Daha önce Edremit ilçesine bağlı Şabaniye Mahallesi’nde bulunan Şabaniye yolunda yapılan direksiyon sınavları geçtiğimiz Ağustos ayında UKOME’de alınan bir kararla Tuşba ilçesi sınırları içerisinde bulunan Düzyol Caddesi ve Kalecik TOKİ yolunda yapılmasına karar verilmesinin ardından yaşanan tartışmalar devam ediyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükrullah Yavuzer, eğitim ve sınavlar için seçilen yeni alanın standartlara uygun olmadığını savunarak, “Maalesef yeni yer uygun değil. Sıkıntılar da var. Orada bulunan Sanayi Sitesi esnafı ve Kalecik TOKİ sakinleri de istemiyor. Hatta geçenlerde bir usta öğreticimiz darp edilmiş. Bu tamamen Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan UKOME’nin aldığı bir karardır. Fakat şartlar değişti. Bu yüzden tahmin edersem kısa bir süre içerisinde bu sorun çözülecek” dedi.

"Yeni eğitim alanı neden uygun değil?"

Direksiyon eğitimleri için en uygun yerin Şabaniye Yylu olduğunun altını çizen Yavuzer, “Daha önce Kale yolunda bu eğitim ve sınavlar yapılıyordu fakat yönetmeliğin değişmesi ile yüzde 7 eğim, en az iki kavşak, belirli aralıklarla trafik ışıkları ve yolun üç şeritli olması gibi kriterler getirildi. Yeni alanda bu şartların çoğu yok. Yol üç şerit değil. Ancak Şabaniye yolu bu konuda üç aracın hareket edebileceği bir yapıya sahiptir. Ayrıca yeni alanda TIR’ların dönüşü ve mesafenin kısa olması ile alakalı da sorun yaşamaktayız. Sınavda bir aday tam 30 dakika boyunca araba kullanmak durumundadır. Aynı anda 24 sürücü kursunun her bir adayının yola çıktığını düşündüğünüzde yine bu yol kaldırmayacaktır. Bu da aday sürücülerimiz için kaza riskini arttırıyor. Bu anlamda da bir adayın araca binerek yarım saatte başlangıç noktasına geldiği tek yol Şabaniye yoludur. Diğer yollar mevzuata da uygun değil” şeklinde konuştu.
“Standartlara uygun olmayan güzergâhta yapılan sınavlar geçersiz sayılabiliyor”
Standartlara uygun olmayan güzergâhlarda yapılan sınavların iptal edilebileceğine de değinen Yavuzer, “Bakanlığın şöyle bir talimatı da var. AB standartlarına uyma noktasında o standartlara uygun olmayan güzergahlarda yapılan sınavlar geçersiz sayılıyor. Bu sefer de Van’da sürücü adaylarımız mağdur duruma düşebilirler bu yüzden de Büyükşehir Belediyesi’nin bizim bu sorunumuza çok acil çözüm getirmesi gerekiyor. Bizim eski yerimize geri dönmemiz gerekir” diye konuştu.

“Usta öğreticiler de eski yerlerine dönmek istiyor”

Özel İpekyolu Sürücü Kursu usta öğreticisi Tuncay Uzunyol da yer değişikliğinden memnun olmadıklarını belirterek, “Bizler Şabaniye yolu üzerinde kursiyerlerimiz için yer kiralamıştık. Burada yeni yer bulmada zorluk yaşadık. Ayrıca oryantasyon süresi ve yol ile alakalı sorunlar da mevcut. Özellikle yerin uzak olmasından kaynaklı kursiyerlerimiz eğitimlere katılamıyor. Bu da hem onlar hem de bizim açımızdan sorun teşkil etmektedir. Oysa eski yerimizde böyle bir sorunumuz yoktu. Bugün ilk defa yeni alanda direksiyon sınavı yaptırıyoruz. Ancak yetkililerden isteğimiz eski yerimize dönmek ve bundan sonraki sınav ve eğitimlerimize orada devem etmektir" dedi.

Kursiyerler de mağdur

Öte yanda 24 sürücü kursunun bir hafta önce başlattığı eğitimlere katılan kursiyerler ise mevcut alanın ulaşım sıkıntısı olduğunu bunun için de ciddi mağduriyetler yaşadıklarını ve yeteri kadar kurslara gelemediklerinden dert yandı. İHA

Editör: Wan Haber