Ancak meydana gelen hatalardan dolayı deprem döneminde hastalardan alınmayan muayene ve katılım payı ücretleri şimdi isteniyor. İlaç almak için eczaneye giden vatandaşlar kendilerine çıkarılan borç karşısında adeta şok yaşarken, bu şekilde 77 bin kişinin mağdur olduğu belirtiliyor. 


Konunun çözülmesi beklenirken, 38. Bölge Van Eczacı Odası Başkanı Murat Keçecioğlu; “Maalesef sıkıntı halen devam ediyor. Bu konu büyük mağduriyetler oluşturuyor. Vatandaş ile eczacı karşı karşıya geliyor. Girişimlerimize rağmen henüz konu çözülmüş değil. Konuyu çözeceğini umduğumuz Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) Genel Müdürlüğü de konunun kendilerini bile aştığını, para mevzusu olduğu için hükümetçe alınacak bir karar sonrası 77 bin kişinin muayene ve katılım payı borcunun silinebileceğini belirtiyorlar. Durum bundan ibaret” ifadelerini kullandı.


Van’da 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen yıkıcı deprem sonrası alınan kararla hastalardan katılım ve muayene ücreti alınmamaya başlandı. Hastalardan muayene ve katılım payı ücreti alınmaması için SGK tarafından hastane ve eczane provizyon sistemlerinde düzenleme yapılarak "doğal afet"  butonu eklendi. Hastanın afetzede olduğunun anlaşılması ve katkı payı ödememesi için gittiği hastaneden giriş yapılırken "doğal afet"butonunun işaretlenmesi gerekiyordu. Ancak hastanelerde giriş esnasında bu butonun işaretlenmemesi nedeniyle 77 bin depremzedeye şimdi katılım payı ve muayene ücreti çıktı. Depremden sonra şimdiye kadar hastanın hastaneye gitme sıklığına göre 20 TL ile 500 TL arasında ücret çıktığını belirten 38. Bölge Van Eczacı Odası Başkanı Murat Keçecioğlu, durumun düzeltilmemesi durumunda vatandaşla eczacının karşı karşıya gelmeye devam edeceğini söyledi.

“BORCUNU ÖDEMEYENE İLAÇ YOK”

Edindikleri bilgilere göre 77 bin kişinin aynı durumdan mağdur olduğunu söyleyen Keçecioğlu, “Hiçbir şeyden habersiz vatandaş hastaneden çıktıktan sonra geldiği eczanede deprem döneminden kalma borcunun olduğunu duyunca adeta şok yaşıyor. Hastanın hastaneye gitme sıklığına göre 20 TL ile 500 TL arasında birikmiş borcu çıkıyor. Bu borç ödenmeden hastaya ilaç veremiyoruz. Hastaya ilaç verilmesi için mutlaka bu borcun ödenmesi gerekiyor. Borç ödenmeden eczacı reçeteyle ilacı verirse borcu kendisi ödemek zorunda kalır. Hasta ilaçları ya parasıyla almak zorunda kalıyor ya da ilacı almadan eczaneyi terk ediyor. Çoğu eczanede eczacılar ile vatandaş karşı karşıya geliyor. Durumu vatandaşlara izah etmekte güçlük çekiyoruz” diye konuştu.

“KAMUOYU OLUŞTURULMALI”

Konunun mutlaka en kısa zamanda çözülmesi gerektiğini aksi takdirde vatandaş ile eczacının karşı karşıya gelmeye devam edeceğini belirten Keçecioğlu; “Öğrendiğimiz kadarıyla Van Milletvekili Nazmi Gür konu ile ilgili Türkiye Büyük Milletmeclisi’nde soru önergesi sunmuş. Bizler de konu ile ilgili kamuoyu oluşturmaya çalışıyoruz. Mağdur olan vatandaşlarımızın da dilekçeler ile SGK İl Müdürlüğü’ne başvurmaları gerektiğini belirtiyoruz. Kamuoyu oluşturarak en kısa zamanda bu konunun çözümünü sağlamak gerekiyor” dedi.

Haber: Umut TARHAN

Editör: Wan Haber