Van Cumhuriyet Caddesi Beşyol mevkiinde bulunan Alçekiç Pasajı esnafı, iş durgunluğundan kaynaklı, sıkıntılı günler yaşandığını söylüyor. Elektrik ve elektronik malzemelerin satıldığı ve tamir edildiği adreslerden biri olan Alçekiç Pasajı, son zamanlarda durgun günler yaşıyor. Dünya genelini etkisi altına alan koronavirüsten kaynaklı Van'da da alınan tedbirlerden sonra Kapıköy sınır kapısı kapatıldı. İranlı turistlerin gidip gelmemesi, iç turizmde de durağan bir dönemin yaşanması, esnafları da olumsuz etkiledi. Ancak bu tür tedbirlerin alınması gerektiği de bilinen bir gerçek.

lçekiç Pasajı esnafının durumu hakkında açıklamalarda bulunan çarşı esnaflarından Delta Elektronik firmasının sahibi Hayrettin Karakoyun, "Maalesef sıkıntılı günler yaşıyoruz. Esnafın maalesef kredi sorunu var, borcunu ödeyememe sorunu var, iş yapamama sorunu var, giderlerini karşılayamama sorunu var, vergi primlerini karşılayamama sorunu var, bu konularda bir düzelme olmasını ümit ediyoruz. Bunlar düzelmeli ki, hem biz kazanalım hem de ülkemiz kazansın. İyi bir esnaf, iyi bir tüccar, aynı zamanda iyi bir gelecek demek. Bunu herkes böyle görmeli, onun için de desteklenmesi gereken yegâne kurumlardan birisi de bana göre tüccar ve esnaf olmalı” şeklinde konuştu.

"MALZEMELERİN TÜMÜNÜ İTHAL EDİYORUZ"

Yaklaşık 23 yıldır Alçekiç Pasajında elektrik ve elektronik malzemesi üzerine satış yaptığını belirten çarşı esnafı Hayrettin Karakoyun, çarşı esnafı olarak zor bir süreçten geçtiklerini dile getirerek: “Bu pasajda elektrik ve elektronik malzemesi alım ve satımı üzerine iş yapan bir esnafım. Malzemelerimizin tümünü ithal ediyoruz, hemen hemen hepsi yurt dışından geliyor. İşimizin en büyük sıkıntılarından bir tanesi bu ürünlerin dışarıdan getirtiliyor olması. Dolayısı ile  doların da yükselmesinden kaynaklı girdi maliyetlerimiz oldukça yükseldi. Bu nedenle piyasa bulma zorunluluğumuz var ve bu konuda sıkıntılar yaşıyoruz. Bu sektörde yaklaşık 80 esnafız, tabi herkesin kendine göre farklı konseptleri olsa bile malzememizin alt yapısı aynı diyebiliriz. İş yerlerimizde elektronik cihazların hemen hemen bütün kalemlerini bulunduruyoruz. Televizyon, uydu cihazları, yükselticiler, TV kumanda çeşitleri, DVD çalar, CD çalar, kombi yükselticisi, ses sistemleri vb. malzemeler bu pasajda bir arada.”ifadelerini kullandı.

İşlerin durağan geçtiği bir dönemi yaşadıklarını belirten Karakoyun: “Sektörlerde alışverişin durgun olması en çok bizi etkiliyor, bizim biraz daha lüks tüketime yönelik olduğu için bu ihtiyaçlar ertelenebiliyor. Daha önemli ihtiyaçlar öncelik oluyor. Böyle olunca da elektronik ihtiyaçlarını insanlar ertelemek zorunda kalabiliyorlar. Çarşımızın genelinde işlerde bir düşüş söz konusu. Sıkıntılardan dolayı eleman çıkarmak durumunda kalan arkadaşlarımız da oldu." dedi.

"PASAJIMIZIN BAZI AVANTAJLARI VAR"

Sürecin biran evvel lehlerine dönmesini arzu ettiklerini kaydeden Karakoyun, "Pasaj esnafımızın şöyle bir avantajı var; buradaki bir çok esnafımız kirada değil, mülk sahibi. Ve pasajımızın bir özelliği de; Karaköy hariç, Türkiye’de, bütün elektronikçilerin bir arada bulunma özelliği ile tektir. Pasaj olarak bölgeye hitap ediyoruz. Bu özellikte olan pasajımızda biran evvel işlerimizin düzelmesini umut ediyoruz." şeklinde konuştu.

Çözüm beklediklerini de söyleyen çarşı esnafı Hayrettin Karakoyun; "Bana göre bu sıkıntıları aşabilmenin yolu üretim yapmaktan geçiyor, bu şekilde maliyetleri düşürmek mümkün olur. İnşallah beklentimiz ve dileğimiz bu yönlüdür." ifadelerini kullandı. Prestij Gazetesi - M. Selim Kurt

Editör: Wan Haber