Van Mahalli İdareleri Sürdürülebilir Çevre Yönetim Birliği (VANÇEB), 2015 yılı olağan meclis toplantısını gerçekleştirdi. Önemli kararların alındığı toplantıda, Van şehir çöplüğü olarak kullanılan alanın ıslah edilerek elektrik enerjisinin sağlanacağı bir merkez haline getirilmesi kararlaştırıldı. 

İl Özel İdaresi bünyesinde 2006 yılında kurulan ve 2014 yerel seçimleri sonrası kentte bulunan bütün belediyelerin ortak kararı ile Van Belediyeler Birliği şeklinde görev üstlenen VANÇEB, 2015 yılı olağan meclis toplantısını gerçekleştirdi. Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanlığı Toplantı Salonunda VANÇEB Başkanı Cevdet Altındağ başkanlığında gerçekleştirilen meclis toplantısına birlik üyeleri katıldı. Gündem maddelerinin görüşüldüğü meclis toplantısında, birliğin kesin hesaplarının görüşülmesi, birlik encümenin belirlenmesi, birlik üyesi belediyelerin üye katılım paylarının görüşülmesi ve birliğin faaliyet raporunun görüşülmesi talebi görüşüldü. Gündem maddelerinin görüşülüp karara bağlanılması ardından, birlik encümenin belirlenmesi maddesi görüşüldü. 5 birlik üyesinin aday olduğu birlik seçiminde yapılan gizli oylama sonucu Gürpınar Belediye Eşbaşkanı Zeki Yıldız, İpekyolu Belediyesi Meclis üyesi Ferit Hayva, Gevaş Belediyesi Meclis üyesi Gönül Deniz ve Edremit Belediyesi Meclis üyesi Mehtap Dinçer yapılan oylama sonucu birlik encümenliğine seçildi.

PROJE VAN İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Kent estetiğine zarar veren İran’a bağlanılan Kapıköy Sınır Kapısının geçiş güzergahı üzerinde olan ve her gün yaydığı kötü kokularla vatandaşların adeta kabusu haline gelen şehir çöplüğünün ıslah edilmesi ile birlikte rahat bir nefes alması, ekolojik dengeye vermiş olduğu zararın ortadan kalkması için oldukça büyük bir önem taşıyor. Van için hayati önem taşıyan proje ile birlikte Van gölünün kirlenmesinin de büyük bir oranda önüne geçilmesi sağlanılacak. VANÇEB bu duruma bir an önce çözüm bulmak ve katı atık projesini hayata geçirmek için kolları sıvadı. VANÇEB, 2010 yılında AB fonlarından yararlanmak üzere 26 milyon değerinde hazırlanan ve projedeki eksiklerin giderilmemesi sonucu kadük duruma düşen proje, birlik tarafından tekrar ele alınarak ihalesi yapıldı. İhale aşamasının tamamlanmasının ardından hazırlanan proje tekrar bakanlığa sunulacak. Bakanlık tarafından kabul edilecek projenin hayata geçirilmesi ile birlikte Van şehir çöplüğü artık elektrik enerjisinin üretildiği, tamamen ekolojik dengeyi koruyan bir merkez haline gelecek.

"1 MİLYON 305 BİN TL BOŞUNA GİTTİ"
Yapılan toplantıda daha sonra faaliyet raporunun okunmasına geçildi. 2015 yılı içerisinde yapılacak çalışmaların ele alındığı toplantıda VANÇEB önemli bir karara imza atarak Özalp yolu üzerinde bulunan arazide kullanılan şehir çöplüğünün ıslah edilmesini karara bağladı. Karar gereği, şehir çöplüğü olarak kullanılan alan ıslah edilerek elektrik enerjisinin sağlanılacağı bir merkez haline gelecek. Yine tüm ilçelerin çöpleri belirli günler dahilinde ilçe merkezlerinden alınarak bu merkezde ıslahları sağlanılacak. Daha önce Acil Lot adı altında bir çalışmanın yapıldığı ve 37 dekar üzerinde çöpleri depolayan alanın valilik tarafından son verildiği belirtilen raporda, yine bu depo için harcanan 1 milyon 305 bin TL’nin boşa gittiği belirtildi. Şuan şehir çöplüğünde boşaltılan çöplerin “vahşi depolama” sistemi ile yapıldığı açıklanan raporda, bu alana dökülen çöplerin düzenli olarak dökülmesi gerektiği kaydedildi.

MERKEZ İÇİN FİRMALAR YOĞUN İLGİ GÖSTERİYOR
Mevcut alanın rehabilitasyonunu yapmak ve elektrik enerjisi üretmek için değişik firmalarla görüşüldüğü, yine daha önce kül oranının yüksekliği gerekçe gösterilerek enerji verimi itibariyle ‘yatırım yapılamaz’ denilen saha için iki firmanın ilgi gösterdiği açıklandı. Firmalarla yapılan ve daha sonra gerçekleştirilecek olan anlaşma gereği 3 aşamada hayata geçirilecek olan proje ile enerji karşılığı bütün projenin firma tarafından yürütülmesi, acil lot karşılığı belli bir süre enerjiden pay almama ve acil lotun birlik olanaklarıyla tamamlanıp enerji konusunun ayrıca değerlendirmesi maddeleri görüşülerek karara bağlandı. Yapılan öneriler sonrası alınacak nihai kararlar sonrası VANÇEB çalışmalarını hayata geçirecek.

Editör: Wan Haber