Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, kent ekonomisine önemli katkı sağlayan ve halk arasında kırmızı altın olarak nitelendirilen turp sezonu başladı.
İlçe ekonomisine yılda 15 milyon gibi bir katkı sağlayan turpta yeni sezon başladı. İlçede bulunan Savrun çayı üzerinde kurulan havuzlarda yıkanarak paketlenen ilk turplar İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlere gönderildi.
Turpu Kadirli ekonomisi için bacasız fabrika olarak nitelendiren Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanefi İspir, yaptığı açıklamada, "Şu an paketlenen ürünler İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlere gönderiliyor. Çiftçi bu ilk hasatta fiyattan memnun değil. Sezon böyle başladı bu şekilde giderse turp üreticisinin bu yıl yüzü gülmeyecek. Şüphesiz Kadirli turpu ilçe ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Bu yıl Sumbas ve Kadirli ilçelerinde yaklaşık 30 bin dönüm turp ekimi yapıldı. Türkiye pazarının yüzde 80 oranında turp ihtiyacını Kadirli karşılıyor. İlçede dört ay boyunca 5 bin kişi bu işten ekmek yiyor" dedi
Turpun ilçe ekonomisine bu şekilde önemli bir katkı sağlamasına rağmen hâla ilçede turp ile ilgili bir tesisin olmadığından yakınan İspir, şunları söyledi: "İlçede ciddi bir tesis sıkıntısı var. Hâla Savrun çayına kurulan kum havuzlarla turp yıkanıp paketleniyor. Herhangi bir yağmur ve sel durumlarında Savrun çayında su yükseldiği zaman işçiler çalışamıyor buraya mutlaka yıkama ve paketleme tesisi kurulması lazım"
Turp tarladan sofraya zahmetli bir yolculukla ulaştırılıyor. Sabahın ilk ışıklarıyla tarlada başlanan hasat işlemi şehrin merkezinden geçen Savrun çayı üzerinde kurulu havuzlarda devam ediyor. Çoğunu kadınların oluşturduğu işçiler turpları tek tek yıkayarak paketleyip satışa hazır hale getiriyor. Daha sonra kadınların torbaladığı turplar erkek işçiler tarafından kamyonlara yükleniyor. Kamyonlar büyük şehirlere doğru yola çıkıyor. Sofralarda da lezzetle yenen turp böbrek taşı, astım, sarılık, öksürük ve romatizma gibi hastalıklara iyi geliyor.
(SLÇ-HO-Y)

09.12.2012 13:46:14 TSI

Editör: Wan Haber