Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Yıldıray Gençer,
Türkiye'nin tohumda dünya liderliğine oynadığını belirterek, "Tohumluk artık tüm dünyada stratejik bir meta olarak kabul edilmektedir. Tohumculukta ülkeler ve hatta firmalar arasında kıyasıya bir rekabet, bir yarış devam etmektedir" dedi.
Türkiye Tohum Teknolojileri, Tohumculuk, Fidancılık ve Süs Bitkileri Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen törenle açıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın desteği ve TÜRKTOB'un organizesiyle gerçekleştirilen fuarın açılışında konuşan TÜRKTOB Başkanı Yıldıray Gençer, fuarların dünyada küreselleşmenin konuşulduğu şu günlerde ülkelerin her türlü faaliyetlerini kamuoyuna göstermede yararlandıkları en önemli etkinliklerden biri olduğunu söyledi. Türk tohumculuğunun hızla geliştiğini belirten Gençer, "Bu gelişme sürecinde ülkemiz topraklarına ekilen her tohumu, dikilen her fide, fidan ve süs bitkisini ıslah eden, yetiştiren, üreten ve dağıtan sektör mensubu tüm gerçek ve tüzel kişiler emeklerinin çıktısı olan değerli ürünlerini açılışını yaptığımız bu fuarlarda sergilemektedirler" dedi.

"TOHUMLUK ARTIK STRATEJİK BİR META"
"Tohumluk tarımın en önemli girdisidir. Tohumluk artık tüm dünyada stratejik bir meta olarak kabul edilmektedir. Tohumculukta ülkeler ve hatta firmalar arasında kıyasıya bir rekabet, bir yarış devam etmektedir" diyen Gençer, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sektörümüz de zaten bu bilinç içerisinde; ülkemiz tohumculuğunun gelişimi ve kendine yeterliliği için her türlü çabayı göstermektedir. Bakanlığımızın da sektörümüze yaklaşımı ve bilfiil destekleri ile tohumculuğumuzun geldiği nokta açıktır. 80 bin tonlardan, 150 bin tonlardan 700 bin tonlar seviyesi yakalanmıştır. İhracatımız 120 milyon doları bulmuştur. İhracatımızla ithalatımız arasındaki makas her geçen yıl önemli oranda daralmaktadır. Halihazırda, aradaki fark 60 milyon civarında bir rakamdır. Tüm dünyada geçerli ve kaçınılmaz olan ticari kurallar dikkate alındığında bu rakam ülkemiz tohumculuğu için olumlu bir tabloyu ortaya koymaktadır."
Gençer, sektörün bununla da kalmayacağını, önümüzdeki 5 yıl içerisinde sertifikalı tohumluk üretimini 1 milyon tona, ihracatı da 250 milyon dolara çıkarmayı hedeflediğinin altını çizerek, "Bu konuda da en büyük güvencemiz sektörümüzün gençliği, heyecanı, dinamizmi ve elbette sizlerin destekleridir" diye konuştu.

"İKİ FUARIN PARALEL DÜZENLENMESİ ÇOK İSABETLİ OLDU"
"Geçmiş yıllarda 'Halser', 'Türkiye Fresh Fuarı' adları ile farklı mekan ve zamanlarda ürüne dönük açılan fuarın bu yıl 'Türkiye Tohum Teknolojileri, Tohumculuk, Fidancılık Fuarı' ile paralel düzenlenmesi de son derece isabetli olmuştur" diyen TÜRKTOB Başkanı Gençer, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tohumculuktan bahsedilirken sadece tohumluğun kendi alanındaki miktarlarından ve parasal değerinden söz edilmektedir. Halbuki 'tohumluk' kendi kıymet ve değeri ile birlikte ve daha ziyade onunla üretilen ürünlerin kalitesi ve pazar bulmasından kaynaklanan getirilerle de anılmalıdır. Bir örnek vermek gerekirse Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin değerlendirme raporunda yer alan rakamlara göre 2012 yılında toplam sebze ürünleri üretimi 27 milyon ton, Ocak-Kasım döneminde yaş sebzede Türkiye geneli en fazla ihracatı yapılan ilk on ürünün parasal değeri ise 571 milyon dolar olmuştur. Bu bağlamda bu fuarımız da bize ülkemiz tohumcuları ile üreticilerinin işbirliğinin ve başarısının bir örneğini göstermektedir."
Ekonomik İşbirliği üye ülkelerinin iştiraki ile kurulmuş olan ve kısaca ECOSA olarak adlandırılan Ekonomik İşbirliği Ülkeleri Tohumculular Birliği'ne de değinen Gençer, fuar bünyesinde artık geleneksel hale gelmiş olan ECOSA'nın 4. Bölgesel Tohum Ticareti Konferansı'nın da gerçekleştirildiğini ve bu sebeple gerek ECO ülkelerinden, gerekse diğer bazı ülkelerden çok sayıda yabancı konukların fuara ve konferansa katılım gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi.
Yerli ve yabancı çok sayıda firmanın katıldığı fuar, özellikle yabancı alım heyetlerinin ilgi odağı oldu.
(BA-CC-Y)

14.01.2013 11:24:24 TSI

Editör: Wan Haber