WanHaber.com - ÖZEL

Van Büyükşehir Belediyesi’nde haksız yere işlerinden çıkarıldıklarını ifade eden 304 personel, iki kez mahkemenin göreve iade kararı vermesine rağmen taleplerine karşılık bulamadılar.

Van Büyükşehir Belediyesi’nde işlerinden haksız yere çıkarıldıklarını ifade eden toplamda 304 personel mahkemenin iki kez göreve iade kararı vermesine rağmen işlerinin başına dönemiyorlar. Neden işlerine geri alamadıklarını merak ederek seslerini duyurmaya çalışan personeller muhatap bulamamaktan dertli.

1706 KİŞİDEN 306 KİŞİ BAŞARISIZ GEREKÇESİYLE İŞTEN ÇIKARILDI

Konu ile ilgili işten çıkarılan personeller adına konuşan Zafer Uyar, “Bizler Van Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan 306 kişiyiz. 24 Aralık 2017’de Resmi Gazete’de yayınlanan kararname ile taşeron firmadan belediye kadrosuna geçirilen 1706 personelden 306 kişiyiz. Aralık 2018’de mülakata alındık. O dönemde devlet yetkilileri tarafından mülakatların formalite olduğu ve herkesin işine devam edeceği açıklandı. Girdiğimiz mülakattaki komisyon mülakatı geçtiğimizi belirtti. 10 Nisan 2018’de açıklanan liste ile hepimiz şok olduk. 1706 kişiden 440 kişisi mülakatı geçemediği gerekçesi ile başarısız ilan edilmiş. İtiraz ettik ve yaklaşık bir hafta sonra itirazlar sonuçlandı. 440 kişiden 306 kişinin yine başarısız olduğu belirtildi. Mahkemeye verdik. O dönemde kayyum dönemin Van Valisi Murat Zorluoğlu idi. Mahkeme yapılan mülakatların usulsüz ve kanuna aykırı olduğuna hükmetti. Usulüne uygun mülakatla işe iade yönünde karar çıktı” dedi.

“MEMLEKETİN EN TEHLİKELİ İNSANLARI İLAN EDİLDİK”

İşçilerin sözcüsü Zafer Uyar, mahkemenin uygun mülakatla yeninden işe iade kararı vermesinin ardından ikinci mülakat sürecini anlatırken “Mart 2019’da yeniden mülakata alındık. Seçimi kazanan belediye başkanına mazbatayı verene kadar sonuçları açıklamadılar. 1 Nisan’da mazbatanın verilmesinin ardından tekrar mülakat sonuçlarında başarısız olduğumuz açıklandı. O dönemdeki HDP yönetimi de konuyu anlatmamıza rağmen sıcak yaklaşmadı. Engellemelerin olduğunu söyleyerek “itirazı bize değil valiliğe yapmışınız” dediler. Kayyum bizi işten çıkardı diye memleketin en tehlikeli insanları olduk.” şeklinde konuştu.

İKİNCİ KEZ BAŞARISIZ İLAN EDİLDİLER

İkinci kez mahkemenin yolunu tuttuklarını belirten Uyar. “Mahkeme mülakatın usulsüz olduğuna ve kanuna aykırı davranıldığına hükmederek tekrar 261 kişi için iade kararını verdi. 7 Mart 2020’de yeniden mülakata girdik. Bu mülakatlara girmeden önce sesimizi duyurmak adına sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin temsilcileri ile görüştük. Avukatımızın Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’le yaptığı görüşmede söylenilen “Hukuk neyi gerektiriyorsa onu yağacağız” oldu. 27 Mart 2020’de yapılan mülakatla yeniden hepimiz başarısız ilan edildik.” dedi.

MAHKEMELERİN MALİYETİ BELEDİYEYE 15 MİLYON TL!

Bu süreçte belediyenin mahkeme giderlerine yaklaşık 15 milyon TL harcadığına dikkat çeken Uyar, “Bu kadar büyük bir paranın belediyenin kasasından çıkması yazık günah değil mi? İşe iade edilmemiz dâhilinde bizlere de geriye dönük ödemeleri gereken rakamlar var. Biz geçmişe dönük verecekleri o ücreti de istemiyoruz. Tek derdimiz biz mağduruz ve işimize dönüp çalışmak istiyoruz. Yıllarca o kuruma emek verdik ve o kurum için bizler de elimizi taşın altına koymaya hazırız.” Şeklinde konuştu.

NEDEN 306 KİŞİ?

Zafer Uyar, kadroya geçmeye hak kazanan 1706 kişiden 306 kişinin mülakatlarda başarısız sayılmasını manidar bulduklarını ifade ederken “Vali bey ile yapılan görüşmede “siyaset baskı yapıyor o yüzden işe alamıyorum. Bakan bey ile görüşürlerse alırım” diyor. 2. Mülakat sonuçları için belediyeye itiraz ettik. Valilikten red geldi. 15 Haziran’da yeniden mahkemeye gideceğiz. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız.” şeklinde görüş belirtti.

Editör: Wan Haber