Danimarka Kopenhag Eyalet Mahkemesi'nce Nûçe TV, MMC ve Roj TV'nin yayın lisanslarının iptal edilmesine Van'daki siyasi parti temsilcileri ve Van Barosu tarafından tepki gösterildi. Van Baro Başkanı Murat Timur, "Kopenhag Kriterleri'nin merkezi olarak bilinen Danimarka'da alınmış olması oldukça üzücü. Umarım bu yanlıştan bir an önce dönülür" dedi. 

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın başlatmış olduğu silahlı güçlerin sınır dışına çekilmesi çağrısı ile birlikte bir çatışmasızlık süreci başlarken, hükümetin hiçbir adım atmaması ve en son Danimarka Kopenhag Eyalet Mahkemesi'nce Nûçe TV, MMC ve Roj TV'nin yayın lisanslarının iptal edilmesine Van'daki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri tepki gösterdi. KESK Van Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Yılmaz Berki, Kürtçe yayın yapan televizyonların kapatılmasına tepki göstererek, "Roboski katliamını bizler Kürtçe yayın yapan Nûçê TV'den öğrendik. İnsanların kendi dilinde haber dinlemesi temel haklarıdır" dedi. Berki, "İnsanlar artık olumsuz bir şey duymak istemiyor ve gerçekten bir şeylerin değişeceğine inanmak istiyor. Hükümet bu anlamsız yasaklamalarıyla halkın sadece tepkisini alır. Atılan her olumsuz adımda ciddi bir kırılma gerçekleşir" diye belirtti. 

'Bizler çok dili, çok renkli haber akışını Nûçe TV'de gördük'

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde karakol yapımını engellemek isteyen halkın üzerine askeriye tarafından kurşunların yağdığını hatırlatan ve bunun sonucunda 18 yaşındaki Medeni Yıldırım'ın hayatını yitirdiğini belirten HDP Van İl Eş Başkanı Harun Okay, şunları ifade etti: "Ana akım medya olayı saptırarak orada uyuşturucu satıldığını söyledi. Ve askeriyeyi haklı çıkaran bir dil kullandı. İnsanların doğru bilgilendirilmesinin önüne geçilerek toplumu istedikleri gibi yönlendirmeye çalışıyorlar. Bizler çok renkliliği, çok dilli yayın politikasını ve gerçeklerden asla taviz vermeyen gerçek yayıncılığı Nûçê, Roj TV aracılığıyla öğrendik. MMC sadece Kürtçe müzik kanalı, insanların kendi dilinde şarkı dinlemelerine bile karışılacaksa burada bir çözüm sürecinden söz etmek mümkün değildir. Bizler HDP olarak tepkimizi göstererek, yapılan bu yanlış karşısında asla susmayacağımızı belirtmek istiyoruz." 

'Bu kirli bir oyun'

Van Baro Başkanı Murat Timur ise, uluslararası kirli bir oyunun döndüğüne işaret ederek, "Kopenhag Kriterleri'nin merkezi olarak bilinen Danimarka da alınmış olması oldukça üzücü. Demokrasinin temel ilkelerinden olan özgür bağımsız haber alma hakkı zedelenmiştir. Avrupa Birliği demokrasiden dem vurup bir halkın kendi dilinde haber alma özgürlüğünü engelliyorsa burada bir özgürlükten söz etmek mümkün değildir. Umarım bu yanlıştan bir an önce dönülür" diye konuştu. DİHA

Editör: Wan Haber