Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu, 1930 yılında binlerce Kürt'ün katledildiği Erciş'in Zilan Deresi'nde yapılan katliama ilişkin baro binasında basın toplantısı düzenledi. Van Barosu'na bağlı çok sayıda avukatın katıldığı toplantıda Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu adına açıklama yapan Avukat Doğan İlhan, 1930'da Erciş'in Zilan Deresi'nde tarihin en kanlı katliamının yaşandığını ve binlerce Kürt’ün katledildiğini hatırlatarak, "Ağrı isyanından sonra binlerce Kürt Zilan'a akın etmiş, daha sonra silahlı güçler tarafından tarihte eşi benzeri olmayan bir katliam gerçekleştirilmiştir" dedi.

İnsanlığın ve insan onurunun yok edildiği Zilan Deresi katliamında derenin giriş ve çıkışlarının tutulduğunu ifade eden İlhan, "Binlerce asker Zilan'ı kuşatarak baştan sona sarmış, sonra kırım başlamış, kırım boyunca yer gök insan feryatlarıyla inlemiştir. Yeni doğmuş bebekten 90'lık ihtiyara kadar her yaş ve cinsiyetten sayısız insan mitralyöze tutularak, süngülenerek, buğday başağı biçilircesine yok edilmiştir" dedi.

'Katliam resmi gazete ile belgelendi'

O dönem de devletin yarı resmi gazetesi olan Cumhuriyet Gazetesi'nin katliamı duyurduğunu söyleyen İhan, Cumhuriyet Gazetesi'nin 16 Temmuz 1930'da katliamı veriş şeklini hatırlatarak , "Cumhuriyet Gazetesi vermiştir; Ağrı eteklerinde eşkıyaya katılan köyler yakılarak, ahalisi Erciş'e sevk ve orada iskan olunmuştur. Zilan harekatında imha edilen eşkıya miktarı 15 binden fazladır. Yalnız, bir müfreze önünde düşüp ölenler bin kişi tahmin ediliyor. Zilan Deresi'ne sıvışan 5 şaki teslim olmuştur. Burada ki harp, pek müthiş bir tarzda cereyan etmiştir" denildi. Devletin resmi gazetesinde geçen bu bilgiler bile söz konusu katliamın büyüklüğünün ne denli olduğunu açıkça ortaya çıkarmıştır. Söz konusu katliam için bugüne kadar ne faillerin bulunmasına yönelik bir adım atılmış, ne de vicdanları rahatlatacak bir özür dilenmiştir" diye belirtti.

'Devlet özür dilesin'

Uzun yıllardan beri gökyüzünden bomba yağdırılan, bölgede daha fazla gözyaşının olmaması için kendilerinin daha eşit, daha özgür ve demokratik bir ülkede, bir arada yaşam umudunu koruduklarını dile getiren İlhan, "Bu uğurda sonuna kadar mücadelesini sürdürecek hukukçular ve meslek örgütleri olarak, devleti yaşananların bir katliam olduğunu kabul etmeye, vicdanları rahatlatacak samimi bir şekilde özür dilemeye, insanlığa karşı işlenilen bu katliamların sorumlularının yargı önüne çıkarılması için üzerini düşeni yapmaya davet ediyoruz" dedi. DİHA

Editör: Wan Haber