Van Valiliği tarafından organize edilen ve kolluk kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen ‘Vatandaş Memnuniyet Projesi’nin tanıtım ve ödül töreni bir otelde yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmasını yapan Toplum Destekli Polislik Şube Müdürü Dr. Mehmet Kul, jandarma ve emniyet teşkilatlarının vatandaşların asayiş ve güvenliğini sağlamak, toplumda huzur ve emniyeti temin etmek üzere kurulan kolluk birimleri olduğunu belirtti. Vatandaşlara sunulan hizmetlerde memnuniyet derecesini ölçmek ve eksikliklerin giderilerek kolluk birimlerindeki hizmet kalitesini daha da arttırmak amacıyla böyle bir projenin hazırlandığını ifade eden Kul, Van Valiliği koordinesinde, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından 120 jandarma ve 120 emniyet personeline ‘İletişim Becerilerinin Artırılması’ kursu verildiğini söyledi. Vatandaşlarla yapılan görüşme neticelerinin istatistiksel olarak analiz edildiğini dile getiren Kul, “Vatandaşlarımızdan yüzde 96.4’ünün (781 kişi) kendilerine sunulan hizmetlerden genel olarak memnun, yüzde 3.6’sının ise memnun olmadıkları görülmüştür” dedi.
 

Van Valisi Münir Karaloğlu ise, projenin amacının vatandaşa sunulan hizmetlerin kalitesini ve vatandaşların memnuniyetini ölçebilmek olduğunu belirterek, “Vatandaşa hizmet sunarken bir eksiğimiz, bir hatamız varsa onu tespit etmek, onu gidermek ve bu vesileyle hizmet kalitemizi yükseltmektir” dedi.
Bugün gelinen noktada vatandaşların kolluk birimlerinden hizmet alan vatandaşların memnuniyetinin yükseldiğini görmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Karaloğlu, “Bir vatandaşın, ‘Sanki o eski emniyet gitmiş, yerine bambaşka güzel insanlar gelmiş’ ifadesini eğer vatandaşa söyletebiliyorsak jandarma olarak, emniyet olarak veya kamu görevlisi olarak bunu vatandaşa söyletebiliyorsak ne mutlu bize” ifadelerini kullandı.

 

Konuşmasında karakollara da değinen Vali Karaloğlu, Van’da 2003 ile 2013 yılları arasında 15 karakolun kapandığına dikkat çekti. 1 Ocak 2013 ile 30 Haziran 2013 tarihleri arasında Van’da 7 jandarma karakolunu kapattıklarına vurgu yapan Karaloğlu, “2013’te il merkezinde bulunan Bardakçı Karakolu, Bahçesaray’da Paşaköy Karakolu, Gevaş’ta Töreli Karakolu, Özalp’ta Hacı Ali Karakolu, Aşağı Balkıçlı Karakolu, Muradiye’de Gönderme Karakolu ve Gürpınar’ da ise Zernek Karakolu’nu kapatmışız” dedi.
 

Yeni karakolların yapılmadığına, sadece mevcut karakolların yenilendiğine vurgu yapan Vali Karaloğlu, “Devletin imkanı arttıkça, devletin gücü arttıkça kamu hizmeti sunduğumuz mekanları yenilemek zorundayız. Adliyemizi yeniledik, hükümet konağımız yeniliyoruz. Kamu hizmeti sunduğumuz jandarma karakollarımızı, polis merkezlerimizi neden yenilemeyelim? Devletin imkanı ve gücü varsa kamuya hizmet sunduğumuz, vatandaşa hizmet sunduğumuz karakollarımızı ve polis merkezlerimizi niye yenilemeyelim? Bizim karakollarımız, aynı zamanda vatan evlatları Mehmetçiğimizin orada barındığı yerlerdir. İmkanlar dahilinde onların yaşam kaliteleri artırılmalıdır. Biz de bunu yapıyoruz. Yeniden bir karakol yapılmıyor, karakollar yenilenip nitelikleri geliştiriliyor. Yaşam koşulları iyileştiriliyor. Buna da mecburuz. Bu karakollarda yine bu vatanın evlatları gelip kalıyorlar. Şırnaklısı da Rizelisi de Edirnelisi de gelip kalıyor. Bu karakolları yenilemeyelim mi? Niteliklerini geliştirmeyelim mi?” diye konuştu.
 

Birinci görevlerinin vatandaşların can, mal ve ırzını korumak olduğunun altını çizen Vali Karaloğlu, “Terör bitse de biz vatandaşa güvenlik hizmeti vermeye devam edeceğiz. Biz yine vatandaşın can güvenliğini, mal güvenliğini, ırzını, namusunu korumakla görevliyiz. Hem niteliği yüksek jandarma karakollarına hem de polis merkezlerine ihtiyaç var. Biz terör bitti diye, çözüm sürecindeyiz diye uyuşturucu tacirleri ile uyuşturucu baronları ile mücadele etmeyecek miyiz? Onların gençliğimizi zehirlemelerine, Avrupa gençliğini zehirlemelerine göz mü yumacağız?” dedi.
 

Program, daha sonra proje kapsamında başarılı olan karakol ve emniyet merkezi amir ve personeline ödüllerinin verilmesi ve ikramların sunulması ile son buldu.
 

Törene İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Nurettin Alkan, İl Emniyet Müdürü Ümüt Yurdakul, jandarma karakol komutanları ve personelleri ile emniyet personeli katıldı.

Editör: Wan Haber