Eğribelen Mahallesi’nde bulunan mahalle taziye evinde düzenlenen barış yemeğine HDP Van Milletvekili Nazmi Gür, BDP Van İl Başkanı Musa İtah, Özalp Belediye Eşbaşkanları Handan Bağcı, Şerafettin Özalp Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Van MEYA-DER Üyeleri, BDP Özalp İlçe yöneticileri ve mahalle sakinleri ile husumetli bulunan aile mensupları katıldı.

Barış yemeğinde ilk olarak söz alan BDP Van İl Başkanı Musa İtah, Kürt halkının tek hedefinin barış ve özgürlük olduğunu belirterek, “Kürt halkı barışçıl ve kadirşinaz bir halktır. Ya hep birlikte özgür olacağız, ya da herkese malzeme olacağız. En kötü barış bile her zaman savaştan daha iyidir. Savaş, kavga, kan, ölüm felakettir ama barış fedakarlıktır. Kürtlerin tercihi asla savaş olmamalıdır, Kürtlerin tercihi her zaman barış olmalıdır. Biz Kürtler barışın önemini dünyada en iyi bilen halkız. Çünkü bizler barış için ağır bedeller ödedik. Kürtler cömertlik, kardeşlik ve dostluk duygusunu çok iyi bilirler. Bu nedenle bilinçsizliğe ve ihanete karşı direndiler. Birçok insanımız bu uğurda kendini feda etti. Her Kürt artık birbirini anlamalı, fesatlığa, husumete prim vermemelidir. Hepimiz biriz. Kendi birliğimizi sağlamalıyız” diye konuştu.

HDP Van Milletvekili Nazmi Gür ise günün ittifak ve birlik günü olduğunu söyledi. Kürtlerin sonunda mutlaka birliğini inşa edeceğini belirten Gür, şunları belirtti: “Avrupa'nın tümünü gezin tek bir kan davası olayına rastlayamazsınız. Artık biz Kürtler için yeni bir dönem başlamıştır. 21. yüzyılda artık kan davası gibi olaylar kabul edilemez. İnsanlar sorunlarını artık diyalog ile hukuk ile çözüyor. Bugün Kürtler 4 parça Kürdistan'da zulüm altındadır. Bu yüzden birlik olmalıyız. Rojava'da halkımız devrim yaptı. Eğer birlik olursak özgür yarınlar bizi bekliyor. Musul IŞİD çetesi tarafından işgal edildi. Bu durumda tüm Kürtler tehdit altındadır. PKK yaptığı açıklama ile Güney Kürdistan'da IŞİD çetesine karşı savaşmaya hazır olduğunu açıkladı. IŞİD çetesi TC'nin desteğiyle Rojava'da katliamlar gerçekleştirdi. Ancak YPG bu saldırıları püskürttü. Irak ordusunun bile dayanamadığı IŞİD çetesini YPG Rojava'da bozguna uğrattı. Eğer birlik olursak Sayın Öcalan'ı da kısa sürede özgürleştiririz.”

Konuşmaların ardından iki aile mensupları sarılarak barıştı. Yenilen yemeklerin ardından barış yemeği sona erdi. 

Editör: Wan Haber