Birleşmiş Milletler Türkiye Temsilciliği ve Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen "Ceza Adalet Sisteminde Uzlaştırma Uygulamalarının Geliştirilmesi Projesi" kapsamında Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde "uğraşma uzlaş" sloganıyla bir uzlaşma bürosu kuruldu.
Görevlendirilen Cumhuriyet Savcısı soruşturma konusu suçun uzlaşma kapsamında olması halinde taraflara uzlaşma çağrısında bulunarak uzlaşmaları halinde dosyayı işlemden kaldıracak. Uzlaşma Bürosu sayesinde, ceza usulünün her aşamasında, mağdura yönelik bazı hak ve yükümlülükler bütününün sunulması ve mağdurun görmüş olduğu zarara bağlı bir onarım sisteminin (onarıcı adaletin) oluşturulması, işlenen suç nedeniyle oluşan zararların onarılması ve tarafların ikna edilmesi sağlanarak bu yaklaşımla, mağdur odaklı bir ceza adalet sisteminin tesisi öngörülmekte. Ayrıca, mağdur ve fail arasında uyuşmazlıkların uzlaşma uygulaması aracılığıyla çözümlenmesi ve böylelikle zararların onarılması ve sosyal barış ve güvenliğin sağlanması amaçlandığı kaydedildi.
Türk Ceza Kanununda uzlaşma kapsamına giren suçlar şunlar. Kasten Yaralama Suçu (TCK m. 86), Kasten Yaralamanın İhmali Davranışla İşlenmesi (TCK m. 89), Taksirle Yaralama Suçu (TCK m. 89), Tehdit Suçu (TCK m. 106/1-2. Cümle), Konut ve İşyeri Dokunulmazlığını İhlal Suçu (TCK m. 116), İş ve Çalışma Hürriyetinin İhlali Suçu (TCK m. 117), Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma (TCK m. 123), Hakaret Suçu (TCK m. 125), Kişinin Hatırasına Hakaret Suçu (TCK m. 130), Haberleşmenin Gizliliğini İhlal Suçu (TCK m. 132), Konuşmaları Dinleme ve Kayda Alma Suçu (TCK m. 133), Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu (TCK m. 134), Alacağın Tahsili Maksadıyla Cebir ve Tehdit Kullanılması (TCK m. 150), İbadethaneler ve Mezarlıklara Zarar Verme Suçu, Hakkı Olmayan Yere Tecavüz Suçu (TCK m.154), Bedelsiz Senedi Kullanma Suçu (TCK m. 156), Kayıp veya Ele Geçen Eşyayı Tasarruf Suçu (TCK. m. 160), Şirket veya Kooperatifler Hakkında Yanlış Bilgi Verme Suçu (TCK m. 164). Suç Eşyasını Satın Alma veya Kabul Etme Suçu (TCK m. 165), Bilgi Vermeme Suçu (TCK m. 166), Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması Suçu (TCK m. 209), Aile Hukuku Yükümlülüğünün İhlali Suçu (TCK m. 233), Sır Niteliğindeki Bilgi veya Belgeleri Açıklama Suçu (TCK m. 239)
Yabancı Devlet Temsilcilerine Karşı İşlenen Suçlar (TCK m. 342) olarak belirlendi.
(BK-EK-HO-Y)

09.12.2012 15:03:42 TSI

Editör: Wan Haber