WanGundem'den Oktay Candemir'in haberine göre; 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde iktidarını kaybeden AKP hükümeti özellikle büyük oranda oy kaybettiği Van’da siyasi soykırım operasyonlarını artırarak 1 Kasım seçimlerine kadar 261 kişiyi gözaltına aldı. Bu kişiler Erciş, Özalp, Edremit belediye eşbaşkanlarının yanı sıra HDP-DBP İlçe yöneticileri ve encümenler de bulunuyor. 7 Haziran seçimlerinden sonra HDP’nin özellikle Van’da tehditle oy aldığı şeklinde havuz medyasında çıkan haberlerde bu tutuklamalarda etkili oldu.
 
Neredeyse HDP ve DBP’nin bütün çalışanlarını gözaltına alarak tutuklayan AKP hükümeti ayrıca il eşbaşkanları ve yüzlerce kişi hakkında da çeşitli gerekçelerle soruşturma başlattı. Serbest bırakılan yüzün üzerinde kişi ise denetimli serbestlikle bırakıldı.
 
Yaşanan baskı ve tutuklamalara ilişkin konuşan DBP Van İl Eş Başkanı Münir Aras, 7 Haziran seçimlerinden önce çıkan yasalarla belirlenmiş bir konseptin AKP’nin iktidardan düşmesi ile devreye konulduğunu kaydetti. 7 Haziran seçimlerinde ortaya çıkan halk iradesini gasp eden AKP hükümetinin, yeniden iktidar olmak için ölümleri ve tutuklamaları devreye koyduğunu söyleyen Aras, Başbakan Davutoğlu’nun Van mitinginde Beyaz Toroslardan söz etmesinin altında bu politikaların yattığını kaydetti. Kürt halkının tüm baskılara rağmen demokratik ve özgür bir yaşamdan vazgeçmeyeceğini vurgulayan Aras, “Kürt halkının zulme karşı yürüttüğü mücadele ülkemizi diktatörlükten kurtaracağı gibi, Ortadoğu halklarını da özgürleşecektir. 7 Haziran’dan önce 200 kişilik bir liste hazırlandığını ve gözaltıların olacağına dair bilgimiz vardı ve bu da gerçekleşti. AKP ne yaparsa yapsın Kürt halkı kararını vermiştir ve bunu da 1 Kasım’da tüm zulme karşı bir kez daha iradesini ortaya koydu” şeklinde konuştu.
 
 
Yaşanan baskılara ilişkin bilgi veren HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, “AKP 7 Haziran seçimleri sonrasında Türkiye’de demokratik ortamda ve normal seçim koşullarında kendi lehine bir sonuç çıkmayacağını anladıktan sonra 1 Kasım seçimlerinin sonuçlarını etkilemeye dönük, farklı bir politika içine girdi. Bu da Türkiye genelinde aldığı polisiye tedbirleri, elinde bulundurduğu devlet imkanları ile seçim sonuçlarını kendi lehine çevirme çabasına girdi. Bunun en bariz örneği partilerimizin yöneticilerini baskılayarak, gözaltına alarak, tutuklayarak, meşru seçilmiş belediye başkanlarını tutuklayarak sonuca gitmesidir. Bölgede seçilmiş olanların halk tarafından tanınması nedeniyle onlara duyulan güveni ve itibarı zedelemek ve halkı korkutmak gibi çalışmalarla oy toplama çabasına içine girdi. Van’da yaşananlarda bu konseptin bir ürünüdür. Van’da tutuklananların herhangi bir yasa dışı etkinliği olmamıştır. Belediye eşbaşkanlarının tutuklanmasında bunu net görüyoruz. Basın açıklamasına katıldı belediye başkanlarının tutuklanması bir hukuk skandalıdır. Bu da gösteriyor ki AKP tehditle, baskıyla, zorla oy topladı ama tüm bunlara rağmen HDP yine barajı aşarak seçimden başarılı çıkmıştır” dedi.

Editör: Wan Haber