Van İl Genel Meclisi´nin BDP´li Üyesi Ali Kalçık, "Van halkının bütün umutları 28 bin TL´ye satılmıştır." dedi. 

1974 yılında, büyük istihdam ve gelir getiren bir işletme mantığı ile kurulan fakat daha sonra yanlış uygulamalar ile İl Özel İdaresi’ne de büyük zararlara neden olduğu gerekçesiyle kapatılmasına rağmen; birkaç kez daha açılan fabrika makine seçimi ve yanlış uygulamalardan kaynaklı, üretime cevap olamadı. Son olarak Yün- İplik Fabrikasının kiraya verildiği ancak ödeme yapılması gereken tarihte kira ödemesinin yapılmaması, ayrıca işletmeye de açılmaması nedeniyle işletme sözleşmesi feshedildi. Sonrasında yaşanan depremde ağır hasarlı olduğundan yıkımına karar verilen Yün İplik Fabrikasının makineler ve hammaddelerle ilgili durumun ne olacağı ise uzun süre tartışma konusu oldu. Ancak fabrikanın makinelerinin geçen yıl içinde MKE´ye satıldığı ortaya çıktı. Ve sonunda Yün İplik Fabrikasından arta kalan 47 makinesi hurda niyetine MKE´ye sadece 28 bin TL karşılığında satıldı.

"MAKİNELER KOMİK FİYATLARLA SATILMIŞTIR"
Konu ile ilgili görüştüğümüz BDP´li İl Genel Meclis Üyesi Ali Kalçık, faal durumda iken fabrikanın demirbaşları ve mamul hakkında bilgi almaya çalıştıklarını ancak İşletme Müdürü Necati Yertürk´ün bilgi vermemek için özel çaba sarf ettiğini belirterek, "Kendi özel malı ve özel idare kendi ofisiymiş gibi davranarak bize zorluk çıkarmıştır. Sanayi ve Ticaret Komisyonu 18 Temmuz 2011 tarihinde konu ile ilgili yaptığı çalışmada yün iplik fabrikasında bulunan makinelerin 16 ile 43 yıllık arasında olduğu toplam 47 makinenin bulunduğu düzenlenen raporla tespiti yapılmıştır. Yapılan tespitler doğrultusunda bu makineler günümüz şartlarında verim elde etme, rekabet sağlama şartlarının olamayacağı anlaşılmıştır. Bu makinelerin iç piyasasında ikinci ellerinin bitmeden ikinci el olarak serbest piyasada satışının sağlanması uygun olacağı tespit edilmişti. O gün tespiti yapılan bu ikinci el makinelerin yaklaşık değerleri yüksek değerde olmasına rağmen, bu makinalar bugün komik fiyatlarla M.K.E.’ye satılmıştır." dedi. 

"SORUMLULUK VAN VALİLİĞİNE AİTTİR"
Kalçık, bu konuda sorumluluğun Van Valiliği’ne ait olduğunu belirterek, "Valilik makamının 05.12.2010 tarihi ve 044 sayılı olurlarıyla mülkiyeti Özel İdareye ait olan Van Yün İplik fabrikasının makinelerinin satışına esas olmak üzere ilgililer görevlendirildiği söz konusu makinelerinin İl Genel Meclisince 03.08.2011 tarih ve 229 sayılı kararıyla satış kararı alınmış gibi gösterilerek İl makamının 07.12.2011 tarih 44 sayılı olurlarıyla komisyon tarafından belirtilen makine listesini hurdaya ayrılması tespit edilmiş, söz konusu makineler hurdaya çıkarılarak MKE’ye hurda satışının yapılmasına karar verilmiştir. Gerekçe olarakta makinelerin bugünün teknolojisine uygun olmadığı yedek parça temininin mümkün olmadığı, sahip oldukları fonksiyonlarını yerine getirmediği, parçaların eskidiği, paslandığı, korozyona uğradığı, hurda özelliği kazandığı gerekçesiyle karar alınmıştır. Toplam 43 makine 17.07.2012 tarih ve 3988 sayılı oluru ile Van Yün İplik Fabrikasında bulunan tezgâh ve cihazları M.K. E’ye teslim edilmiştir. Bu teslimatta 1. Ağır vs A. Çelik Hurdası 246.750 kg2. Alüminyum Hurdası 7270 kg 3. Firesi 900 kg Genel toplam olarak 254.920 kg olarak tespit edilmiştir. " diye konuştu.

"TÜM UMUTLAR 28 BİN TL´YE SATILDI"
Kalçık konuşmasını şöyle sürdürdü: "1976’da kurulan 1990 yılına kadar devam eden, 1990 yılında Tekstil Holding A.Ş.’ye nakledilmiş, Holdingin kapanmasıyla kalkınma bankasınca yürütülmeye başlanmış 1993 yılında Van İl Özel İdaresine devredilen 2003 yılından bu yana birkaç dönem üretmeye sokulan ve çalışma koşulları olmayan İl Genel Meclisin 03.08.2011 tarih ve 229 sayılı kararıyla makine ve tezgâhların ikinci el olarak satış kararı verilen ve sonuç itibariyle büyük değerlerle oluşturulan bu fabrikamız M.K.E ‘ye Ziraat Bankası dekontlarıyla İl Özel İdaresi hesabına 5.963,42 TL, 13.114,57 TL ve 8.967,29 TL olmak üzere toplam 28.045,28 TL gibi bir değerle satarak bu fabrika bütün umut ve hayallerle sonlandırılmıştır." 

Haber : Oktay CANDEMİR
Editör: Wan Haber