Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Türkiye'nin 14 şehrinin toplamının İsviçre, Norveç, Singapur gibi dünya devlerini geride bırakırken; 27 şehrinin yoksulluk seviyesinde, 40 şehrinin ise orta gelir düzeyinden çıkamadığını bildirdi.
TÜRKONFED'in hazırladığı rapora göre, Türkiye'de belirli bir gelir seviyesinde sıkışıp kalan "Orta Gelir Tuzağı" riskinde olan 40 şehir, yoksulluk düzeyinde olan "Orta-Düşük Gelir Grubunda" 27 şehir, dünyanın en büyük ekonomileriyle yarışan sanayileşmiş ve gelişmiş, "Orta Gelir Tuzağı" riski olmayan 14 şehir bulunuyor.
Orta Gelir Tuzağı riski olmayan grup, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli gibi hem ulusal hasıla, hem de nüfusun büyük bölümünü barındıran idari, siyasal, ekonomik, ticari, medya ve sanayi güç merkezlerini barındırıyor.
Orta Gelir Tuzağı riskinde olan şehirler ise Artvin'den Çanakkale'ye Türkiye'nin doğusundan batısına kadar birçok farklı bölgeden şehirleri kapsarken, Orta-Düşük Gelir Grubunda olan şehirler, Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alıyor. İllere ilişkin birbirinden ilginç ve dünya ülkeleriyle karşılaştırmalı verilerin de ortaya konulduğu raporda, Orta Gelir Tuzağı riski olmayan dört Düzey-2 bölgesi içerisinde yer alan şehirlerden, İstanbul, Ankara, Bursa, Eskişehir, Bilecik, Kocaeli, Sakarya, Bolu, Düzce ve Yalova'nın toplam ulusal hasılaya katkısının 376 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Bu 10 şehrin ekonomisinin; Singapur, Norveç, İsviçre gibi dünyanın en zengin ülkelerinden daha büyük bir ekonomik büyüklüğü olduğuna dikkat çekiliyor.
Raporda; altı Düzey-2 bölgesi içerisinde bulunan İzmir, Manisa, Kütahya, Afyon, Uşak, Denizli, Aydın ve Muğla'nın ulusal hasılaya 2011 yılında 115 milyar dolar, Antalya, Isparta, Burdur, Konya, Karaman, Adana ve Mersin'in ise 79 milyar dolar katkı yaptığı belirtiliyor.
TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, raporla ilgili yaptığı açıklamada, "Hızlı gelişen, dünyaya entegre ve rekabetçi bölgelerimiz ve ayrıca yavaş gelişen ve geri kalmış bölgelerimiz için farklılaştırılmış kalkınma reçeteleri, 2023 Türkiye vizyonu için elzemdir. Türkiye'nin üç farklı desenini ortaya koyan bu rapor, Türkiye'yi 2023 vizyonuna ulaştıracak ve 'tuzaktan' çıkaracak yolları ortaya koymaktadır" dedi.
Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erinç Yeldan, Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü İzleme, Değerlendirme ve Analiz Dairesi Başkanı Kamil Taşcı, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Voyvoda ve Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü İzleme, Değerlendirme ve Analiz Dairesi Planlama Uzmanı Mehmet Emin Özsan tarafından hazırlanan rapora konu olan Orta Gelir Tuzağı konusu, 14 Aralık 2012 tarihinde ANGİAD ev sahipliğinde Ankara'da gerçekleştirilecek olan TÜRKONFED 16. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi'nde ele alınacak.

ORTA GELİR TUZAĞI NEDİR?
Orta Gelir Tuzağı, iktisatçılar tarafından, kişi başına düşen Gayri Safi Yurt içi Hasıla (GSYH) bakımından2005 yılı uluslararası fiyatlarıyla 17.000 ABD dolarına tekabül edenorta gelir seviyesine gelmiş ülkelerin ve/veya bölgelerin belirli bir gelir bandında sıkışıp kalma, bir diğer deyişle üst gelir seviyesine geçememe durumu olarak tanımlanıyor.
(ADN-Y)

09.12.2012 12:07:17 TSI

Editör: Wan Haber