Edremit'te bulunan Erdemkent TOKİ'nin kanalizasyonu olduğu gibi Van Gölü'ne akıtılıyor. TOKİ tarafından kurulan arıtma sisteminin görünürde var olmasına karşın çalıştırılmaması çevreye yaydığı kötü koku ile birlikte insan sağlığını da tehdit etmeye devam ediyor. 

Van depreminin ardından 11 ay gibi kısa bir sürede Başbakanlık tarafından inşa edilen ve alt yapı çalışmaları tamamlanmadan, depreminin yıl dönümü olan 23 Ekim 2012 tarihinde yurttaşlara teslim edilen TOKİ'lerde sorunlar bitmek bilmiyor. Edremit ilçesinde bulunan Erdemkent TOKİ'de 2 yıldır alt yapıya dair sorunlar bir türlü bitmiyor. Hükümetin depremi fırsata çevirerek apar topar inşa edip yurttaşlara sattığı TOKİ'de kanalizasyon sorunu başta olmak üzere, su, çöp, sosyal alan eksikliği yurttaşları canından bezdirdi. 8 bin dairenin bulunduğu Erdemkent TOKİ'nin alt yapısı tamamlanmadan yurttaşların yerleştirilmesinden kaynaklı, TOKİ'nin kanalizasyon atıkları olduğu gibi Van Gölü'ne akıtılıyor. TOKİ tarafından kurulan artıma sisteminin görünürde var olmasına karşın çalıştırılmaması çevreye yaydığı kötü koku ile birlikte insan sağlığını da tehdit etmeye devam ediyor. TOKİ idaresinin sorunlara kayıtsız kalmasından dolayı yurttaşların mağdur olduğu ilçede, Edremit Belediyesi ise devrini alamadığı için hizmet götüremiyor. 


 

Arıtma sistemi sorunsuz çalışmaya devam ediyormuş! 

TOKİ'de yaşanan sıkıntılara ve daha önce basında yer alan "Kanalizasyon göle akıyor", "Arıtma tesisinin TOKİ tarafından yanlış yapıldığı" gibi haberlerin ardı arkası kesilmezken söz konusu haberlere cevaben valilikte geri durmuyor. Yapılan haberlere her fırsatta yalanlama çabası içinde olan valilik, Haziran ayında 100 bin kişilik bir arıtma tesisinin yapılarak, tamamlandığı iddiasında bulunuyor. En son dün yapılan bir açıklama da söz konusu konunun muhatabı valilik, "Van Edremit afet bölgesinde 100 bin kişilik arıtma tesisinin imalatı 28.06.2013 tarihinde tamamlanarak, yüklenici firma tarafından işletmeye açılmıştır. Uygulama projesine göre tamamlanan arıtma tesisinin geçici kabulü, her türlü analizler yapılarak, biyolojik testler gibi hususlar da dikkate alınarak 09.04.2014 tarihinde onaylanmıştır. Arıtma tesisinin deşarjı temiz su olarak Van Gölü'ne akıtılmaktadır. Tesisin işletmesi yüklenici firma tarafından sorunsuz bir şekilde devam ettirilmektedir" savunmasında bulundu.
 

Raporda atık suyunun göle akıtıldığı ortaya çıktı 

Ancak valiliğin yaptığı açıklamanın aksine Edremit Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, arıtma sistemine yönelik yaptıkları bir çalışma soncunda hazırladıkları raporda tesisin eksikliklerini tespit ederek, kayıt altına aldı. Arıtma tesisindeki ızgara ünitesinin bakımsızlığından dolayı atıkların toplanmadığına işaret edilen raporda, terfi pompalarından sadece birinin çalışır durumda olduğu, kum tutucu ünitenin arızalı olduğu, aydınlatma sisteminde sorunların bulunduğu, boruların sisteminin hatalı olduğu, tesiste yangın söndürme sisteminin olmadığı tespiti yapılıyor. Kanal kapaklarında ve zemin ile ilgili çeşitli sıkıntıların da belirlendiği raporda, mevcut sayılan sebeplerden dolayı tesiste arıtma yapılmadığı tespit edilerek, atık suyun hiçbir arıtmaya maruz kalmadan direkt göle akıtıldığı açıklanıyor. 
 

'30 yıllık emeğimiz arıtmanın çalışmamasından dolayı boşa gitti'

Söz konusu durumdan rahtsız olan Edremit sahilindeki esnaf bir an önce duruma çare bekliyor. Sahilde köftecilik yapan Metehan Bicek, tesisin hiçbir zaman düzenli çalışmadığına vurgu yaparak, duruma dair defalarca muhataplara dilekçe vermelerine rağmen bir gelişmenin kaydedilemediğini söyledi. Arıtma tesisinin çalışmamasından dolayı çevreye yayılan kokudan rahatsız olan müşterilerin artık lokantalarına gelmediklerini dile getiren Bicek, "30 yıllık emeğimiz arıtmanın çalışmamasından dolayı boşa gitti" diye konuştu. 
 

Bir diğer esnaf Mustafa İlli ise, var olan arıtma sisteminin çalıştırılmamasından şikayet ederek, "Bu atıklar göle akıyor gölümüz de kirleniyor. En kısa sürede yetkililerin bu duruma bir el atması lazım" diye konuştu. 

Editör: Wan Haber