Wan Haber Merkezi

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından Tuşba ilçesine bağlı Yaylıyaka (Adır) Mahallesi’nde 3 bin 500 dönüm arazinin sulanması için 3 bin metre beton kanal yapımına başlandı.

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından Tuşba ilçesine bağlı Yaylıyaka (Adır) Mahallesi’nde arazilerin su ile buluşması yine büyük ve küçükbaş hayvancılığın verimliliğini arttırmak amacı ile beton kanal yapımına başlandı.

Bölgede bulunan ve tarım arazileri olan 3 bin 500 dönüm arazinin su kaynakları ile buluşması amacıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 bin metre beton kanal yapıldı. Yine hayvancılığın geliştirilmesi ve yaygınlaşması amacıyla yapılan beton kanallar ile mahallede bulunan 120 hanenin tamamı yapılan çalışmadan faydalanarak hem arazilerin hem de hayvanların sulamasından faydalanacak.

Planlanan çalışma ile 3 bin 500 dönüm arazi yeterli sulama suyu imkanına kavuşacağı gibi, yine köyden kentte göç etmenin de önüne geçilecek. Toprak ve su kaynaklarının dengeli bir şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla projeyi hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, proje ile bent ile suyun sağlıklı bir biçimde alınması ve kanalların kaplanması vasıtasıyla daha fazla alan sulamaya açılacak.

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından Yaylıyaka (Adır) Mahallesi’nde yapılan çalışmayı DBP’nin Tuşba Belediye Meclis üyeleri ziyaret etti. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Şerif Kayalık’ın da eşlik ettiği ziyarette yapılan çalışmalar incelendi.

Meclis üyeleri ve Kayalık’ı çalışmanın yapıldığı alanda karşılayan mahalle muhtarı Mehmet Uçkan ve mahalle sakinleri daha sonra meclis üyeleri ile birlikte çalışmaları gezdi. Yapılan çalışmadan dolayı Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür eden Uçkan, mahallelerinin tarıma elverişli bir mahalle olduğunu fakat bugüne kadar su kaynaklarının yetersiz olmasından kaynaklı tarım yapamadıklarını söyledi. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışma ile yaşanan sıkıntının ortadan kalktığını söyleyen Uçkan, bundan sonra mahalle yurttaşları olarak tarım ile uğraşarak geçimlerini sağlayacaklarını ifade etti.

′Kırsal mahalleler eskisi gibi tekrardan tarım ile buluşacak′

DBP’nin Tuşba Belediye Meclis üyesi Necla Bakır ise, Büyükşehir Belediyesi’nin kırsal mahallerinin kalkınması için önemli çalışmalar yaptığını belirterek, özellikle Tuşba ilçesinde yapılan çalışmalar ile tarımsal anlamda geçen yıllara oran ile bu yıl ciddi kazanımların elde edildiğini söyledi. Bakır,″ Bugün yapılan çalışma ile insanları tekrar tarıma dönmesinin sağlanması için önemli bir çalışmadır. Hayata geçirilen çalışma ile insanlarımızın kendi kazançlarını bundan sonra kendileri sağlayacak. Bu çalışma ile köylerimizde kominal bir çalışmayı esas alıyoruz. Bu alanlar bizim insanlarımız için büyük yaşam kaynaklarıdır. Büyükşehir Belediyesi olarak bizlerde bu yaşam alanları için elimizden geldiği kadar hizmet götürmeye devam edeceğiz″ dedi.

Editör: Wan Haber