Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerde sınıra inşa edilen karakollar, çözüm süreciyle birlikte kapatılmaya başlandı. Van'ın Gevaş ilçesinin Koçak köyünde bunun Koçak Jandarma Karakolu da süreçle birlikte kapatılıyor. Gevaş ilçesine 20 kilometre uzaklıktaki Koçak Jandarma Karakolu, 1997 yılında artan asayiş olayları nedeniyle yaptırılmış, bölgede asayiş olaylarının tamamen bitme noktasına gelmesinden dolayı daha kapatılması kararlaştırıldı. Karakolun kapanmasına köylüler üzülürken, verilen veda yemeği sonrası köylü ve askerler birbirlerine sarılarak ayrıldı. Köylülerin organizesiyle Koçak Jandarma Karakolu'nda görevli askerlere veda yemeği verildi.


Verilen yemeğin ardından Van Vali Yardımcısı Mehmet Yüzer, devletin ihtiyaç olan yere karakol yaptığını, ihtiyaç olmayan bölgelerde de karakolları kapattığını söyledi. Koçak köyü ve çevresinde olayların kayda değer olmayacak ölçüde azaldığına dikkat çeken Yüzer, "Vedalaşma için Koçak'a geldik. Bu köyümüzün karakolunu kapatıyoruz. 2001 yılından bu yana bölgede 16 karakol kapattık. Bu köyümüzde de hiç bir sorun yaşanmıyordu. Buradaki tablo askerler ve köylülerin bir aile gibi olduğunu gösteriyor. Bu karakolun kapatılma kararı uzun bir çalışmanın ardından alınmıştır. Ancak çözüm süreci de mutlaka etkili olmuştur. Bundan sonra askerlerimiz Gevaş ilçesinin başka bölgelerinde vatani hizmetlerine devam edecek. Karakolumuzun binasını da kamunun başka birimlerinin hizmetine ya da köy muhtarlarımıza vereceğiz. Buradaki askerlerimizde Gevaş ilçesi sınırlarındaki yerlerde vatani görevlerine devam edecektir” dedi.


Kurutlu Köyü Muhtarı Hüseyin Taş ise herhangi bir olayın olmaması nedeniyle karakollarının kapatıldığını ifade ederek, “Tabii ki buna seviniyoruz, ama bizim tek üzüntümüz bu askerlerimizden ayrılıyor olmamız. Çünkü bizler birer aile olduk, bunlar bizim çocuklarımız. Bizim evlatlarımız, nasıl buradan başka illere vatani görevlerini yapmak için gidiyorlarsa, buraya gelenlerde aynı öyle ve bizlerin birer evladı gibidir. Bizler onlara yardımcı olmak için elimizden geleni yaptık, yapıyoruz. Gidecek olmalarından dolayı üzüntülüyüz” diye konuştu.


""

Koçak Köyü Korucu Başkanı Mehmet Derviş Bayram da, geçmişte yaşanan baskınlardan dolayı karakol yapılması için her yere müracaat ettiklerini ifade ederek, “Karakolumuzun kapatılıyor olmasına hem seviniyoruz hem de üzülüyoruz. Çünkü bizler burada birer aile gibiydik” ifadelerini kullandı.
Jandarma karakolunun kapanmasına hem üzüldüklerini hem de sevindiklerini belirten Koçak Köyü Muhtarı Mehmet Arif Bayram da, 1993 yılında PKK'lıların yaptığı baskında 1 öğretmen, 1 korucu ve 5 vatandaşın hayatını kaybettiğini belirterek, "Biz bu olaydan sonra müracaat ederek karakol istedik. Karakol 1997 yılında köyümüze kuruldu. O tarihten bu yana köyümüzde kayda değer bir terör ve asayiş olayı yaşanmadı. Şimdi karakolumuz kapanıyor. Umuyoruz bu barış süreci de böyle devam eder ve bir daha köyümüzde karakol ihtiyacı olmaz. Olay olmadığı için karakolun buradan taşınması bizi mutlu ediyor. Ancak burada hem rütbeliler hem de askerlerle bir aile olmuştuk. Bundan dolayı da köylüler olarak üzgünüz. Barış sürecinin sekteye uğraması durumunda hiçbirimizi burada yaşayamayız. Umarım böyle devam eder, tüm insanlarımız barış içerisinde mutlu bir yaşam sürerler” dedi.


Yapılan konuşmaların ardından askerler ve köylüler birbirine sarılarak ayrıldı. Köyün çocukları ise asker ağabeyleriyle uzun uzun sohbet ederek, onlardan ayrılmak istemediler.


Vedalaşmanın ardından, askerlerin ilerleyen günlerde karakolu boşaltacağı belirtildi.

Editör: Wan Haber