Türkiye'de istihbarat ve güvenlik birimlerinin, yabancı terörist savaşçıların yakalanması ve üçüncü ülkelere geçişinin önlenmesi konusundaki yoğun mücadelesi devam ediyor.  
Belçika'da meydana gelen bombalı saldırıları düzenleyen teröristlerden birinin, Türkiye tarafından sınır dışı edilmesinin ve bu kişiye ait verilen bilgilerin Brüksel makamlarınca değerlendirilemediğinin ortaya çıkması, Türk emniyet ve istihbarat birimlerince yürütülen çalışmaların dikkate alınmasının önemini gözler önüne serdi.

TÜRKİYE ÇEŞİTLİ ÖNLEMLER ALDI

AA muhabirinin yetkililerden aldığı bilgiye göre, Suriye ve Irak ile toplam bin 300 kilometre uzunluğunda kara sınırına sahip Türkiye'de, özellikle Suriye'de iç savaşın başladığı 2011 yılından itibaren sınır güvenliği için çeşitli önlemler alındı.

RİSK ANALİZ MERKEZLERİ KURULDU

 Sınırların aydınlatılması, beton bariyer ve tel örgülerle güçlendirilmesi gibi ilave tedbirlerin yanı sıra 2014 yılından itibaren ülke çapında havalimanları ve otogarlarda Emniyet İstihbarat, Terörle Mücadele ve Kaçakçılık şubelerinin ortak çalışmasıyla "Risk Analiz Merkezleri" kuruldu.

38 BİN KİŞİYE TÜRKİYE'YE GİRİŞ YASAĞI

Risk Analiz Merkezlerinde bulunan görevlilerin, Suriye'de süren iç savaşın neden olduğu kaotik ortamdan yararlanmaya çalışan terör unsurlarına karşı yürüttüğü faaliyetler çerçevesinde, 2011'den bu yana 128 ülkeden 38 bin 269 kişiye "terör nitelikli şahıs" şüphesiyle Türkiye'ye giriş yasağı konuldu.

Aynı süreçte, aralarında Belçika'daki terör saldırısının faillerinden İbrahim el Bakraoui'nin de bulunduğu, 95 ülkeden 3 bin 290 kişi de yabancı terörist savaşçı oldukları gerekçesiyle sınır dışı edildi.

BELÇİKA BİLGİLENDİRİLMİŞTİ AMA...

Brüksel'deki terör saldırılarını gerçekleştiren teröristlerden Bakraoui, 14 Temmuz 2015'de sınır dışı edilmiş, bu kişi ikametini Hollanda olarak gösterdiği için bu ülkeye gönderilmişti. Dışişleri Bakanlığı, Bakraoui, Belçika pasaportu taşıdığı için hem Hollanda hem de Belçika'nın ilgili birimlerini bilgilendirmişti.

Editör: Wan Haber