Akdamar Oteli’nde yapılan Tuşba Ziraat Odası 1. Olağan Genel Kurulu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Iğdır’ın Aralık İlçesi Ziraat Odası Başkanı Ramazan Yorulmaz ve Metin Aytin’in divan başkanlığına seçilmesinin ardından bir konuşma yapan Van Merkez Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Özgökçe, Van’ın büyükşehir olması münasebetiyle Van Merkez Ziraat Odası kapandığını söyledi. Bununla beraber yapılanmalarda da bazı değişikliklerin olduğunu anlatan Özgökçe, “Bu değişikliklerden dolayı odamız da payını aldı. Van Merkez Ziraat Odamızı kapatarak yerine Tuşba Ziraat Odası’nı bugün inşallah hep beraber burada kuracağız” dedi.


İpekyolu ilçesinin ise Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından Tuşba Ziraat Odası çalışma alanına dahil edildiğini vurgulayan Özgökçe, Van’da tarımsal ve hayvansal faaliyette bulunan çiftçilerimizin sorunları çok olduğunu ifade ederek, “Van’da uzun süren kış koşulları üreticilerimize ek maliyetler getirmekte ve bu da büyük dezavantajlar getirmektedir. Türkiye’nin batısıyla rekabet edebilme şansımız yoktur. Özellikle hayvancılıkta pazarlama sorunumuz vardır. Türkiye’nin batısına yapılan satışlarda üreticilerimize en çok nakliye ücretleri ek maliyetler getirmektedir. Bu da haksız rekabet oluşturmaktadır. Mevsimsel olarak yılda ancak bir çeşit ürün alabilmekteyiz. Oysa Türkiye’nin çoğu bölgesinde yılda 2-3 ürün alabilmektedir. Buna göre de alınan tarımsal desteklerde de büyük farklar oluşmaktadır. İlimiz küçükbaş hayvancılıkta Türkiye’de ilk sırada gelmektedir. Küçükbaş hayvancılık desteklerini artırılmasının gerekliliğini her platform da dile getiriyoruz. Üreticilerimiz sertifikalı tohum temininde sıkıntılar yaşamaktadırlar. Kaliteli ve verimli üretim için sertifikalı tohuma erişimin sağlanması gerekir” şeklinde konuştu.


Van’da et ve süt verimi yüksek olan büyükbaş kültür ırkı hayvancılığının yaygınlaştırılması ve ıslah çalışmalarının yeterli olmadığının altını çizen Lütfü Özgökçe, ayrıca hayvan hastalıkları ile mücadelede de sıkıntılar yaşadığını söyledi. Zamanında müdahale için gerekli koşullar sağlanması gerektiğini vurgulayan Özgökçe, “Bu konuda gerekli çalışmaların hızlı yapılması gerekmektedir. Önemli konularda bir tanesi de besicilik yapan üreticilerimizin sorunlarıdır. Besici etin kilogramını 16 TL’den satarken, kasaplar ve marketlerde etin kilogramı 25-30 TL arasında değişen fiyatlarla tüketiciye satılmaktadır. Bu arada üretici hayvanın değerinde satamadığı için zarar etmekte ve tüketici ise pahalı bir şekilde et alarak fazla ödeme yapmaktadır” ifadelerini kullandı.


Son yıllarda Van’da gelişmekte olan meyveciliğin iyi seviyelere gelmesine rağmen pazarlama konusunda sıkıntılar yaşandığını dile getiren Özgökçe, özellikle elma konusunda üreticilerin pazar bulmakta sıkıntı yaşadıklarını belirtti. Bu konularda gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini anlatan Özgökçe, “Elbette sorunlarımız bunlardan ibaret değildir. Hepsini burada size anlatmaya çalışamayacağım. Sizlerde çiftçi olarak sorunları zaten biliyorsunuz” şeklinde konuştu.


Özgökçe yaptığı konuşmanın ardından Tuşba Ziraat Odası Meclis ve Yönetim Kurulu için ayrı ayrı seçim yapıldı. Yapılan oylamanın ardından Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu asil üyeliğine Lütfü Özgökçe, Ali Kartal, Alpaslan Kıran, Mahmut Çelik, Hasan Özgökçe, Cemil Genç ve Ahmet Arıkeş seçildiler. Tuşba Ziraat Odası Meclisi ve yönetim kurulunun hafta içinde toplanarak görev dağılımı yapacağı kaydedildi.

Editör: Wan Haber