Van'ın en işlek caddelerinden Cumhuriyet Caddesi ve Maraş Caddesi arasında kalan Sanat Sokağı kaçak sigara satanların işgali altında. Kenttin trafiğe kapalı olan tek sokağı olması özelliğinden dolayı kent estetiği için önemli bir konumda olan Sanat Sokağı, 31 Ekim 2010 tarihinde yeniden dizayn edilerek sanat ve kültür faaliyetleri için açıldı. Bir dönem yeni ışıklar, oturma bankları, elektronik bariyerler ve çiçeklendirmelerle baştan dizayn edilerek yapılan Sanat Sokağı, bugün ise yıkık-dökük ve karanlığa mahkûm.

Sanat Sokağı ilgisizlikten yok oluyor

Sokaklar kentlere estetik katarken, Van'da ise Sanat Sokağı, kent estetiğine katkısı her geçen gün azalırken bunun öncelikli nedenlerinden bir tanesi de belediyenin ilgisizliği. Belediyenin büyük yatırım yaparak yurttaşların hizmetine soktuğu sokak, her gün ilgisizlikten dolayı çürüyor. Yerdeki kilit taşların büyük bir bölümü yerinden sökülen sokakta, tepe lambaları ise çalışmıyor. Yanmayan ışıklar, sokağı geceleri karanlığa gömüyor. 

Oturacak bank yok

Sanat sokağı aynı zamanda bir park işlevi görse de yeterli bankların olmamasından ötürü yurttaşlar sadece bir geçiş güzergâhı olarak kullanıyor. Sokakta birkaç bankın dışında bank olmazken, olanlar ise oturulacak durumda değil. Sokağın sanat ve kültürel etkinliklere ev sahibi yapması beklenirken, sanat panoları ve duyuru panoları parçalanarak kullanılamaz hale getirilmiş. Duvarlar ise reklam panosu olarak kullanılıyor. Sokağın bu durumu ise çevre kirliliğinden öte bir anlam ifade etmiyor.

Sokak işgal altında

Trafiğe kapalı olmasından ötürü yurttaşlara rahat bir nefes aldıracak sokakta bu sefer ise kaçak sigara satanların işgali hâkim. Yayaların kullanım alanlarına kurulan tezgâhlar yurttaşlara büyük zorluk yaşatıyor. Sokağın ortasına gelişi güzel kurulan tezgâhlar, yurttaşların sokağı amacında kullanımına engel olurken, sigara satanlar ise sokağın sahibi gibi davranıyorlar. Tezgâhlarda esrar satıldığı dair iddiaların söz konusunun olduğu sokakta, tezgâhçılar çekim yapılmasına bile izin vermiyor. 

'Sokak hasarlı, tespitleri yaptık, düzenleyeceğiz'

Konuya ilişkin bilgilendirmede bulundan Van Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğü, söz konusu sokakta ağır hasarlı bir binanın yıkımı esnasında sokağa büyük bir zarar verdiğini, tepe lambalarının ise aynı sebepten dolayı zarar gördüğünü belirtti. Sokak ile ilgili hasar tespitlerini yaptıklarını, tespitleri raporlaştırdıktan sonra ilgili belediye olan İpekyolu Belediyesi'ne göndererek gerekli düzenlemelerin yapılacağı belirtildi.

Sokağın, sigara satanlar tarafından işgaline de değinilen bilgilendirmede, yurttaşlardan gelen şikâyetler konusunda zabıtaların olaylara müdahale ettiğini, ancak kaçakçılık boyutunun ise kendi alanlarında olmadığını belirterek, emniyeti işaret etti. 

Kaynak: DİHA

Editör: Wan Haber