yaşandığı kaydedildi. 

 

Bu yıl sulama imkânı olmayan tarlalarda da ekinlerin büyük bir kısmının biçilemediği belirtildi.

 

SONBAHAR KURAKLIĞI

 

Van’da ilkbahar ve yaz ayları gibi sonbahar aylarında da, beklenen yağış düşmedi.

 

Sonbaharda yaşanan kuraklık nedeniyle yüzlerce dönümlük arazinin ekilemediği tahmin ediliyor.

 

 ÇÖZÜM SULAMA KANALINDA…

 

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, tarlasını sulayabilenin ürün verimi açısından kuraklıktan fazla etkilenmediğini söyledi.

 

Van’da önemli miktarda dere ve kaynak bulunduğunu, bu nedenle sulanamayan arazilere kanal yapılmasının en doğru çözüm olacağı fikrini savunan Özgökçe, “Yağış olmayınca oluşan kuraklığa karşı başka bir çözüm de yok, tek çözüm tarlayı sulayabilmek için oraya bir su kanalı açmaktır” diye konuştu.

 

ÇİFTÇİLERİN BORÇLARI ERTELENMELİ

 

Yaşanan bu mevsimsel değişiklikler nedeniyle gerekli önlemler de alınmadığında çiftçinin daha da zor duruma düştüğünü kaydeden Özgökçe, bu nedenle çiftçinin var olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi gerektiğine de söyledi.

 

Özgökçe, “Çiftçi borçlanıyor, bankaya olan borçlarını borçla kapatıyor. Traktörü, gübreyi alabilmek için tarlasına ipotek konulmuş, kuraklıktan dolayı oluşan zarar var ve çiftçi şimdi, oluşan borcunu ödeyemiyor. Bankadan bu paralar kefil ile alınıyor, böyle olunca da borçlularla kefiller de karşı karşıya geldi. Çiftçinin bu sorunu da var.” diye konuştu. 

Prestij Özel Haber: Adil HARMANCI

Editör: Wan Haber