İHA muhabirine 2014 yılının değerlendirmesini yapan Vali Doğan, 2014 yılında birçok alanda çalışma başlattıklarını belirterek, özellikle ekonomi anlamında Van’ı 2023’e hazırlayacak bir vizyon geliştirdiklerini söyledi. Vali Doğan, “2014 yılını değerlendirirken meseleye iki başlıkta toplamamız lazım. Bunlardan bir tanesi, ülkenin tamamını ilgilendiren gerekçeler, bir de bölgemizle ilgili yapılan işler olarak değerlendirmek lazım. Malum 2014 yılı biri mahalli idareleri genel seçimi, birisi de Cumhurbaşkanı olmak üzere iki önemli tarihi gündemi olan bir yıldı. Dolayısıyla bütün ülke iki demokratik seçime kilitlenmiş olarak durumu yönetmeye gayret etti. Tabi bunun sosyal, ekonomi, kültürel yansımaları da oldu. Aynı şekilde ülkedeki yansımaya benzer biçimde Van’da da bunun yansımalarını gördük. Tabi Van açısından 2014 yılına baktığımızda afet sonrası artık normalleşme sürecinin tamamlandığı dönem olarak görebiliriz. Özellikle halka yönelik, vatandaşa yönelik yapılması gereken hizmetler hemen hemen tamamlanmış sayılabilecek noktaya gelindi. Kamu yatırımlarında da önemli bir ivme yakalanmış oldu. Özellikle halkın doğrudan günlük hayatına tesis edecek yatırımlar açısından faydalı bir yıl geçti. Hem sağlık yatırımları açısından, hem eğitim yatırımları açısından, hem karayolları alt yapı çalışmaları açısından, hem Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü çalışmaları açısından söylüyorum, oldukça verimli bir yılı geride bıraktık” dedi.


2013 yılı sonunda dönemin Başbakanı ve şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Van’da bir toplu açılış yapıldığını da hatırlatan Vali Doğan, “Yaklaşık 1,5 milyar liralık bir yatırımı toplumun hizmetine sunmuştuk. Hemen 2014 yılında da yapılan çalışmalarda 1,2 milyar liralık bir yatırım da yeniden tamamlanmış oldu” ifadelerini kullandı.
 

“ZARARA UĞRAYAN BÜTÜN VATANDAŞLARIMIZIN ZARAR TESPİTLERİ TAMAMLANDI”
2014 yılının bölgemiz açısından zorluklarının da olduğunu ifade eden Vali Aydın Nezih Doğan, “O da 6-8 Ekim tarihleri arasında yaşanan Vandalist hareketlerdi. Bu konuda devletimiz hem temel güvenlik algısını yönetmek açısından, hem de zarar gören vatandaşlarımızın zararlarının giderilmesi açısından son derece örnek bir çalışma gösterdi. Zarara uğrayan bütün vatandaşlarımızın zarar tespitleri tamamlandı. Esnaf niteliğinde olup da vatandaşlara doğrudan hizmet verenlerin zararları hemen karşılandı. Kendileri karşılanan zararlardan dolayı tatminkâr olduklarını ifade etti. Şu anda zararı ödenmekte olan vatandaşlarımız var, onlarla ilgili olarak da sigorta kurumlarından getirdikleri veya bizim talep ettiğimiz belgelerin sonuçlarını bekliyoruz. O belgeler geldikçe veya tedarik edildikçe ilgili vatandaşlarımıza ödemelerimiz devam ediyor. Ama hani bir bütçe büyüklüğü öngörecek olursak, yaklaşık 25 milyon liralık bir bütçe oluşturmuştuk zarar için. Bunun yaklaşık 22,5 milyonunu hemen ödemiştik. Geriye kalan 2,5 milyon lirayla ilgili olarak da vatandaşlar belgeleri getirdikçe ödemelere devam ediyoruz. Yıl içerisinde, yani önümüzdeki birkaç gün içerisinde bu konu tamamen gündemimizde çıkmış olacak” diye konuştu.
 

“2023 VİZYON RAPORUNU VATANDAŞLARIMIZLA PAYLAŞACAĞIZ”
Van’da 2014 yılında ekonomi hazırlık da yaptıklarını ifade eden Vali Doğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Hatırlanacağı gibi Van’ın 2023 vizyonunu hazırlayacağız demiştik. Hazırlıkları tamamladık, kısmet olursa ocak ayı içerisinde Van’da yapacağımız bir basın toplantısında, hazırladığımız 2023 vizyon raporunu ve Van’ın ekonomi defterini toplumumuzla, vatandaşlarımızla paylaşacağız. Buradan bir birliktelik ruhu ve ekonominin daha çok konuşulduğu bir yıl oluşturmaya, bir zaman dilimi oluşturmaya gayret edeceğiz. Yine bu çerçevede çeşitli alt sektörel çalışmalar, ekonomi çalışmalar yapıldı. Van’daki ekonomik hayatın daha etkili biçimde geleceğe taşınabilmesi amacıyla organize sanayi bölgesinin (OSB) yatırım kabiliyetlerinin arttırılabilmesi, yeni arsa tahsisleri tamamlandı. Burada 2 bin 836 hektar yeni bir alan OSB’ye katılmış oldu. Yeni bir ekonomik bölge oluşturmaya gayret ediliyor. Şu ana kadar hiç Van’da ekonomik değer ifade etmeyen bazı alanlar, yeni demiryolu projeleriyle ekonomiye kazandırılacak, oralarda lojistik merkezler yapılacak biçimde proje geliştiriliyor. Merkezi hükümetle bu paylaşıldı, merkezi hükümetin de önemli ölçüde desteği sağlanmış oldu. Van’ın ekonomik anlamda 2023’e ve daha sonraki zaman dilimine hazırlayacak etkili projelerle ilgili de gayretlerimiz devam ediyor. Özellikle sosyal alt yapı alanında gelişmeleri de takip ediyoruz. Bugün Van’ın her yerinde yeni yeni gençlerin, yabancı misafirlerimizin, Vanlılarımızın oturup rahatlıkla ailece dinlenebileceği, yemek yiyebileceği, kahvesini, çayını içebileceği mekânlar hazırlanıyor.”

Editör: Wan Haber