Van’ın Gevaş ilçesine bağlı Abalı köyünde bulunan Abalı Kayak Tesisleri’nde gerçekleşen teslim töreninde bir açıklamada bulunan AKUT Başkanı Ali Nasuh Mahruki, Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin 4-5 ay kar altında kalan bir coğrafyaya sahip olduğunu belirterek, bölge insanının yüzlerce binlerce yıldır yaşam olması nedeniyle buna alışkın olduğunu söyledi. Kış mevsiminde yolların kar nedeniyle kapalı olmasının özellikle acil durumlarda problem teşkil ettiğini ifade eden Mahruki, “Acil bir durum olması durumunda, yaralı vakaları, doğum hastası veya böbrek hastalarında, hastaların kapalı köy yolları nedeniyle hastanelere veya şehir merkezine nakilleri büyük problem oluyordu. Hastanın bulunduğu köye ya da mezraya ulaşabilmek için, büyük araçlar veya koca iş makineleriyle yolları açmak, çok büyük bir çaba ve masraf gerektiriyor ve tüm bu efor yalnızca bir kez işe yarıyor. Bir hafta on gün sonra bölgede yine bir acil durum meydana geldiğinde yeniden tüm bu mücadeleyi vermek gerekiyor. AKUT Bingöl Ekibi, 2002’den bu yana bölgedeki bu tür tüm operasyonlarda kar motosikleti kullanıyor ve çok başarılı sonuçlar elde ediyor. Kar üstünde gidebilen araçlarla hasta nakillerinin çok daha hızlı, ekonomik ve verimli olduğunu gördük ve Bingöl’de başlattığımız bu pilot çalışma tüm bölgede örnek model olarak kabul edildi” dedi.


“KAR MOTOSİKLETLERİ NİCE CANLAR KURTARACAK”
Kar motosikleti sayesinde nice canların kurtarılacağını vurgulayan Mahruki, “Bir tane kar motosikleti ile 130 civarında insanın hayatının kurtarılmasında görev aldık. Bunu geliştirmek istedik. TÜGİAD’ın AKUT’a yaptığı bu bağış neticesinde bir kar motosikletine daha sahip olduk. Bu motosikleti de Erzurum’daki ekibimize vereceğiz. Böylece hem Bingöl’de hem de Erzurum’da kar motosikletimiz olacak. Böylece bu bölgede olabilecek bu tür acil durumlarda, kar motosikletine ihtiyaç duyulacak vakalarda bu araçlar kullanılacak ve bu kar motosikletlerinin gerektirdiği takdirde burada nice canlar kurtarabileceğini şimdiden söyleyebilirim. Bizim için çok önemli bir bağış. Artık Erzurum’da da meydana gelebilecek bu tür olaylarda elimizden gelenin en iyisini yapacağız ve her zaman olduğu gibi can kaybını en aza indirmeye hep birlikte çalışacağız” ifadelerini kullandı.


Güneydoğu Genç İşadamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal da, bölgeye pek çok sivil toplum kuruluşun geldiğini ve sadece vaatlerde bulunduklarını dile getirerek, “Çatı kuruluşu olan STK’lar, hümanist yaklaşımdan ziyade ticari bakıyor ve kendi tanıtımlarını ön planda tutuyorlar. İş dünyasının bölgedeki siyasete ve ekonomiye katkısı olacaktır tabi ki ama bu tür yardımların da olması önemlidir. TÜGİAD, ismindeki “genç” tanımının kutsallığı ve dinamizmi ile yine fark yaşattı. Herhangi bir ayrım yapmaksızın Türkiye’nin her yerine bu yardımları yaparak, hümanizmin önemine dikkat çekti. Kendilerini tebrik ediyor, desteklerin devamını diliyorum” dedi.


“ARTIK 1,5 YAŞINDAKİ BEBEKLERİMİZ ÖLMESİN”
1,5 yaşındaki minik Muharrem'in cansız bedenini taşıyan babasının fotoğrafı tüm Türkiye'de büyük üzüntü yarattığını ve minik Muharrem'in haberini gazetelerden okuyan TÜGİAD üyelerinin böyle bir karar aldıklarını belirten TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yücelen, “AKUT, bence Türkiye’nin şimdiye kadar gelmiş geçmiş en önemli ve en akılıca sivil toplum projesi. AKUT elemanları, zamanlarından, hayatlarından fedakarlık edip bir araya geliyorlar ve birlikte yaşadıkları insanların zor zamanlarında birlikte paylaştıkları topraklar için bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Ben kendilerini kutluyor, bu naçizane hediyemizi kabul etikleri için kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.
Töreni Van’da yapmanın ayrı bir sebebinin olduğuna dikkat çeken Yücelen, “Türkiye’de Vanlı birçok iş adamı var. Vanlı genç iş adamlarımız var. Van’dan yetişmiş birçok değerimiz var. Biz bu insanlara bir mesaj vermek istiyoruz. Van’a yardım mı yapmak istiyorsunuz?, 1,5 yaşındaki Muharrem’in olayı sizinde mi yüreğini dağladı? Gelin AKUT’u arayın, onlarla bir araya gelin. Van’da bir AKUT istasyonu kurun. İşte o zaman sizde insanlarınız için bir şeyler yapmış olursunuz, demeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.


Abalı Kayak Merkezi'nde gerçekleştirilen teslim töreni, AKUT ekipleri tarafından kar motosikleti ile bir kurtarma operasyonunun canlandırması ile son buldu.

Editör: Wan Haber