Van'da sınıf öğretmeni olarak görev yapan Gülşah Aktürk (27), hakkında uzaklaştırma kararı olan sevgilisi H.B. tarafından  öldürüldü.

Konya.net.tr'nin haberine göre, Aktürk, Van Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nde çalışan sevgilisi H.B.'den bir ay önce ayrıldı. Ancak tekrar birlikte olmak isteyen H.B.'nin tehditleri üzerine Aktürk, Cumhuriyet Savcılığı'na şikayette bulundu. 1 Ekim 2012'de H.B.'ye altı ay uzaklaştırma cezası verildi. Aktürk de, bir aylık rapor alıp yaklaşık üç gün önce Konya'da oturan ailesinin yanına geldi.

Aktürk'ün ardından Konya'ya giden H.B., cumartesi günü kadını ruhsatsız tabancasıyla vurarak öldürdü. Polisteki ifadesinde "Barışmak için geldim. Konuşacaktık."  diyen H.B., gazetecilerin "Niçin öldürdünüz?" sorusu üzerine, "Ne öldü mü" diye cevap verdi.

"Ölümden kaçış yok dediler"

Van'dan Konya'ya tayin olmak isteyen Aktürk, daha önce H.B.'nin tehditten yargılandığı Van 4. Asliye Ceza Mahkemesi'ne verdiği dilekçede Van Vali Yardımcısı Zafer Coşkun'un kendisine "En kötü ihtimalle ölürsün" dediğini söylemiş şu ifadelere yer vermişti:

"En kötü ihtimalle öleceğimi, ölümün hak olduğunu, kaçış olmadığını, hiç olmadı istifa edebileceğimi, yanımda biber gazı ile gezmem gerektiğini söyledi. (...) Memur atama yönetmeliği 39-B maddesi kapsamında hakkım olan tayin hakkımı kullanma doğrultusunda girişimde bulundum. Bunun sonucunda güvenliğim sağlanamaz, görev yerim ailemin yanına sevk edilmezse ve başıma gelecek en ufak olaydan sorumlu olarak Van Valisi, Milli Eğitimden sorumlu Vali Yardımcı Zafer Coşkun, Van Milli Eğitim Müdürlüğünü sorumlu tutup bu kişi ve kurumlar hakkında suç duyurusunda bulunacağımı, ölümüm halinde bu kurum ve şahıslara ailem tarafından maddi manevi tazminat davası açılmasını da belirtmek istiyorum."

Habertürk'e konuşan baba Haşim Aktürk de Coşkun'un kendilerine "Yanlış arkadaş seçiyorsunuz. Böyle abuk sabuk insanlarla arkadaşlık yapan kızlarımızda da hata var. Yanında biber gazı taşı. Yapacak bir şey yok. Tayin yapmak imkansız. Ya da memuriyetten istifa et. Ölümden kaçış yok zaten" dediğini, bu sözlere valilik çalışanlarının da şahit olduğunu  aktardı.

Vali reddetti

Van Valiliği yazılı bir  açıklamayla "Vali Yardımcısı Zafer Coşkun, öğretmen Gülşah Aktürk'ün tedirginlik halini görüp, teselli niteliğinde önerilerde bulunmuş, Emniyet Müdürlüğü'nden koruma talep etmesini ve savcılık makamına şahsi başvuruda bulunmasını sağlamıştır" dedi.

Coşkun ise iddiaları yalanlarken, Hürriyet'in haberine göre "Rahatlamasını sağlamak için söylenmesi gereken neyse bende onları söyledim. (...) Birileri çamur atmaya çalışıyor. Ailesi yaşanan olaylardan dolayı büyük üzüntü duyduklarını ifade ettiler. Ben iyilikten başka bir şey yapmadım" diye konuştu.

VAKAD: Aynı durumda olan iki kadın öğretmen daha var

Van Kadın Derneği - VAKAD da  "Kamu kurumları kendi kurumlarında çalışan kadınların can güvenliğini bile sağlayamıyorlar. Öldürülme tehlikesi olan kadınlar ilgili kurumlara başvurdukları halde öldürülüyorlar" açıklaması yaptı, Coşkun'un istifasını istedi.

bianet'e konuşan VAKAD yetkilileri, şu anda Van'da benzer durumda olan iki kadın öğretmen daha olduğunu, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve savcılığa başvurduklarını ancak kadınların tayin talebine iki aydır yanıt alamadıklarını söyledi.

İki soru önergesi

BDP Şırnak milletvekili Hasip Kaplan, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in yanıtlaması istemiyle  hazırladığı iki soru önergesinde Aktürk'ün mahkemeye verdiği dilekçede ölümünden sorumlu tuttuğu yetkililer hakkında ne gibi bir işlem yapılacağı, ölümle tehdit edilen kadınları korumak için alınan önlemler ve 2012'de Van ilinde kaç kadına koruma verildiğini sordu.

Editör: Wan Haber