Kentte 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde yaşanan depremlerde, şehir merkezine içme suyu taşıyan isale hattında da hasar oluştu. Söz konusu sorun Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Van Belediyesi tarafından kısa sürede giderilirken, Devlet ve Su İşleri Müdürlüğü tarafından yeni bir proje hazırlandı. Proje kapsamında Gürpınar ilçesi Bejingir mevkisinde bulunan kaynaktan kent merkezine 48 kilometrelik yeni isale hattı çekilecek.

Çalışma ile her biri 13 metre uzunluğunda, 2 metre çapında ve 13 ton ağırlığındaki 3 bin 700 boru ile kentin 30 yıllık su sorununun çözülmesi hedefleniyor.

Kentte 2 yıl önce meydana gelen depremlerin ardından mevcut isale hattının yenilenmesi ve yeni yapılan deprem konutları da dahil olmak üzere tüm kentin ihtiyacına cevap vermesi için geçen yıl çalışmalara başlandı. Sakarya, Mersin ve Hatay illerinden getirilen her biri 13 metre uzunluğunda ve 13 ton ağırlığındaki 3 bin 700 boru, tırlarla kente taşındı. Yaklaşık bir yıllık süre zarfında çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı. Kent bu yıl itibarıyla yeni hat üzerinden içme suyuna kavuşacak.

Yeni isale hattı sadece Van şehir merkezinin değil aynı zamanda  güzergah üzerindeki ilçe, belde ve köylerin de ihtiyacını karşılayacak. Kent merkezindeki 15 bin tonluk depoya su taşıyacak isale hattı, 120 milyon liraya mal olacak.
*Buyuyenturkiye.com
Editör: Wan Haber