. Rektörlük binası senato Toplantı Salonu'nda yapılan basın toplantısında bir konuşma yapan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, konuşmasına başlamadan önce Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden kazasında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı dileyerek başladı. Rektör Prof. Dr. Battal çalıştayın ana başlığı olan “Çözüm süreci beklenti ve temenniler” olarak belirlediklerini ve çalıştay hakkında bilgiler verdi. Rektör Battal, “Yıllarca bu bölgede terörle mücadele ederken belki birçok insan dinlendi. Ancak bu bölgede hakim durumda olan, bölge insanının fikirlerine, düşüncelerine müracaat ettiği kanaat önderlerine belki yeterince kulak verilmemiş olabilir diye düşünüyoruz. Dolayısıyla bu çalıştaya başlamadan önce biz bir ön araştırma yaptık. Bu ön çalışmada şunu gördük ki insanlar “evet bizim sesimize de kulak verin, bizi dinleyin, bizim söyleyeceklerimiz var” dediklerini gördük. Biz buradan yola çıkarak, hiçbir ideolojik duruşu olmayan her kesime, herkese eşit mesafede duran üniversitenin bu çalıştayı yapması en doğrusuydu karar verdik ve adımı attık. Bölgenin kanaat önderleriyle görüştük, davetiyelerimizi verdik, şu anda 15 civarında kanaat önderi gelecek ve görüşlerini beyan edecekler. Yani, çözüm süreci öncesindeki görüşleri ne, çözüm sürecine ilişkin görüşleri ne, çözüm süreci sonrasındaki beklentileri ne? Bunların, bu insanlarımızın sesine kulak vererek biz bunu kitapçık haline dönüştürüp, ilgili yerlere, ilgili makamlara bunu göndereceğiz. Bütün katılımcılar Türkçe, Kürtçe ve Arapça konuşabileceklerdir” dedi.


Stratejik Araştırmalar Merkez Müdürü Prof. Dr. Zeki Taştan, bu çalıştayın en büyük özelliği Türkiye’de bir ilk olduğunu yani hiçbir üniversitede tabana yönelik bu kadar kapsamlı herhangi bir bilimsel etkinlik düzenlenmediğini söyledi. Taştan, “21-22 Mayıs tarihlerinde iki gün sürecek ve 3 salonda yapılacaktır” şeklinde açıkladı.


YYÜ Rektör Danışmanı Doç. Dr. Eray Çelik ise, sahadaki çalışma hakkında bilgi vererek, katılacak insanların herhangi bir kurum başında veya belediye başkanı olmamasına dikkat ederek seçtiklerini ve il, ilçe müftülerden de faydalanarak molla, imam, şeyh, kanaat önderi olarak bölgede bilinen herkesimden katılan olacaktır. Çalıştayda herkes istediği dilde konuşabilecek. Çalıştay daha sonra gazete, broşür, kitap haline getirip ve tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla paylaşılacak”şeklinde açıkladı.

Editör: Wan Haber