Van milletvekilleri Abdulahat Arvas ve İrfan Kartal ile İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Muhammed Çalağan’ın bulunduğu heyet, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nu ziyaret etti.

Ankara'daki bakanlık temaslarını aralıksız sürdüren Van heyeti, bölgedeki ulaşım ve altyapı sorunlarını Bakan Adil Karaismailoğlu’na iletti.

"YILLARDIR SÜRÜNCEMEDE KALAN ÇEVRE YOLU"

Milletvekili Arvas, coğrafi konumu ve sınır kapısı nedeniyle stratejik bir öneme sahip olan Van’ın bu avantajlı konumu sayesinde lojistik bakımından bir cazibe merkezi olmaya elverişli olduğunu belirterek, “Ulaşım ve erişim ise bu amaca hizmet edecek en temel ve öncü sektördür. İmar planı ve uygulamaları nedeniyle yıllardır sürüncemede kalan çevre yolu ile ilgili geçen hafta Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından tescili yapılarak Karayolları Genel Müdürlüğüne bildirilen birinci etapta yol yapım çalışmalarının başlatılması aciliyet arz etmektedir." dedi.

"ŞEHİR İÇİ TRAFİĞİ NORMALLEŞTİRECEKTİR"

Çevre yolunun kent için önemine dikakt çeken Milletvekili Arvas, "Van sınır kenti olması nedeniyle transit geçişlerinde yoğun olduğu bir güzergâh üzerinde bulunmaktadır. Çevre yolunun açılması şehir içi trafiği normalleştirecektir. Yine şehir içi trafiğini önemli ölçüde rahatlatacak ve transit geçişle trafik akışını hızlandıracak, ana arter üzerinde bulunan havaalanı, karayolu ve üniversite köprülü kavşaklarının yapılması öncelikli talebimizdir." şeklinde konuştu. 

"KAPIKÖY İLE HABUR'U BİRBİRİNE BAĞLAYACAK YOL"

Van-Şırnak kara yolunun kent ulaşımı ve ticareti için önemli bir proje olduğunu belirten Arvas, "İran-Kapıköy Sınır Kapısı ile Irak-Habur Sınır Kapısını birbirine bağlayacak bu güzergâh stratejik bir önemde sahiptir. Projenin tamamlanması bölgemiz ve ülkemiz ekonomisine katma değer sağlayacaktır." şeklinde konuştu. 

"KARABET TÜNELİ UZATILSIN TALEBİ"

Milletvekili Arvas, Van-Bahçesaray kara yolu yoğun kar ve tipi nedeniyle ulaşımın kış aylarında sürekli aksadığı bir güzergâh olduğunu belirtirken, "Sürekli çığ tehlikesi olan bu yolda 4-5 Şubat tarihlerinde düşen çığlar nedeniyle 42 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. 3 bin 10 rakımlı Karabet geçidinin olduğu bu bölgeye daha önce kar tüneli yapılmış, ancak kısa olmuştur. Kar tünelinin riski azaltacak şekilde uzatılması, kısa vadede yapılacak en hızlı çözümdür." dedi.

KISITLI UÇAK SEFERLERİ TEPKİLERE NEDEN OLUYOR

Kentteki kısıtlı uçak seferinin yol açtığı tepkilere de dikkat çeken Arvas, "Havayolu ulaşımı bakımından bölgenin merkezi konumunda bulunan Van, aynı zamanda Hakkâri, Bitlis, Ağrı ve Muş illerinin aralarında bulunduğu yaklaşık 2,5 milyon nüfusa hitap etmektedir. Kısıtlı sefer sayıları nedeniyle yaşanan sıkıntılar tepkilere neden oldu. Özellikle Ankara ve İstanbul seferlerinin arttırılması yönünde planlama yapılması gerekmektedir." şeklinde görüş belirtti.

"KUZEY VAN GÖLÜ DEMİRYOLU PROJESİ"

Kuzey Van Gölü Demiryolu Projesi ile ilgili görüş belirten Arvas, "icari ve iktisadi ilişkilerimizin güçlü olduğu komşumuz İran ile demir yolu bağlantısı çok önemli ve öncelikli bir konudur. Yıllardır gündemden düşmeyen Kuzey Van Gölü Demiryolu Projesinin gerçekleşmesi, ülkemize ve bölgemize önemli kazanımlar sağlayacaktır. Türkiye-İran arasında yaklaşık yılda 15 - 20 bin adet vagon taşıması gerçekleştirilmektedir. Van Gölü geçişine yönelik yapılan yatırımlar ve yüksek taşıma kapasiteli feribotların inşası kısa vadeli çözümlerdir. Kesin ve kesintisiz çözüm için Kuzey Van Gölü Demiryolu Projesinin hayata geçirilmesi gerekmektedir." şeklinde konuştu. 

"FERİBOT İSKELESİ SAHİL YOLU"

Feribot iskelesi sahil yolu Van halkının keyifli vakit geçirdiği uğrak yerlerden biri olduğunu belirtirken şunları söyledi, S"öz konusu yol TCDD tarafından hazırlanan projede feribot iskelesi sol ray alanı içinde kalmaktadır Vatandaşın deniz havası aldığı sosyal ve kültürel etkinliklerin yapıldığı limanda sahil yolunun iptal edilmesi kamuoyunda tepkilere neden olmuştur. Projede sahil yolu için dolgu yapılması ve yürüyüş yolunun korunması beklentimizdir."

Editör: Wan Haber