Kırmızı ve beyaz etten ziyade kış aylarında en fazla talep gören balık, bu sezon da öneminden bir şey kaybetmedi. Vatandaşların hem etteki fiyat farkından, hem de sağlık açısından daha çok balığa yöneldiği belirtiliyor.

 

BALIKÇI ESNAFININ HAZIRLIKLARI

İşleri yoğunlaşan balıkçılar ise, sezonun hemen başında işyerlerinde bazı düzenlemeler yapmaya başladı. İşyerlerini müşteri memnuniyetine göre düzenleyen balıkçılar, işler yoğunlaşınca işçi de istihdam etmeye başladı. Tamamı deneyimli olan işyeri çalışanları, balığı temizlediği gibi, müşterinin talebine göre fırında ya da yağda da pişirebiliyor. İşyerinde ayrıca balığın yanı sıra çeşitli yeşillik, limon ve şalgam gibi ürünler de satışa sunuluyor. 

 

FİYATLAR DEĞİŞMEDİ

Balıkçı esnafının bir diğer avantajı da fiyatların geçen yıla göre ya hiç değişmemesi, ya da çok düşük bir oranda artması. Fiyatı değişmeyen balık türlerinden biri de Van Balığı. Van Balığı geçen yılın fiyatından satılıyor. Düşük bir oranda fiyat artışı olan balık ise, batı illerinden gelen balıklar ile Çatak’tan gelen Alabalık.

  

BALIKÇILAR MEMNUN

Vatandaşların bu sezon beklentilerin üstünde balığa yönelmesi, balıkçı esnafının yüzünü güldürdü. İpekyolu ilçesi Bahçıvan Mahallesindeki Vangölü Balıkçılık sahibi Burhan Demir, balığa talebin yüksek olduğunu söyledi.

İşlerin yoğunlaşması ile birlikte işyerine 5 yeni işçi aldığını belirten Demir, “Çalışanlarımızın hepsi de deneyimli, müşterinin talebine göre balığı hazırlıyorlar. Müşteriyi memnun etmek için bütün imkânları sağlamış durumdayız. İnsanlar kırmızı et ve tavuk eti yerine kış aylarında daha çok balığı tercih ediyor, o nedenle müşteri konusunda şu anda işlerimiz iyi gidiyor” dedi. 

 

 YOĞUNLUK AVLANMA YASAĞINA KADAR SÜRER

Balığa olan talebin avlanma yasağına kadar sürdüğünü söyleyen Demir, “Bu yoğunluk avlanma yasağına kadar, yani 15 Nisan’a kadar sürüyor. 15 Nisan’dan sonra 3 aylık bir yasak oluyor, o sırada da işyerimiz açıktır, ama tuzlanmış olan balığı satarak idare ediyoruz. Şu anda bizde çalışan işçiler de yazın ayrılıyor, sezon başında tekrar gelip işe başlıyorlar. Tabi isteyen geri geliyor, gelmeyenin yerine de başka birini alıyoruz.” diye konuştu.

 

FİYATI EN UYGUN OLANI VAN BALIĞI

Van’a batı illerinden balık sevkiyatında ise düşüş yaşandığı belirtiliyor.  Balıkçılar, buna rağmen Van Balığına olan rağbet ve fiyat uygunluğu nedeniyle müşteri sıkıntısı yaşamadıklarını ifade ediyor.

Balıkçılardaki balık fiyatları, 7.5 TL ile 40 TL arasında değişiyor. Fiyatı en düşük olan 7.5 TL ile Van Balığı, 40 TL ile de en yüksek Turna balığı. Prestij Gazetesi - Adil HARMANCI

Editör: Wan Haber