24 Haziran’da yapılacak seçimlere günler kala hukukçular ile insan Hakları savunucuları demokratik bir seçim ortamın sağlanması için seferber oldu.  İHD Van Şubesi gözlemci ekipler oluştururken, Van Barosu ise merkez ve ilçelerde yaşanacak hukuk ihlallerine anında müdahale etmek için komisyonlar oluşturdu.

Türkiye’de 24 Haziran’da yapılacak olan seçimlerde Van ve İlçelerde 224 sandığın taşınmasına karar verdi. Taşınan sandıkların genelde korucuların yaşadığı köylere kaydırılması seçimlere şaibe karışacağı endişelerine de neden oldu. Siyasi partiler bu konuda üyelerini eğitimlerden geçirirken, 24 Haziran’da yapılacak seçimlere günler kala hukukçular ile insan Hakları savunucuları demokratik bir seçim ortamın sağlanması için seferber oldu.  İHD Van Şubesi gözlemci ekipler oluştururken, Van Barosu ise merkez ve ilçelerde yaşanacak hukuk ihlallerine anında müdahale etmek için komisyonlar oluşturdu.

Baro gerekli hukuksal destek sağlayacak

Van Barosu olarak tek isteklerin seçimlerin şeffaf bir ortamda geçmesi olduğunu belirten Van Baro Başkanı Murat Timur, seçimlerin sağlıklı ortamda geçmesi için kuracakları komisyon ile yaşanan bütün hak ihlaleler zamanında müdahil olacaklarını dile getirdi. Siyasi parti ve üyelerine seçim yönetmenliği üzerinde eğitimler vereceklerini de dile getiren Timur, sandık görevlilerine de çağrıda bulunarak, sandıklara sahip çıkması gerektiğini kaydetti. Timur, “Kalabalık bir komisyon ile Baro olarak seçimlerin üzerinde duracağız. Nerde bir eksiklik olursa vatandaş haber vermeleri durumunda bizde avukat arkadaşlarımız olarak en kısa zamanda gereken bütün hukuksal desteği vereceğiz”

Sandıkların taşındığı yerlerin korucu köyleri olması kaygı vericidir

İnsan hakları Derneği olarak uzun zamandır seçim çalışmaları için hazırlıklar yaptıklarını belirten İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, en fazla ihlalin sandık taşınmasına karar verilen yerlerde yaşanacağını söyledi. Bir çok kişinin bu uygulamadan dolayı oy kullanamayacağını da belirten Melet, sandıkların taşındığı yerlerin korucu köyleri olması ise kaygıyı daha fazla attırdığını dile getirdi. Van’da 224 sandık başka yere taşınıyor. Buna birleşme deniliyor. Ancak buralara bakıldığı zaman genelde HDP’ye fazla oy çıkan yerlerdeki sandıkları alarak AKP’ye fazla oy çıkan yerlere taşınıyor. Burada niyet güvenlik değil, bu güne kadar buralarda bir olayda olmamıştır” diye konuştu. (Kaynak: Vanmanşet)

Editör: Wan Haber