3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davanın ikinci duruşması bugün görüldü. Yapılan yoklamanın ardından kapatma talebine ilişkin söz alan Van Kadın Derneği (VAKAD) avukatı Müjde Tozbey Erden, dosyada yer alan delillerin dernek kapatmaya yeterli olmadığını açıkladı. Van Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi (VAKASUM) hakkında arama kararı alındığını ancak VAKAD'ın arandığını söyleyen Erden, dosyada derneğin kapatılmasını gerektirecek deliller bulunmadığını ve davanın reddine karar verilmesini talep etti.


Derneklerin kapatılmasına ilişkin davanın örgütlenme özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik olduğunu açıklayan avukat Mahmut Acar ise, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve Birleşmiş Milletlerin örgütlülük hakkını koruduğunu, ayrıca AİHM'in Polonya davasıyla ilgili kararında örgütlenmenin önem ve toplumsal rolüne vurgu yaptığına işaret etti. Davanamede derneklerin terör örgütü talimatlarıyla faaliyet yürüttüklerinin iddia edildiğini anımsatan Acar, "Ancak kapatılması talep edilen derneklerin tamamı bağlı oldukları ilin mülki amirliğinin denetiminde faaliyetlerini sürdürüyor. Dosyada derneklerin kapatılmasını gerektirecek hiçbir delil bulunmamaktadır. Bu nedenle derneklerin kapatılmasıyla ilgili talebin reddine karar verilmesini talep ederiz" dedi.


Van-Mezopotamyada Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (VAN MEYADER) avukatı Nazvan Mızrak da derneğin kuruluş amacının normal ölümler dışında; çatışmalarda, işkencede, faili meçhullerde hayatını kaybeden ailelerle yardımlaşmak olduğunu belirterek, dernek temsilcilerinin de bu amaçla faaliyet yürüttüğünü ve cenaze törenlerine katıldığını söyledi.


Bunun üzerine mahkeme başkanı Emine Baş Yaşar, "Dernek aynı şekilde şehit ailelerinin de cenazelerine katılıyor muydu?" sorusunu sorarak, "Cenaze ayrımı yapmadan, insani bir görev olarak insanların cenazelerine katılabilir. Bunu insani bir görev olarak düşündüğüm için soruyorum. Cenaze çok farklı bir şey. Bunun suç olmasına kendim açımdan katılmıyorum. Acaba teröristlerin cenazesine katılan dernekler, aynı hassasiyetle şehitlerin cenazelerine katılıyorlar mıydı? Bunu merak ettiğim için soruyorum çünkü avukatların sunduğu hiçbir mahkeme dilekçesinde buna rastlamadım. Yardım yapmak için kurulan derneklerin amaçlarında samimi olduklarına inanamıyorum çünkü Van'da o kadar yardıma muhtaç aile, çocuk, kadın var ki, bu dernekler hangilerine ulaşabildi?" diye konuştu.


Duruşmayı takip eden MEYADER yöneticileri de Van'da şehit olan asker ve polis cenazelerine katıldıklarını bildirerek, insani açıdan cenaze ayrımı yapılmasının doğru olmadığını söyledi.


Diğer dernek avukatlarının da davanın reddedilmesiyle ilgili taleplerini dile getirmelerinin ardından, mahkeme başkanı Yaşar, 10 derneğin kapatılması talebinin reddine karar vererek duruşmayı sonlandırdı.


Dava duruşmasının ardandan adliye binası önünde açıklama yapan avukatlar, verilen kararın devam eden barış ve demokratikleşme sürecine olumlu katkı sunacağına inandıklarını kaydetti.


Van Cumhuriyet Başsavcılığı, daha önce kentte yapılan KCK operasyonlarında elde edilen bilgiler ve derneklerdeki aramalarda bulunan belgeler kapsamında kentte faaliyet gösteren 10 derneğin, "terör örgütü ile bağlantılarının olduğu" iddiasıyla kapatılmalarını talep etmişti.

Editör: Wan Haber