Van Haber - Toplum yararına çalışma programı kapsamında, asgari ücretle işe alınan yaklaşık yedi bin İŞ-KUR personeli üzerinde yürütülen siyasi hesaplar, işçileri, kamplaşmalara götürüyor.

TCK 11. Bölge müdürlüğü bünyesinde taşeron firmalar tarafından çalıştırılan 980 işçi, işten çıkarılma tehdidiyle karşı karşıyayken, Kentin siyasileri kış uykusunda.

İşsizliğin hat safhada olduğu deprem kentinde işçiler üzerinde yürütülen hesapların iç yüzünü Van haber araştırdı. Binlerce ailenin geçim kaynağı olan, geçici işçileri ilgilendiren dosyayı iki bölüm halinde siz okurlarla paylaşıyoruz.

Kentin ekonomisine katkı sağlamak ve derinleşen işsizlik sorununa çözüm bulmak amacıyla geçici olarak işe alınan işçilerin sorunları dinmek bilmiyor.

İşçiler üzerinde kent merkezinde, Ankara merkezli yürütülen siyasi hesapları deşifre edecek dosyanın 1. bölümünde 7 Bin 200 işçiyi ilgilendiren İş Kur tarafından çeşitli kurumlarda istihdam edilen işçilerin dosyasını irdeleyeceğiz.

2. Bölümde ise dosyamızın gündemini Karayolları 11. (TCK) bölge müdürlüğü bünyesinde taşeron firmalar tarafından istihdam edilen ve işten çıkarılmayla karşı karşıya kalan 980 işçinin sorunlarını, Yol İş sendikası Van şube başkanı M.Salih Çalımlı’nın anlatımlarıyla değerlendireceğiz.

İŞ- KUR ÇALIŞANLARI ÜZERİNDEN SİYASİ HESAPLAR MI YAPILIYOR

2011 yılında Van merkez, ilçe ve köylerinde meydana gelen depremler sonrası, kent ekonomisinin canlanması, istihdam yaratılması için ‘toplum Yararına Çalışma Programı’ kapsamında İş- Kur bünyesinde,  asgari ücretle geçici olarak işe alınan yaklaşık Yedi Bin işçi üzerinde yürütülen söylemler dinmiyor.

Naif YAŞAR     İshak KARA  

Kimi çevrelerce, siyasi çalışmalarda malzeme olarak kullanılacakları söylenen İş Kur işçilerinin dosyası inişli-çıkışlı bir seyir izliyor.

Yedi bin insandan oluşan İş Kur personelinin ilk hikâyesi, işten atılacakları söylemleriyle başladı.

Depremlerden sonra işe alınan yedi bin insana ilk başta altı aylık bir süre için çalıştırılacakları söylendi.

Mevcut süreyi yetersiz bulan kimi isimler, işçilerin çalışma sürelerini uzatmak hatta kalıcı hale getirmek için Ankara-Van arasında mekik dokudu. Ankara’ya giderek hükümet ve AKP Van milletvekilleriyle görüşme yapan ilk elçi, şu an ki İş Kur personelini bir çatı altında toplayan Van Yararına Çalışma Derneği  Başkanı Ethem Altın’dı.


Altın’ın girişimlerinden sonra, İş-Kur çalışanlarından, başını Ahmet Şayak’ın çektiği yedi kişilik bir heyet, Mart 2012 tarihinde Ankara’ya giderek işten çıkarılmaların durdurulması ve kalıcı bir kadro için AKP’li Van milletvekilleriyle görüştüler.

Ahmet Şayak ve beraberindeki heyetin Ankara ziyaretleri sonrasında, söz konusu kişilerin işçilerden yüklü miktarda para topladıkları ve işçilerin mağdur edildikleri iddiaları ortaya atıldı

Bu haberlerin basına yansımasından sonra, bir açıklama ihtiyacı duyan ve kendisini işçi temsilcisi gösteren Ahmet Şayak,” İşçi arkadaşlarımızdan 7 Bin 10 lira para topladık. 9 gün Ankara’da kaldık. bu süre zarfında 5.410 lira para harcadık ve geri kalan para cebimizde duruyor” dedi.

Bu açıklamalardan sonra  kentin siyasileri olayı basına taşıdı ve CHP il başkanı Cemal Şen, yedi kişilik ekibin Ankara çıkarmasından sonra ‘ bu insanlar İş kur çalışanlarından haksız yere para toplamışlar, AKP’lilerle iş birliği yapmışlardır ‘açıklamasına işçilerden para toplayarak, zor durumda kalan işçileri daha da zora sokarak AKP’nin politikalarına peşkeş çekmişlerdir “dedi.

Ana muhalefet partisi il başkanlığına cevap AKP il başkanı Abdullah Aras’tan geldi ve Aras; “iftiralar KILIÇDAROĞLU’ vari iddialar ve iftiralardır. Partimizin resmi anlamda teşkilatlarımızın ana kademelerinde görev alan hiçbir arkadaşımızın iddia edilen yanlışın içinde olması söz konusu bile olamaz. Aksini iddia eden CHP İl Başkanı bunu ispat etmek durumundadır. Aksi halde bir müfteri olarak kamuoyu tarafından anılacaktır. Ak Parti olarak böylesi hoş olmayan davranışlara fırsat vermediğimizi ve böylesi olayların karşısında durduğumuzu en iyi bilen CHP’dir”

İSTİŞARE TOPLANTILARI PARTİLERİN GÖVDE GÖSTERİSİNE Mİ DÜNÜŞÜYOR?

Yaşanan depremler sonrasında, Van merkez ve ilçelerde bulunan resmi kurumlarda istihdam edilen 7.200 işçi üzerinde yürütülen söylemlerin sonu gelmezken, ortaya atılan ilginç iddialardan biri de, işçilerin katılımıyla yapılan istişare toplantılarının siyasi partilerin gövde gösterisine dönüştürüldüğü iddiası.

VAY-ÇAD işçilerinin sorunlarının tartışıldığı Şubat 2013 tarihinde yapılan ilk istişare toplantısına, üç yüz kadar işçi katıldı.

Söz konusu toplantının konukları arasında, AKP Van il başkanı Abdullah Aras, Vali yardımcısı Zafer Coşkun’da vardı. AKP genel başkan yardımcısı Süleyman Soylu ve AKP’li Van milletvekilleri de hava muhalefeti nedeniyle toplantıya katılmamışlardı.

İl başkanı Abdullah Aras, 300 işçinin katılımıyla gerçekleşen istişare toplantısında yaptığı konuşmada,

Kimseye iş vermek ve iş bulmak için bir söz veremediğini, sadece işe alınmaları için sürecin takipçisi olacağını söylüyordu.

Van vali yardımcısı Zafer Coşkun ise "Bu salon depremden sonra bizim çalışma ortamımız oldu. Bu nedenle duygulandım. Depremden sonra İş-Kur ile yaptığımız mülakat sonucunda alınan 180 kişi buradaki çadırlarda gece demeden, gündüz demeden çalıştı. Yaklaşık iki yıl geçmeden depremin izlerinin bu denli silinmesi Türkiye Cumhuriyeti'nin ne kadar büyük bir devlet olduğunun göstergesidir" diyerek duygularını dile getiriyordu.

Diğer ikinci bir toplantı ise Erçişte gerçekleşti. Erciş Kaymakamlığı Çok Amaçlı Salonu’nda yapılan Toplantıya, AK Parti Milletvekili Fatih Çiftci, Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu, AK Parti Van İl Başkanı Abdullah Arvas, AK Parti Erciş ilçe Başkanı Mürsel Göral, Van Yararına Çalışma Derneği Başkanı Ethem Altun, Erciş Şube Başkanı Bilal Hamuryen, İŞKUR elamanları ile AK Parti Erciş ilçe Teşkilatı üyeleri katıldı.

Burada konuşan AK Parti Van İl Başkanı Abdullah Aras, 2011 yılında Van ve Erciş’te meydana gelen deprem sonrasında hükümet olarak yapılanları anlattı.

İşçi sorunlarının değerlendirildiği,1.istişare toplantısının AKP’nin gövde gösterisine dönüştürüldüğünü düşünen bir grup işçi ise, duruma tepki göstererek salonu terk ediyordu.
 

Bu tür toplantılara katıldıklarını belirten VAY-ÇAD başkanı Ethem Altın ise “ bu tür organizasyonlara gidiyoruz. Milletvekilleriyle, bürokratlarla ilişkilerimizi sıcak tutmak zorundayız. çünkü burası ekmek kapımız. biz onlara gitmezsek derdimize çare bulamayız. O günde 300 kadar arkadaşımızla bu salonda istişare toplantısı yaptık ve vekilleri, bürokratları toplantımıza davet ettik” dedi.

SELİM BOZYİĞT.”İŞÇİLER ÜZERİNDE HESAP YAPMAK KİMSENİN HADDİNE DEĞİL”

İş-Kur işçilerinin durumunun farklı yerlere çekildiği bir süreçte, 388 işçinin istihdam edildiği Van büyükşehir belediyesinde, işçilerle rutin denetim toplantısı yapıldı.

Van kalesi yanında bulunan, Van belediyesi hizmet binasında, 300 kadar işçiyle bir araya gelen başkan yardımcısı Selim Bozyiğit, 15 günde bir işçilerin çalışmalarının denetimi ve işçi sorunlarının görüşüldüğü toplantıda işçilere yönelik bir konuşma yaptı.

Bozyiğİt, işçilerin kent halkına daha iyi hizmet verebilmeleri için, her on beş günde bir rutin denetleme yapıldığını ve bu toplantılarla, işçilerin sorunlarını dinlemeye de fırsat bulduklarını söyledi. Bozyiğit sözü son günlerde, İş Kur işçileri hakkında üretilen dedikodulara getirdi.

İşçilerin siyasi partilerin rant malzemesi olamayacağını belirten Bozyiğit “Kimsenin işçiler üzerinde siyaset yürütmesine izin vermeyeceğiz. İşsizliğin, yoksulluğun tavan yaptığı bir kentte asgari ücretle işe alınan yoksul insanlarımız üzerinde yürütülen söylemler, hesaplar ahlaki değildir. hiç bir siyasi eğilimin, hiçbir kişinin bu arkadaşlar üzerinde hesap yapmalarına izin vermeyeceğiz” dedi.

Son günlerde, işçilerin derneğe kayıt yapmamaları durumunda işten çıkarılacakları duyumları aldıklarını söyleyen başkan yardımcısı Bozyiğit, sert bir üslupla  “ya kim kimi işten çıkarıyor. nereye üye olursanız olun bu sizin tercihiniz üye de olabilirsiniz, olmayabilirsiniz de kimsenin sizleri tehdit etmeleri, şantaj yapmaları onların haddine değil, kimi tehdit ediyorsunuz?, verdiğiniz para ne?, kim sizin maaşınızı cebinden veriyor?, bu nasıl bir yaklaşım, bu nasıl bir ahlak?, devletin istihdam ettiği işçileri salonlara götürerek kendi siyasi emellerinize alet edemezsiniz buna izin verecek değiliz.”

İş Kur bünyesinde çeşitli kurumlara gönderilen yedi bin işçinin halka hizmet vermek için görevlendirildiklerini söyleyen Bozyiğt, konuşmasının son bölümünde de, işçilere çağrıda bulunarak “arkadaşlar bu kent sizden hizmet bekliyor. Sıkıntılarınız, sorunlarınız olabilir. Amirleriniz, müdürleriniz var. Onlara gelir sıkıntılarınızı anlatır gerekirse izin de alırsınız. ama kimsenin evinde yatarak maaş almaya hakkı yoktur. bu vebaldir. Biz halkın belediyesi olarak bu keyfi uygulamalara izin vermeyiz. Eğer ki buraya gelmiş iseniz çalışmak zorundasınız. bu halk hizmet bekliyor.

İŞÇİLERDEN ALINAN BAĞIŞLAR NEREDE KULLANILIYOR?

İş - Kur bünyesinde istihdam edilen 7200 işçinin temel sorunlarından biri de, dernek çatısı altında bir araya gelmelerinden sonra başladı.

Yaklaşık dört ay öncesinde Van Yaşam Çalışanları Derneği  (VAY ÇAD) çatısı altında bir araya gelen ve bu güne kadar 4 bin işçinin kayıt yaptırdığı dernekte, yürütülen çalışmalarla ilgili ortaya atılan iddialar kafaları karıştırıyor.

İş Kur çalışanları tarafından, dernek yönetimi hakkında dile getirilen iddialardan biri, derneğe kayıt yaptıran üyelerden, üye aidatı dışında bağış alındığı ve dernek üyelerinin bir siyasi partinin taraftarıymış gibi gösterilip, söz konusu partilerin toplantılarına zorla götürüldükleri…

Söz konusu iddialarla ilgili bilgisine başvurduğumuz dernek başkanı Ethem Altın, bağış toplandığı olayını doğrularken, siyasi partilerle olan ilişkileri de ekmek davası olarak yorumladı.

Yaklaşık dört ay öncesinde atamayla VAY-ÇAD başına getirilen Altın, yaklaşık iki ay sonra kongreye gideceklerini belirterek, iddialarla ilgili şunları söyledi.” Yaklaşık dört bin üyemiz var. Üyelerimizden aylık 3 TL aidat topluyoruz. bu da derneğimizin kirası ve çalışanlarımızın maaşları için kullanıyoruz. Ayrıca 100-150 kadar üyemiz var bunlar da zaman zaman bağışlarda bulunuyorlar. Gelir ve giderlerimiz kayıt altındadır. Siyasi partilerle ilişkiler sorununa gelince.’evet gidiyoruz’ gitmek zorundayız. Sonuçta burası bizim ekmek teknemiz. Onlarla ilişkilerimizi sıcak tutmak zorundayız. Geleceğimiz onların elinde. Arkadaşlarımızın hepsi fakir durumları yok aldıkları asgari ücretle aile bütçelerine katkı sunuyorlar.” Dedi.

Derneğe üye olmayanların işten çıkarılacağı tarzında tehditlerin doğru olmadığını sözlerine ekleyen, Dernek başkanı Ethem Altın “ Derneğe üye olurlarsa, sosyal ve hukuki sorunlarını çözmede fayda olur diye düşünüyoruz ama kimseyi da tehdit etmiyoruz. 4 bin kayıtlı üyemiz var, iş süreleri Ağustos 2013’te bitiyor. İş akdinin uzatılması ya da kalıcı hale gelmesi için tekrar Ankara’ya gideceğiz. AKP’li vekillerden ve çalışma bakanından randevu aldık. inşallah kalıcı çözüme kavuştururuz.”

AGARİ ÜCRETLİLER ORDUSU DAĞILIMI NASIL YAPILDI?

İş Kur tarafından işe alınan ve çeşitli kurumlar arasında paylaştırılan işçilerin, kurumlardaki oranlarına dair istatistik bilgiler veren VAY ÇAD başkanı Ethem Altın

Van B. Belediyesi            : 388

Müftülük                          : 260

Sağlık                              : 199

Milli Eğitim M.                 :1280

Üniversite                       :186

İl Özel İdare                   : 210

Bölge Hast.                     :160      

Toplum Merkezi              :60

Tarım                              :30

Erçiş                               :2600

Muradiye                        :280

İlçeler                             :1000

Editör: Wan Haber