Van’da, yoğun şehir trafiğinde engellilere yönelik olarak son yıllarda hem kaldırımlarda yapılan rampa ve engelli yolu, hem trafik ışıklarında yapılan seslendirme gibi düzenlemelerle bazı adımlar atıldı. Ancak engelli bireyler, ulaşımla ilgili bazı sorunların devam ettiğini ve bunların da çözümünü beklediklerini dile getirdi. Engelliler, özellikle yoğun olarak kullandıkları şehir içi ulaşımı sağlayan otobüslerde ses düzeninin olmasını istiyor.  

Özellikle görme engellilerin yaşadığı sorunlardan birinin de, ellerindeki beyaz bastonla kaldırımdaki sarı bantlı engelli yolundan ilerlerken herhangi bir eşya ya da benzer engelle karşılaşmaları olduğu belirtiliyor. Bu konuda vatandaşların ve esnafların da duyarlı olmaları isteniyor.

 

OTOBÜSLERDE YAŞANAN SIKINTI

Ücretsiz kart imkânı sağlandığı için görme engellilerin en fazla kullandığı şehir içi taşıma aracı otobüsler.

Ancak özellikle Büyükşehir Belediyesine ait otobüslerde bedensel engelliler için bazı düzenlemeler yapılırken, görme engelliler için önemli ses düzeni otobüslerde yer almıyor.

 

“TALEP ETTİK”

Van Altı Nokta Görme Engelliler Spor Kulübü Başkanı Mail Tam, otobüslerde ses düzeninin olmamasının kendilerini zor durumda bıraktığını söyledi.

Bunun için belediye yetkilileri ile görüştüklerini belirten Tam, “Otobüse bindiğimiz zaman nerede ineceğimizi bilmiyoruz, çünkü otobüslerde durak isimlerini söyleyen bir ses düzeni yok. Yanımızda oturana söylüyoruz, o da unutunca bazen bir-iki durak geçmiş oluyoruz. Biz bu durumu ulaşım dairesi ile görüştük, bu sorunun hal olacağını söylediler, ama halen sorunun çözümünü bekliyoruz” dedi.

 

“ÇÖZÜM BEKLİYORUZ”  

Van Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Fazıl Bor da, yaşadıkları sıkıntılara ilişkin şöyle konuştu, “Bazı kaldırımlarda maalesef engelli yolu yok. Derneğimizin de bulunduğu Beşyol bölgesindeki kaldırımlarda durum budur. Rampalar bazı noktalarda dar ve diktir. Bazı noktalarda da engelli yolu direklere denk geliyor. Bu sorunlar bizlerin hayatını zorlaştırıyor, bu nedenle çözülmesini istiyoruz.” Prestij Gazetesi - Adil HARMANCI

Editör: Wan Haber