TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan V. Mehmet Emin Bilmez’in açılış konuşmalarıyla başlayan toplantıda akademisyenler, bölge belediye başkanları, kalkınma ajanslarından temsilciler ve bürokratlar yer alıyor.

Konuşmasında Van’daki değişime dikkati çekerek başlayan Başkan Şahin, Van’ın 2011 yılında yaşanan depremden bu yana büyük bir yapılanma içerisinde olduğunu belirterek bu değişime emeği geçenleri tebrik etti.

Fatma Şahin: “Koruyucu önleyici tedbir almazsak bunlar devam edecek”

Geçtiğimiz günlerde İzmir’de meydana gelen ve hala enkaz çalışmaları devam eden depreme değinen Başkan Şahin, “İzmir’deki deprem ciğerlerimizi yaktı. Elif bebek ve Ayda bebek bir mucizenin adı oldu. Koruyucu önleyici tedbir almazsak bunlar devam edecek. Bu yaşadığımız sorunlar bir sonuç. Dünya koruyucu önleyici tedbirler üzerinden gidiyor. Bunun maliyeti çok daha düşük. Canımız yanıyor ama üç beş gün sonra hayata devam ediyor ve yeni bir deprem olana kadar unutuyoruz. Deprem bir gün sonra olacak gibi bir saniye sonra olacak gibi bir an önce almamız gerekiyor.” sözleriyle deprem master planlarının hazırlanmasının önemine vurgu yaptı. Bu konuda da hızlı yol alabilmek için TBB’nin desteğe hazır olduğunu kaydetti.

Dünyadaki değişim ve gelişimi yakından takip etmek gerektiğini söyleyen Şahin, “Biz bugün neden buradayız? Dünya nereye gidiyor önce bunu çok iyi anlamamız lazım. Bunu anlamadan ne şehrimizi ne bölgemizi ne ülkemizi değiştirebiliriz. Yenilenmezsek yeniliriz. Bizim medeniyet kodlarımız  ‘Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?’ diyor. ‘Bir günü diğerine eşit olan zarardadır’ diyor. Bu medeniyet kodlarımızdan aldığımız ilhamla yapmamız ve yapmamız gerekenleri görüyoruz. Daha kötü günlere hazır olmak için dünyada değişimi ve gelişimi takip etmemiz lazım.” şeklinde konuştu. 

Başkan Şahin: “TBB olarak ihtiyaç duyduğunuzda yakınınızda ve yanınızdayız”

Sürdürülebilir kalkınmanın yalnızca ekonomik kalkınmayla sağlanamayacağını çevresel ve sosyal kalkınmayla desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Şahin, “Sosyal adalet ve barış kelimelerde kaldı, başarı da başarısızlık da tesadüf değil. Adalet ve özgürlükler olmadan kalkınma olmuyor; demokrasi ve kalkınma ikiz kardeş, biri olmadan diğeri olmuyor.” dedi.

Büyük kalkınma modelinin şehirlerde ve Türkiye’de nasıl uygulanabileceğini tartışmak için bir araya geldiklerini ifade eden Şahin, TBB bünyesinde kurulan Proje Ve Finansman Birimi ile belediyelere projelerini hayat geçirmek için kaynak ve fon sağlamada destek olunduğunu anlattı. Belediyelere beşeri sermayeyi güçlendirme tavsiyesinde bulunan Şahin, “TBB olarak ihtiyaç duyduğunuzda yakınınızda ve yanınızdayız” mesajını verdi.

“Dünyayı cennet de cehennem de yapmak bizim elimizde”

Şahin konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dünyayı cennet de cehennem de yapmak bizim elimizde. Biz cennete talibiz, milletin duasına talibiz. Belediye başkanları olarak doğumdan ölüme insan hayatına dokunuyoruz. Hem bu dünyada hem öbür dünyada bir bedeli var. Bu duaları çoğaltmak geleceğe çok daha güzel bir Türkiye bırakmak istiyoruz. Birlikte başaracağız.”

Vali Bilmez tarımsal potansiyele dikkati çekti

Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez konuşmasında Büyükşehir Yasası’ndaki tarım alanında boşluğa dikkati çekti.

Türkiye’nin dünyadaki rekabet gücünü artırmak için mutlaka yerel dinamikleri harekete geçirilmesi gerektiğini söyleyen Bilmez, büyükşehir belediyelerinin tarımsal faaliyetlerini hayata geçirirken yaşadığı sorunlardan bahsetti. Tarımsal alanların sahipsiz kaldığına değinen Bilmez, tarımsal faaliyetlerde büyükşehir belediyelerinin net görevler üstlenmesi gerektiğini kaydederek bölgenin en ciddi harekete geçirilmesi gereken yerel dinamiğinin tarımsal potansiyeli olduğuna vurgu yaptı.

Etkinlik,  "Kent Yönetimi-Kent Ekonomisi" ve "Akıllı ve Yeşil Şehirler" başlıklı oturumlarla devam edecek.(Van Bölge Gazetesi)

Editör: Wan Haber