Van Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne bağlı kent merkezinde 10 ayrı çocuk evlerinde kalan öğrenciler arasında düzenlenen 'Sakarya Türküsü' şiir okuma yarışması, Van Valisi Münir Karaloğlu'nun resmi konutunda yapıldı.
Vali Münir Karaloğlu, daha önce Ramazan ayındaki iftarlarda ziyaret ettiği dar gelirli ailelerin çocuklarına açtığı resmi konutunu, bu kez de çocuk evlerinde kalan öğrencilere açtı. Bu yıl Ramazan ayında bir iftar yemeğini çocuk evlerinde kalan kız öğrencilerle birlikte yiyen Vali Karaloğlu ve eşi Sevim Karaloğlu, bu kez 45 öğrencinin katıldığı şiir final yarışmasına ev sahipliği yaptı. Öğrenciler, akşam özel araçlarla alınarak Karaloğlu'nun Edremit ilçesindeki resmi konutuna getirildi. Öğrencileri, eşi Sevim Karaloğlu ile birlikte kapıda karşılayan Vali Karaloğlu, tek tek ellerini sıkarak 'hoş geldin' dediği çocukların karne ve başarı belgelerine baktı. Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Edebiyat Öğretmeni Niyazi Baysal, Zaferler Ortaokulu Türkçe Öğretmenleri Şükrü Soypak ve Mehmet Şahin Yavuzer'in jüri üyeliğini yaptığı Necip Fazıl Kısakürek'ın 'Sakarya Türküsü' adlı şiiri ezberleyen ve daha önce yapılan değerlendirmelerde finale kalan 8 öğrenci tek tek şiir okudu.
2'si erkek 6 kız öğrenci, Vali Karaloğlu ve jüri üyeleri önünde hünerlerini sergiledi. Her öğrencinin ayrı ayrı okuduğu 'Sakarya Türküsü' şiirinde Vali Karaloğlu ve konutunda bulunanların hüzünlendiği görüldü. Jüri üyeleri; şiir okuyan öğrencileri, ezbere okuma, vurgu ve tonlama, jest ve mimikleri kullanma, duraklama ve ulamalara dikkat etme, şiir diline uygunluk, ses tonu ve nefesini ayarlama, kelimeleri doğru ifade etme, ses-müzik uyumu ve sahne hâkimiyetini kapsayan bir değerlendirmeye tabi tuttular. Değerlendirme sonunda 260 puan alan Deniz Kocaman isimli öğrenci birinci olurken, 256 puan alan Mukaddes Çemberlitaş ikinci, 231 puan alan Elham Pervaneh Vatan ise üçüncü oldu. Büyük bir heyecan sonrası dereceye giren öğrencilere, altın ve kitaptan oluşan ödüllerini Vali Münir Karaloğlu ve eşi Sevim Karaloğlu birlikte verdi.
Yarışmaya katılan tüm öğrencilerin gönüllerin birincisi olduğunu belirten Karaloğlu, ancak yarışmaların kuralı gereği her yarışmanın dereceye girenleri olduğunu söyledi. Öğrencileri başarılarından dolayı kutlayan Karaloğlu, resmi konuta gelen öğrencilere teşekkür etti. Karaloğlu, "Hanımefendi ile birlikte sizleri kaldığınız evlerde ziyarete geldiğimizde bize 'Sakarya Türküsü' şiirini ezberleyeceğiniz diye söz verdiniz. Ezberlediğiniz için sizleri ayrı ayrı tebrik ediyor ve gözlerinizden öpüyorum. Önemli olan, bize verdiğiniz sözü tutmanızdı. Tabi her yarışmanın bir finali var. Finalde de birinci, ikinci ve üçüncüler olacak. Yapılan değerlendirmede öğrencilerimiz arasında fark yoktu. Bütün öğrencilerimiz şiiri güzel okudular. Bilindiği gibi Necip Fazıl Kısakürek, Türk şiirinin çok önemli kalemlerinden biridir. 'Sultanü'ş Şuara' yani Şairlerin Sultanı olarak anılır. Sakarya Türküsü de; o büyük cihan imparatorluğundan yeni genç cumhuriyetimize geçişteki mücadele olan Kurtuluş Mücadelesini çok iyi anlattığı, millet olarak bizi çok güzel anlattığı bir şiirdir. Ben her dinleyişte sanki yeniden dinliyormuşum gibi oluyorum. Bu akşam da öyle oldu. Benim de şahsen çok sevdiğim bir şiirdir. Ben bu akşam bu vesile ile üstat Necip Fazıl Kısakürek'i rahmet ve minnetle anıyorum" diye konuştu.
Ödüllerin verilmesinin ardından resmi konuta gelen öğrencilere çeşitli ikramlar yapıldı. Sıcak bir ortamda geçen ziyaret sonrası Vali Münir Karaloğlu ve eşi Sevim Karaloğlu, öğrencileri yine kapıda tek tek uğurlayarak onlara Necip Fazıl Kısakürek'in kitaplarından hediye etti. Resmi konutta yapılan şiir yarışmasında Vali Yardımcısı Mehmet Özel, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ünal Öncül ve kurum personeli de hazır bulundu.
(MSA-Y)

28.01.2013 14:46:42 TSI

Editör: Wan Haber