Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) toplantı salonunda yapılan seminere Dr. Nuh Gümüştekin ve kadınlar katıldı. Seminere Kürtçe başlayan Dr. Gümüştekin, amaçlarının sadece tüp bebek tedavisi değil, kadın hastalıkları ile ilgili bilgiler de vermek olduğunu belirtti. Van Belediyesi’nin bu örnek çalışmasından dolayı teşekkür eden Dr. Gümüştekin, bölgede yıllarca kısırlığın bir hurafe olarak görüldüğünü söyledi. Kadının gebe kalmamasından sonra sürekli doktora gönderildiğini ancak erkeklerin bu konuda doktora gönderilmediğini bunun da yanlış bir yaklaşım olduğunun altını çizdi. Böylesi bir durumda kadın ve erkeğin aynı oranda doktora görünmesi gerektiğini söyleyen Dr. Gümüştekin, doktor kontrollerinin ardından tüp bebek tedavisi için çiftlerin evlilikleri üzerinden en az bir yıl geçmesi gerektiğini aktardı.


Bölgede yıllardır bir toplumsal sorunun olduğunu söyleyen Dr. Gümüştekin, “Yüzyıllar boyunca bölgedeki kadınlar üzerinde oluşan toplumsal etki verilen büyük bedellerle ancak kalktı. Bir zamanlar bölgede kadın gebe kalmadığı zaman büyük bir eksiklik olarak görülüyordu. Hatta bu kadınlar neredeyse toplumdan soyutlanıyorlardı. Ancak bugün durum çok değişti ve bölgedeki kadınlar artık bu toplumsal tepki-etkinin altından kurtuldular. Bölgede yaşanan bu toplumsal sorunlar, stres ve gerginlik kadınların yaşamları üzerinde çok büyük bir etki bıraktı. Bu gerginlik ve stresler sonucu kadınların yumurta kapasitelerini ve sayılarını düşürdü. Bir kadının gebe kalması için yada tüp bebek tedavisi olabilmesi için yumurta sayısı çok önemlidir. Bunun için bu kadınların bu tür sorun ve sıkıntılardan uzak durmaları gerekiyor” dedi.


Toplumda tüp bebek tedavisinin yanlış anlaşıldığının altını çizen Dr. Gümüştekin, tüp bebek tedavisinin toplumda utanılacak bir durum görülmesi tedavilerinin de yapılmamasına neden olduğunu aktardı. Dr. Gümüştekin, “Başbakan Recep Tayip Erdoğa’ın nüfus dengesi için sürekli 3 çocuk yapılması gerektiğini söylüyor. Ancak bu hastalara yönelik tedavilerinde devlet hiçbir imkan sunmuyor. Hatta bu tedaviyi görecek insanlara ikinci evlat muamelesi yapılıyor” şeklinde konuştu.


Dr. Gümüştekin’in sunumunun ardından seminer soru-cevap bölümüyle devam etti.

Editör: Wan Haber