WanHaber - ÖZEL

Van’da, 21 Temmuz 2016 yılından bu yana devam eden eylem ve etkinlik yasağına ilişkin Van Barosu toplantı salonunda basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya; Van Barosu, Van-Hakkari Tabip Odası, Türkiye İnsan Hakları Vakfı(TİHV) Van Temsilciliği, KESK Şubeler Platformu, Özgürlükler İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubesi, STAR Kadın Derneği, Özgür Kadın Hareketi (TJA) Aktivistleri, Van Çevre Derneği, Van Diş Hekimleri Odası, Tutuklu ve Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma Derneği Van Şubesi (TUHAY-DER), İnsan Hakları Derneği(İHD) Van Şubesi ve Serhat Göç Araştırma Derneği yöneticileri, Halkların Demokratik Partisi( HDP) İpekyolu İlçe Eş Başkanları da katıldı.  

‘Muhalif partilere yasaklama’ 

Basın açıklamasını okuyan Van Baro Başkanı Zülküf Uçar, yasaklarla beraber hak ve özgürlüklerin askıya alındığını belirterek, “Van’da 5 yılı aşkın süredir devam eden toplantı ve gösteri yürüyüşleri Valiliğin süreklilik arz eden kararlarıyla yasaklanmaktadır. Sivil Toplum Kuruluşlarının ve muhalif siyasi partilerin etkinlikleri yasak kararları kapsamında engellenmekte, yapılan etkinliklere karşı polisin orantısız güç kullanımı ile karşı karşıya kalınmakta ve cezai işlemler uygulanmaktadır. AHİS’e, Anayasa’ya ve kanuna açıkça aykırı şekilde verilen yasaklama kararları ile temel hak ve özgürlükler askıya alınmıştır. Türkiye’nin birçok ilinde aynı konu ile ilgili Tabip odaları tarafından yapılan açıklamayı, Van Hakkari Tabip Odası Başkanı ve değerli üyeleri kolluk kuvvetlerinin suç teşkil eden müdahaleleri nedeniyle yapamamıştır. Önemle vurgulamak isteriz ki, yapılan gözaltı işlemi hukuka aykırı olup, kişi hürriyetinden yoksun bırakma suçunun tüm unsurları oluşmuştur” diye konuştu.  

‘Hak ihlali’ 

Bu yasakların hak ihlali olduğunu belirten Uçar, “Valiliğin yasaklama kararı 2911 sayılı yasanın 17. Maddesine dayanarak yapıldığı ifade edilmiş ise de söz konusu yasa maddesi “millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlâkın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla belirli bir toplantıyı” yasaklama yetkisi vermektedir. Ancak valilik, belirli bir toplantıyı değil henüz var olmayan tüm toplantı ve gösteri yürüyüşlerini yasaklamıştır. Bu kanunun lafzına, amacına ve ruhuna açıkça aykırıdır. Yine ifade etmek gerekir ki, kamu kurumları önündeki yasaklama kararları gerekçe gösterilerek barışçıl gösterilere yapılan müdahale hak ihlali olarak değerlendirilmektedir” dedi.  

‘Derhal son bulmalıdır’  

Uçar, hak ve özgürlüklerin yok sayıldığını vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:  

“Ohal ile birlikte kalıcı hale getirilmek istenen eylem ve etkinlik yasaklarına toplumun “artık yeter” dediği noktayı çoktan aşmış bulunmaktayız. Anayasa ile de güvence altına alınan temel hak ve özgürlüklerin valilik kararlarıyla yok sayılmasını/yasaklanmasını kabul etmediğimizi temsil ettiğimiz kurum ve üyelerimiz adına açıkça vurgulamak istiyoruz. Hak ve özgürlükleri yasaklayarak yönetme anlayışın derhal son bulmasını, güvenlik tedbirlerinin temel hak ve özgürlüklerinin sonuna kadar kullanılabilmesi amacıyla alınması gerektiğini tekrar hatırlatmak isteriz.” 

 ‘Takipçisi olacağız’ 

Van'da eylem ve etkinliklere izin verilmesi gerektiğini ifade eden Uçar, “Uluslararası sözleşme ve ulusal mevzuat ile Yüksek yargı içtihatları birlikte değerlendirildiğinde Van-Hakkari Tabip Odası Başkanlığının yapmak istediği basın açıklamasına izin verilmeyerek ve suç teşkil edecek şekilde derdest edilmelerine yönelik eylemleri kınadığımızı,  kanuna aykırı yasaklama kararları nedeniyle Van’daki toplantı ve gösteri yürüyüşlerine izin verilmemesi yönündeki yasakçı anlayıştan derhal vazgeçilmesini, yaşanan hukuki sürecin sonuna kadar takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz” ifadelerini kullandı.

Editör: Wan Haber