7 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan ve Urartu medeniyetine 300 yıl başkentlik yapan Van, dünyanın en büyük Urartu Müzesi’ne kavuşuyor. Van Valisi Münir Karaloğlu’nun girişimleri sonucu Kalkınma Bakanlığı’nın Cazibe Merkezleri fonundan sağlanan kaynakla 12 Eylül 2012 tarihinde Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay tarafından temeli atılan müzenin inşaatı, planlandığı gibi hızla devam ediyor. İnşaatın her aşamasını yakından takip eden Vali Münir Karaloğlu, beraberinde İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şahabettin Öztürk’le birlikte Van Urartu Müzesi inşaatında incelemelerde bulundu. İnşaata gelişinde yüklenici firma yetkilileri tarafından karşılanan Karaloğlu, kaba inşaatı bitmek üzere olan müzenin açık ve kapalı bölümlerini gezdi. Yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi alan Vali Karaloğlu, kamuoyuna daha önce açıkladıkları, 2013 yılı sonunda müzenin teslim edileceği sözünü yüklenici firma yetkilerine hatırlattı. Firma yetkililerinden bu konuda yeniden söz alan Karaloğlu, inşaatın hızla ilerlemesinden ve yapılan işçiliğin kalitesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.


MÜZE’NİN DIŞ CEPHE GİYDİRMESİ SERT CİSİMLERE DAYANIKLI AYNALI CAM OLACAK
Urartu Müzesi’nin dış cephesine giydirilecek ve sert cisimlere karşı dayanıklı olan aynalı camların ilk monta işlemi de, Vali Münir Karaloğlu’nun incelemeleri sırasında ekipler tarafından örnek olsun diye yapıldı. Yansımasında Van Kalesi’ni de gösterecek olan aynalı camın monta çalışmasını bir süre izleyen Karaloğlu, inşaatı devam eden Urartu Müzesi ile ilgili açıklamada bulundu. 10 ay önce temeli atılan Urartu Müzesi’ni, ihalede belirtilen tarihten önce, yani 2013 yılı sonunda açmayı planladıklarını belirten Vali Karaloğlu, inşaatın hızla ilerlemesinin de kendilerini mutlu ettiğini söyledi.


""

BÖLGENİN İLK KONSERVASYON ATÖLYESİ URARTU MÜZESİ’NDE OLACAK
Yüklenici firma ile ödenek konusunda bir sıkıntı yaşanmadığını ifade eden Karaloğlu, olağanüstü bir sorunun olmaması halinde müzeyi zamanında açacaklarını bildirdi. Urartu Müzesi’nin kapalı mekanlarının şu andaki Van Müzesi’nin 60 kat daha büyüğü olacağını kaydeden Karaloğlu, “Mevcut Van Müzesi’ni gezenler geldiklerinde mevcut müzenin 60 kat büyüklüğünde bir müze ile karşılaşacaklar. Belki bölgede ilk konservasyon atölyesi olan müze olacak. Bu bölgede çıkan tarihi eserlerin onarılarak sergilenmesini sağlayacak atölyelerimiz olacak. İnşallah müze bittiğinde kaledeki bu restorasyonlar, eski Van şehrindeki restorasyonlar tamamlandığında Van’a daha çok turist gelecek. Gelen turistlerin de Van’da kalma gün sayısı da artmış olacak. Çünkü Urartu Müzesi’ne gelecek turist sadece bir gününü bu müzeyi gezmeye ayırmış olacak. Biz Van’a gelen insanların Van’da kalış sürelerini de artırmaya çalışıyoruz. Şu anda Van’a gelenlerin ortalama kalma süresi iki gün. Biz bunu üç güne çıkardığımızda 600 bin insan geliyorsa 600 bin yatak daha 1 yılda satmış olacağız. Bu çok önemli. Onun için çabalarımız devam ediyor” diye konuştu.

Editör: Wan Haber