Van’ın Seçkinleri aslı programa konuk olan Gazeteci ve İş adamı Uğur Tunçdemir Van Gazetesi’ne konuştu.

Van’ın Seçkinleri adlı programa konuk olan Gazeteci ve iş adamı Uğur Tunçdemir, "İnternet medyasına, merdiven altı bir işletme gibi bakıyorlar." diyerek bir konuşmalarına şöyle devam etti:


İNTERNET MEDYASINA, MERDİVEN ALTI BİR İŞLETME GİBİ BAKIYORLAR

Basın medyacılığına değinen Tunçdemir, konuşmalarına şöyle başladı:  “Van’da internet medyacılığı çok zor... Çünkü: Van’da yıllardan gelen bir alışkanlık var. İnternet medyasına, merdiven altı bir işletme gibi bakıyorlar. Hâlbuki internet medyasının, gerek tirajı gerekse vergisi gazetelerden daha fazladır. İddia ediyorum. Gazeteler, yıllık faturalarını getirsin. Biz de “Wan haber” olarak bırakalım. Biz iddia ediyoruz. Van’ın en büyük medya kuruluşuyuz. Bizden önce, “Gazete Van” vardı. Biz, yılmadan yıkılmadan çalışıp çabaladık ve imkânsızlara rağmen birinci sırayı aldık ve günlük otuz beş bin ile elli altı bin arası tekil ziyaretçimiz var.” dedi.

BEŞ KURUŞ İÇİN KALEMİNİ SATANLAR VAR

Tunçdemir,”Van’daki basında işi onuruyla, şerefiyle yapanlar da var. Beş kuruş için kalemini satanlar da var. Ben inanıyorum ki onuruyla yapanların sayısı çok daha fazladır. Kimse tetikçi olarak kendini kullandırtmadıktan sonra… Van basını olarak; Van’da bir basın birliğinin olmasını isterdik. Cemiyetler ayrılmasın, tek çatı altında toplansın veya herkes aynı görüşte olsun ama maalesef bazen olmuyor.” dedi.

Siyasiler hakkında bilgi alamadan rahat edemedim. Bakalım Tunçdemir siyasi olarak neler aktaracak?

KAYYUM BELEDİYELERİ GÖNÜLDEN ÇALIŞTI

Tunçdemir,”Yerel seçim, hem kent için hem de ülke için önemlidir. Kayyum öncesi kayyum sonrasını da gördük, bu memlekette AK parti belediyeciliğiyle HDP belediyeciliğini de gördük. Ortada olan gerçek şu ki; seçilmiş belediyeler, kayyum belediyeleri kadar gönülden çalışmadı. AK Partili belediyelerde iyi işler ortaya çıkardı ama hiçbiri kayyumlar kadar güzel çalışamadı. Gelecek kişilerin kendine değil, kentine menfaat oluşturması lazım. Kentini düşünecek işlere girişmesi lazım. Van ancak bağımsız, yıpranmamış, hizmet edebilecek adaylarla iyi bir noktaya gelir. Onun dışında ne olursa olsun Van iyi bir noktaya gelemez. “ dedi.

Basın yayın medya haricinde, matbaa ve reklam dalına ait bilgilerde aktardı. Tunçdemir’in samimi duruşu ve içten konuşmalarına tanıklık ettik. Bizlerde konuşmalara fazla ara vermeden Tunçdemir’in medya haricinde neler yaptığını okuyalım.

VAN ÜRETİMDE, REKLAMDA HEP GERİYDİ

Tunçdemir, “Van üretimde, reklamda hep eksiktir. Bizim Van ve Ankara olmak üzere iki ilde yatırımımız var. Ankara da iyi ticaret yapıyoruz, iyi kazanıyoruz ama her zaman memlekete olan bir hasretimiz var. Herkes memleketine yatırım yapmak ister. 2007’den beri ‘Akdamar Ajans’ diye bir ajansımız vardı. 2016’nın sonunda bunu “Optimusart Reklam Medya AŞ” olarak iki, üç firmayı birleştirdik ve burada bir üretim yapmaya başladık. Doğu Anadolu’da duvar kâğıdının üretimini son teknoloji ile işleyen tek firma biziz. Aynı zamanda reklamdan matbaaya kadar her şeyimiz var. Yani müşteri geldiğinde çayı önüne geldiği an üretim başlar, çayını bitirdiği an malzemesini alır gider. İşte biz bu mantıkla çalışıyoruz. Arka tarafta atölyemiz var ve bu sebeple siparişlerimiz hiç beklemez. Siparişlerimizi anında teslim ederiz. Dekorasyonda okul, iş yeri, resmi kurum, ev olmak üzere her şey var. Evlerin ağırlığı daha fazla ama okullara yönelik çalışmalarımız da var.” dedi.

"Son zamanlarda İranlılar Van’da popüler oldu. İranlıların sınır ile sorunları hali ile bizleri de etkiledi. Bu yüzden bir soruda buradan gelsin diyerek Tunçdemir’e son sorumuzu aktardık."

VAN TRANSİT GEÇİŞ MERKEZİ OLARAK KULLANILMAYA BAŞLANDI

Tunçdemir, “Türkiye ve İran diplomasisini çözmemiz gerekiyor. Arasındaki giriş çıkışındaki harçlar, sınır kapısı dengesini bir türlü kuramadık. İki yıl önce çok güzel bir tiraj yakaladık ama ondan sonra Van transit geçiş merkezi olarak kullanılmaya başlandı. Yani Van’a gelen İranlı sayısı beş yüz bin ama Van’da olan İranlı sayısı elli bine yakındır. Festivalden tutun ayine, şenliklere kadar Van’da güzel etkinlikler oluyor.  İranlıların Van’a gelince kaçmaması için onları Van’da tutmak amacıyla bir takım girişimlerde bulunmamız lazım.” diyerek konuşmalarını tamamladı.

UĞUR TUNÇDEMİR KİMDİR?
1995 yılında Van’da doğdu. İlköğrenimini Van Hüsrev Paşa ilköğretim okulunda, orta öğrenimini ise Ankara Kaçiören Fatih Sultan Mehmet Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Van Telia Sonera Anadolu Lisesinde tamamladı. Ön lisans eğitimine Anadolu üniversitesi Medya ve İletişim bölümünde, lisans eğitimine ise Atatürk Üniversitesi İşletme bölümünde devam etmektedir. 2011 yılından beridir kentin en büyük medya kuruluşunun olan WanHaber.com'un başında olan Tunçdemir, Akdamar Sms ve Optimusart Reklam Medya A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanıdır.

Değerli okurlar, biliyorum ki yarı haber yarı ropörtaj olarak bu yazıyı okudunuz. Sıkıcı, bunaltıcı ve kalıplaşmış kelimelerden oluşmuş cümlelerden kaçarak, doğal ve birazda içten olmasını istedik. Bu konuda bizleri iş yerlerinde ağırlayan WAN HABER ve OPTİMUSART imtiyaz sahibi Uğur Tunçdemir’e teşekkür ederiz. Bir de bu yazıyı okuma zahmetinde bulunduğunuz için sizlere çok ama çok teşekkür ederim. Başka bir araştırmada görüşmek ümidiyle… Gazete ile kalın.

KAYNAK: VANGAZETESİ
MUHABİR: EYŞAN YÜZGEÇ
ROPÖRTAJ: SEVDA YETKİN
SES KAYIT: HİKMETULLAH YETKİN

Editör: Wan Haber